Тваринництво

Від ефективності дезінфекційних засобів залежить дієвість усієї системи біобезпеки

Як запобігти АЧС

Як запобігти АЧС

Від ефективності дезінфекційних засобів залежить дієвість усієї системи біобезпеки.  

Незважаючи на зниження останніми роками кількості випадків африканської чуми свиней (АЧС) в Україні, — завдяки дотриманню санітарно-гігієнічних вимог і своєчасній локалізації спалахів, — хвороба періодично спалахує в різних регіонах країни. Адже поки що людство не винайшло ефективного засобу знищення її збудника — ДНК-вмісного вірусу родини Asfarviridae

Вірус АЧС надзвичайно стійкий до широкого діапазону температур і кислотно-лужної реакції середовища. У трупах свиней він зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин — до 155 днів, у копченій ковбасі та шинці — до 5 місяців, понад 3 місяці — у гною, до 4–8 місяців — у ґрунті. У глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років (!). Саме ця надзвичайна життєздатність вірусу ускладнює контроль над його поширенням. 

Відтак АЧС входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб і до списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин, затвердженого міжнародним епізоотичним бюро. Наразі АЧС — чи не найнебезпечніша з усіх хвороб свиней, що спричиняє високу смертність ураженого поголів’я та завдає значущих економічних збитків. Адже доводиться знищувати не лише уражених вірусом тварин, а й потенційно інфіковане стадо, запроваджувати спеціальний режим для свиногосподарств, витрачатися на моніторингові та діагностичні дослідження, обмежувати торгівлю свининою, що впливає на її ціни, тощо. 

Основними ознаками АЧС є лихоманка (температури тіла підвищується до 40,5–42 °С), синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудки, мошонки, вух, п’ятачка й кінцівок. Тварини втрачають апетит, відчувають сильну спрагу, стають в’ялими, хитаються під час ходьби, здебільшого лежать, зарившись у підстилку. Також характерною для АЧС є раптова загибель тварини за відсутності клінічного прояву. У хворих тварин зазначають поширення крововиливів внутрішніх органів. 

Вірус поширюється безпосередньо від тварини до тварини та непрямим шляхом через заражені матеріали, укуси мух та кліщів. Також вірус легко потрапляє у ланцюг годування через харчові відходи чи туші інфікованих свиней. Велика частка випадків поширення вірусу припадає на автотранспорт, що доставляє корми, вивозить туші, гній, перевозить тварин тощо. 

Як запобігти/зупинити АЧС 

Оскільки вакцини проти АЧС поки що немає, способом запобігання інфекції є тільки заходи біобезпеки. Насамперед на підприємстві треба налагодити зовнішню біобезпеку: встановити подвійну огорожу навколо ферми, щоб уникнути можливого контакту поголів’я з дикими тваринами; облаштувати ветсанпропускник на вході у виробничу зону господарства, а в’їзд/ виїзд транспорту — через постійний дезбар’єр; встановити дезкилимки/ дезванночки на вході в секцію. Пильну увагу слід приділяти дезінфекції автотранспорту та всього, що він завозить, зокрема й обладнання. Особливо ретельно слід мити й дезінфікувати транспортний засіб, яким перевозили гній, щоб запобігти перехресному зараженню. 

Дуже ефективним у боротьбі з АЧС є поділ усіє території підприємства на брудну та чисту зони. У брудній зоні ветсанпропускника працівники господарства знімають свій домашній одяг і взуття, лишають їх у шафці, приймають душ. У чистій зоні одягають чистий продезінфікований спецодяг і спецвзуття. 

Однак, навіть організувавши найсучаснішу систему біобезпеки, варто пам’ятати: вірус усе одно може потрапити на територію господарства, якщо є порушення технологічного процесу промислового вирощування свиней, спрацьовує людський чинник, використовують неефективні дезінфектанти.

Ефективні дезінфектанти 

Про дезінфекційні засоби варто поговорити детальніше, адже від їхньої ефективності, як вже було зазначено вище, залежить дієвість усієї системи біобезпеки: можна вкласти величезні кошти й не отримати бажаного результату. У разі з АЧС це означає знищення всього поголів’я свиней. 

Відтак деззасіб має бути ефективним, що підтвердили незалежні експерти з багатьох країн світу. Для дезінфекції найкраще, коли продукт має дуже високий або низький pH <3,9 чи >11,5. Він повинен мати швидку дію, зокрема за низьких і високих температур. Дезінфектант має бути безпечним для тварин і працівників, які з ним працюють, а також для обладнання, яке з ним контактує. 

Слід пам’ятати, що дезрозчин діє, коли поверхня, яку він вкриває, волога. Експозиція дії хімічного дезінфекційного препарату залежить від його концентрації, бактерицидних властивостей, стійкості мікроорганізмів тощо. Для отримання ефективного результату рівномірно зволожують поверхню розчином дезінфекційного засобу, наносячи його масивним струменем або дрібним розпиленням. Методика контролю робочого розчину в наливних ванночках, дезрозчину на дезкилимках має бути простою та зрозумілою для працівників. 

Одним із найефективніших дезінфектантів, дієвість якого підтверджено багатьма незалежними експертизами та практикою свиногосподарств, є порошок Virkon S виробництва компанії LANXESS. Це вірусицидний дезінфекційний засіб широкого спектра дії проти вірусів, бактерій і грибків. Має віруліцидну, бактерицидну, фунгіцидну дію, добре працює за низьких температур, у жорсткій воді, на пористих поверхнях і за наявності органічних речовин, має низьку залишкову токсичність, біорозкладний. 

Ефективність Virkon S було доведено дослідним шляхом, випробувавши його дію на збудникові епідемічної діареї свиней. На алюмінієву пластинку (аналогічну застосовуваним в автотранспорті, яким перевозять свиней) поклали 2 мл фекалій хворих поросят, частину пластин обробили Virkon S концентрацією 1 : 600 та експозицією 30 хв, після чого помістили в холодильник (t +4 °С). Інші пластини обробили препаратом у концентрації 1 : 100 і, витримавши експозицію 30 хв, поставили в морозильну камеру (t –10 °С). Через 30 хв з обох матеріалів приготували розчин і зробили щеплення двом групам поросят. Ректальні проби, відібрані з кожного поросяти на 3-й та 7-й дні після контрольного зараження, показали, що обидва розчини препарату Virkon S у концентрації 1 : 100 та 1 : 600 інактивували вірус ЕДС у 2 мл поросячих фекалій в умовах замороження протягом часу експозиції не менше як на 30 хв. 

Нещодавно на ринку з’явився рідкий продукт Virkon® LSP, що має інтенсивнішу дію, ніж Virkon S. Його рекомендовано застосовувати як засіб зовнішньої біобезпеки. 

Virkon S і Virkon LSP, які протестовані в референтній європейській лабораторії INIA на справжньому вірусі АЧС за останніми тестами EN, показують 100%-ву ефективність. І це за зменшеного часу контакту до 15 с, сильного розведення, за низьких і високих температур та високого забруднення. 

Ексклюзивним офіційним представником компанії LANXESS на території України є компанія «Веллфарм».  

Статтю надала компанія «Веллфарм» 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ