Тваринництво

Світове виробництво м’яса птиці, на відміну від інших видів м’яса, зросло в 2020-му на 1,3%

Світовий ринок м’яса птиці

Світовий ринок м’яса птиці

Світове виробництво м’яса птиці, на відміну від інших видів м’яса, в 2020-му зросло проти попереднього року на 1,3%. Утім, це зростання було найменшим, починаючи з 1960 року 

Дві тисячі двадцятий рік найбільше запам’ятався пандемією Covid-19, яка охопила більшість країн світу. Пандемія призвела до зниження економічної активності та виробництва продукції в багатьох галузях промисловості й сільського господарства, зменшення доходів населення і, як наслідок, споживчого попиту. 

СВІТОВЕ ВИРОБНИЦТВО, ТОРГІВЛЯ ТА СПОЖИВАННЯ М’ЯСА ЗА ВИДАМИ 

За даними Організації з продовольства і сільського господарства при Організації об’єднаних націй (FAO UN), в 2020 було вироблено 337,2 млн тонн м’яса всіх видів у забійній масі, що близько до показника попереднього року (табл. 1). З них було вироблено в Азії — 39,75%, Америці — 32,71, Європі — 19,35, Африці — 6,22, Океанії — 1,96%. У розрізі частки м’яса за видами на м’ясо птиці припало 39,52%, свинини — 32,30, яловичини — 21,17, баранини — 4,83%. Як порівняти з 2019 роком, частка м’яса птиці зросла на 0,50%, натомість частка усіх інших видів зменшилася: свинини на 0,35%, яловичини на 0,30%, баранини на 0,02%. 

Таблиця 1. Світове виробництво, торгівля та споживання м’яса за видами, тис. тонн

Таблиця 1. Світове виробництво, торгівля та споживання м’яса за видами, тис. тонн

В Україні (за даними FAO) в 2020 році було вироблено м’яса всіх видів 2567 тис. тонн (у 2019 році 2521 тис. тонн), з них м’яса птиці — 1468 тис. тонн (у 2019 році 1410 тис. тонн), свинини — 722 тис. тонн (у 2019 році 708 тис. тонн), яловичини — 343 тис. тонн (у 2019 році 370 тис. тонн). У 2020 році було певне зменшення світового виробництва свинини та яловичини. Однак це зменшення майже повністю було компенсовано збільшенням виробництва м’яса птиці та баранини. Основною причиною зменшення виробництва свинини фахівці назвали африканську чуму свиней (АЧС) в окремих країнах Східної Азії (Китаї, Філіппінах, В’єтнамі), що призвело до загального зменшення її виробництва на континенті та у світі загалом. В інших географічних регіонах зменшення виробництва свинини не спостерігали. Натомість зменшення виробництва яловичини було в усіх географічних регіонах світу, що є загальною тенденцією останніх років. 

Загальний світовий експорт м’яса у 2020 році — 38,7 млн тонн, що становило 11,48% від загального його виробництва й було на 5,7% більше, як порівняти з 2019 роком. На частку м’яса птиці припало 36,77% всього експорту, свинини — 30,73%, яловичини — 30,57%, баранини — 2,87%. Однак увесь приріст експорту було досягнуто шляхом збільшення експорту свинини на 24,45%. При цьому майже всі обсяги приросту експорту свинини імпортував Китай — для компенсації зменшення її внутрішнього виробництва. Експорт інших видів м’яса в 2020 році зменшився, хоча і незначною мірою. Близько 57,25% всього світового експорту м’яса забезпечувала Америка, 21,8% — Європа й тільки 20,95% — решта регіонів. Попри складні умови на світовому ринку м’яса, найбільші світові експортери м’яса, зокрема США, Бразилія, Європейський Союз та Канада, експортували більше м’яса в 2020 році, ніж у попередньому. На відміну від них, Австралія та Індія експортували менше м’яса через обмеження поставок. Експорт м’яса з України в 2020 році становив 474 тис. тонн, що було більше ніж в попередньому році (468 тис. тонн) на 1,28%.  

Показники імпорту м’яса, як і слід очікувати, були близькими до показників експорту. Імпорт м’яса всіх видів зріс в 2020 році на 7,0%. Майже весь приріст відбувся за рахунок свинини, імпорт якої зріс на 24,17%. Імпорт в Азію збільшився на 15,8% — до понад 22 млн тонн, що становило 63% світового імпорту м’яса, головним чином, завдяки продовженню впливу АЧС на виробництво м’яса свиней у Східній Азії. Внаслідок дефіциту м’яса на внутрішньому ринку його імпорт Китаєм зріс на 57,6 відсотка (до 11,7 млн тонн). Найбільше Китай імпортував свинину та м’ясо птиці. 

Другим за обсягами імпортером м’яса в 2020 році була Японія (3516 тис. тонн), третю сходинку розділили США (2246 тис. тонн) та Мексика (2174 тис. тонн). Імпорт м’яса усіма іншими регіонами (Африка, Центральна Америка та Карибський басейн, Європа, Океанія та Південна Америка) зменшився, що відображає економічні труднощі, обмеження в іноземній валюті та внутрішні накопичені запаси. Про широкий характер скорочення імпорту свідчить те, що в 2020 році зменшили імпорт м’яса 14 з 20 найбільших країн-імпортерів, зокрема такі великі, як В’єтнам, Японія, Європейський Союз, ОАЕ, Республіка Корея, Російська Федерація та Мексика. Зменшила імпорт м’яса в 2020 році й Україна. Якщо в 2019 році країна імпортувала 171 тис. тонн, то 2020 році — 161 тис. тонн. Попри те, що світове виробництво м’яса в 2020 році залишилося практично на тому ж рівні, що і в 2019 році, його споживання за допомогою використання перехідних запасів зросло на 1,5%, що компенсувало збільшення населення планети за останній рік на 1,2%. 

ВИРОБНИЦТВО М’ЯСА ПТИЦІ 

Світове виробництво м’яса птиці зросло в 2020 році на 1,3% і досягло 133,3 млн тонн (табл. 1 та 2), хоча цей приріст і був  найменший, починаючи з 1960 року. Цей приріст можна назвати досягненням, якщо врахувати складні умови виробництва та міжнародної торгівлі, з якими галузь зіткнулася внаслідок глобальної пандемії Covid-19 та спалахів пташиного грипу в багатьох країнах. 

Таблиця 2. Світове виробництво, торгівля та споживання м’яса птиці за географічними регіонами й обраними країнами

Таблиця 2. Світове виробництво, торгівля та споживання м’яса птиці за географічними регіонами й обраними країнами

Приріст виробництва м’яса птиці, більший за середньосвітовий, спостерігали в Африці (2,27%), Океанії (2,04%) та Азії (1,41%), і водночас менший за середньосвітовий в Америці (1,13%) та Європі (0,91%). Всього на Азію в 2020 році припало 37,79% світового виробництва м’яса птиці, на Америку — 39,21%, Європу — 16,73, Африку — 5,07% і Океанію — 1,20%. 

З-поміж великих виробників найбільший приріст виробництва м’яса птиці (5,31%) був у Китаї. Істотне збільшення виробництва м’яса птиці в цій країні було обумовлено високим внутрішнім попитом внаслідок порівняно низьких цін на цей продукт, дефіцитом свинини та значними інвестиціями, які надійшли останнім часом у цей сектор. Виробництво м’яса птиці в США зросло на 1,15% до 23 млн тонн. Приріст був забезпечений незначним збільшенням кількості птиці та її передзабійної маси. Цей сектор також отримав певну вигоду від державної «Програми продовольчої допомоги у зв’язку з коронавірусом» (CFAP), яка стимулювала попит. 

Незважаючи на збільшені витрати на сировину та ускладнення міжнародної торгівлі внаслідок Covid-19, виробництво м’яса птиці в Бразилії збільшилося на 1,6% — до 14 млн тонн. Бразильські виробники виграли від збільшення імпорту низкою країн, головним чином з Азії. Достатня купівельна спроможність споживачів також підтримувалася різними програмами державної підтримки, пов’язаними з пандемією Covid-19. Виробництво м’яса птиці в Європейському Союзі теж зросло, хоча й менше, ніж у 2019 році, що відображає зменшення внутрішнього попиту. В Україні, за даними FAO, виробництво м’яса птиці в 2020 році збільшилося на 4,11% (що, однак, дещо не збігається з даними Держкомстату України). І навпаки, істотно зменшилося виробництво м’яса птиці в Індії (майже на 10%) та Індонезії (на 10,9%), що відображає зниження внутрішнього попиту внаслідок зменшення купівельної спроможності населення та обмеження його пересування під час пандемії. Крім названих країн зменшилося виробництво м’яса птиці в Таїланді (на 1,51%), Канаді (на 2,93%) та кількох інших країнах. 

Світовий експорт м’яса птиці у 2020 році практично залишився на тому ж рівні, що і в попередньому. Експортували близько 10,7% всього виробленого м’яса птиці. Найбільше експортувала Бразилія — 4080 тис. тонн (28,68% всього світового експорту), другу сходинку в рейтингу найбільших експортерів зайняли США (3914 тис. тонн, 27,51%), третю — ЄС (1687 тис. тонн, 11,86%), четверту — Таїланд (1174 тис. тонн, 8,26%). Водночас інші країни з названої четвірки за винятком США зменшили в 2020 році обсяги експорту м’яса птиці. Решта експортерів слідували за ними з великим відривом. 

Україна з обсягами 436 тис. тонн (3,06% світових обсягів) зайняла сьому сходинку рейтингу. Експорт України в 2020 році збільшився на 4,56%, що в нинішніх умовах можна вважати непоганим показником. Негативний вплив на вітчизняний експорт м’яса птиці чинила як пандемія Covid-19, так і спалахи пташиного грипу, які було зафіксовано в 2020 році в деяких регіонах. Практично не змінилися в 2020 році загальносвітові обсяги імпорту м’яса птиці. Залишитися на тогорічному рівні цим обсягам дало змогу в основному істотне збільшення імпорту Китаєм (на 54,7% проти 2019 року), який досяг рекордних 2,2 млн тонн. Цей імпорт був забезпечений багатьма країнами, включно з Бразилією, США, Таїландом, Аргентиною, ЄС та Чилі. Натомість багато країн, особливо ЄС, Саудівська Аравія, ОАЕ та Японія, зменшили імпорт, що відображає економічний спад, зменшення купівельної спроможності населення, обмежені валютні резерви або збільшення внутрішнього виробництва. 

СВІТОВІ ЦІНИ НА М’ЯСО В 2020 РОЦІ 

Світові ціни на м’ясо, виміряні індексом цін на м’ясо Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO UN), у 2020 році становили в середньому 95,5% проти 2019 року й відображали зниження цін на всі види м’яса. Найбільше знизилися ціни на м’ясо птиці (–9,8%), баранину (–5,7%), свинину (–3,6%) та яловичину (–1,4%). Середньорічні ціни на м’ясо птиці за 1 т знизилися з 1374 дол. у 2019 році до 1239 дол. завдяки тому, що можливості експорту перевищували світовий попит, на який в багатьох країнах негативний вплив чинила пандемія Covid-19, пов’язані з нею економічні труднощі та обмеження, а частково постійне збільшення виробництва м’яса птиці у світі. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ