Тваринництво

Власне виробництво корму може зменшити витрати на годівлю птиці та покращити його конверсію

Контроль і передбачуваність

Контроль і передбачуваність

Господарства, що налагодили власне кормовиробництво, можуть зменшити витрати на годівлю птиці, покращити конверсію корму, знати точно його склад і уникнути складнощів за його транспортування 

Для будь-якого тваринницького підприємства важливими чинниками успіху є стабільність і передбачуваність. Цього важко досягти, коли відбуваються часті коливання цін на ринку зернових і виробники змушені змінювати постачальників кормів, шукати тих, хто зможе запропонувати свою продукцію за нижчою ціною. Це не завжди є оптимальний крок, оскільки часто за цим стоїть погіршення якості рецептур для птиці й недоотримання бажаної продуктивності. 

«Для нашого підприємства питання зниження собівартості продукції було вкрай важливим для того, щоб залишатись конкурентоспроможними на ринку. Підвищення цін на комбікорми завдавало великих збитків підприємству, а шукати дешевших виробників означало ризикувати якістю, а також нашкодити продуктивності тварин і птиці, які недоотримають всіх потрібних поживних речовин», — говорить пані Олена Ващенко, директор ПП «Біла Каста». Тож реальним способом зекономити кошти на виготовлення кормів і, відповідно, на вирощування птиці є налагодження власного кормовиробництва. Наприклад, результати роботи підприємств, які стали клієнтами компанії «Бушхофф» і побудували власні комбікормові заводи, свідчать про те, що витрати корму на одну голову птиці у них зменшились на 2–3%. До того ж значну суму вони почали економити на доставці кормів у господарство. 

Якість згодовуваного птиці комбікорму часто залежить від того, купує підприємство комбікорм чи виготовляє. Якщо підприємство власними зусиллями виготовляє комбікорм, воно може повністю контролювати його якість, а також знати точний склад поживних речовин у ньому. Це дасть змогу отримувати бажану продуктивність у птиці й запобігти порушенням у технології годівлі. Використання неякісних компонентів у раціоні, недотримання рецептур, відсутність певних компонентів корму призводить до порушень у здоров’ї птиці. Якщо ви купуєте комбікорм у іншого виробника, ви ризикуєте придбати продукт, склад якого не буде у точності відповідати заявленому рецепту. Часто кормовиробники цим «грішать», щоб зекономити на вартості й отримати більший прибуток. Виготовляючи ж корм власними зусиллями, підприємство точно знає про походження сировини, з якої корм було виготовлено, про способи його зберігання і знезараження, має інформацію про усі тонкощі виробництва й склад продукту, які часто залишаються поза доступом, коли купуєш комбікорм у іншої компанії. 

Тож, щоб мати змогу контролювати якість корму, досконало знати його склад і походження сировини, з якої його було виготовлено, слід мати власне кормовиробництво. «Основне завдання кожного фермера — вирощувати продуктивних тварин і птицю, які приноситимуть прибуток. Для досягнення цієї мети годівля повинна бути якісна та збалансована. Тому ми чітко контролюємо всі інгредієнти та технологію виробництва. З власним комбікормовим заводом — це дуже просто», — ділиться досвідом пані Олена Ващенко. 

Сьогодні спорудження власного комбікормового заводу не є складним завданням за умови, якщо ви знайдете надійного підрядника і постачальника якісного обладнання. Одними з найкращих на цьому ринку є німецька компанія «Бушхофф». Вона вже багато років поспіль виробляє обладнання для виготовлення комбікорму й постачає його до багатьох країн світу. На сьогодні в Україні компанія вже збудувала понад 20 об’єктів. Важливою особливістю роботи цієї компанії є те, що вони надають також супровід своїм клієнтам від самого початку проєктування об’єкту і закінчуючи його технологічним обслуговуванням. 

«Для нас вкрай важливими були економіка та якість обладнання, далі ми орієнтувалися на компактність виробництва, щоб це було організовано, не розкидано по території підприємства, та відповідало потребам нашого господарства щодо продуктивності. Ми розглядали декілька варіантів виробників комбікормового обладнання та зупинили свій вибір на компанії «Бушхофф», бо мали змогу відвідати та побачити на власні очі, як працюють їхні заводи в Україні. Нас вразила економічність, швидкість монтажних робіт та простота в обслуговуванні, що для виробника теж є дуже важливим, адже чим складніший процес, тим важче потім знайти людину, яка працюватиме з цією технікою. Дуже сподобалося, що заводи „Бушхофф” не потребують значних людських втручань, тому їх із легкістю може обслуговувати навіть одна людина», — розповідає пані Олена Ващенко. 

Офіційним представником «Бушхофф» в Україні є компанія «Сій добро». У будь-який час ця компанія може надати кваліфіковану консультацію щодо налагодження власного кормовиробництва, розробити проєкт, доставити і змонтувати необхідне обладнання. «Сій добро» надає допомогу господарствам у введенні об’єктів у експлуатацію, регулярно проводить сервісне та технічне обслуговування обладнання. Компанія оперативно реагує на запити клієнта, швидко доставляє потрібні деталі, а також навчає фахівців господарств працювати з обладнанням «Бушхофф». При цьому один спеціаліст може обслуговувати весь завод. Робиться це автоматично. Окрім будівництва заводу з нуля компанія також може здійснювати реконструкцію. За наявності у господарстві вже побудованого заводу компанія може розмістити своє обладнання в ньому. У результаті це значно зменшить для замовника витрати на запуск проєкту. 

«Весь процес відбувався дуже швидко відповідно до всіх термінів, прописаних у контракті. Оскільки будівля вже була готова, тому всі монтажні роботи були виконані за місяць. Хотілося б відмітити професійність монтажної бригади, яка оперативно та якісно установила все обладнання та разом із представником компанії „Бушхофф” з Німеччини провела всі необхідні налаштування програмного забезпечення. За три дні після монтажних робіт завод було запущено», — зазначає директор ПП «Біла Каста». 

Компанія обов’язково здійснює автоматичний контроль справності установки через Інтернет. Не має потреби безпосередньо їхати у господарство, можна оперативно вирішити будь-які запитання віддалено за хвилини. Завдяки високоякісному обладнанню компанії, сервісні роботи мінімізуються. 

«Ми дуже задоволені та переконані, що власний комбікормовий завод допоможе нам не лише заощадити на кормах, а й покращити годівлю наших тварин та птиці, дасть змогу стати незалежними від постачальників комбікормів», — зазначає пані Олена Ващенко. 

Завдяки професіоналізму й високій швидкості реакції сервісної команди у клієнтів компанії не буває простоїв і перебоїв у роботі. Тому технологічний цикл не порушується, птиця вчасно отримує корм високої якості. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ