Тваринництво

Ментол і евкаліпт проти теплового стресу

Ментол і евкаліпт проти теплового стресу

Препарати, що містять у своєму складі ментол і евкаліпт, займають значне місце на ринку засобів для зменшення негативного впливу високої температури на організм птиці. 

Промислове птахівництво — це найчутливіша до дії високих температур навколишнього середовища галузь сільського господарства. Схильність до теплового стресу в птиці насамперед пояснюється її фізіологічними особливостями: щільний покрив шкіри пір’ям, відсутність потових залоз, а також висока щільність посадки поголів’я. Під дією високої температури в пташнику (35–40 °С) температура тіла птиці підвищується на 0,5–1 °С, що призводить до збільшення споживання води в 2–3 рази. Подальше підвищення температури у пташнику і, відповідно, температури тіла навіть на 1,5–2 °С призводить до загибелі птиці. 

Надмірно висока температура навколишнього середовища запускає цілий комплекс негативних реакцій в організмі під загальною назвою «оксидаційний стрес» — порушення балансу в організмі птиці між продукуванням вільних радикалів і рівнем нейтралізувальних їх антиоксидантів. За нормальних умов кількість вільних радикалів становить близько 5% від загальної кількості метаболітів, а за появи стресу, зокрема теплового, їх рівень різко зростає, а функціональні можливості організму загалом різко спадають. 

Тепловий стрес супроводжується спадом продуктивності птиці і, відповідно, економічної ефективності у птахівництві: падає рівень споживання корму, що призводить до зниження приростів та яйценосності, погіршується конверсія корму, якість білка й шкаралупи, збільшується смертність і вибракування птиці. 

ЯК БОРОТИСЯ З ТЕПЛОВИМ СТРЕСОМ 

Методи боротьби з тепловим стресом можна розділити на дві групи: 

1. Технологічні, які стосуються облаштування приміщень для утримання птиці. Як приклад — покращення вентиляції і водопостачання. 

2. Кормові або медикаментозні, які забезпечують баланс енергії в організмі птиці, її захист від зневоднення і підтримують організм у боротьбі з оксидаційним стресом. 

Для зменшення негативного впливу високої температури на організм птиці широко застосовують препарати з умістом ментолу й евкаліпту. 

Ментол — органічна безбарвна кристалічна речовина. За структурною будовою — монотерпеновий спирт синтетичного походження або витяжка з ефірної олії м’яти. 

Ментол відомий фізіологічним ефектом створення відчуття холоду. Ця дія відбувається завдяки так званим іонним каналам, що утворюють пори через цитоплазматичну та інші біологічні мембрани й керують електричною напругою через мембрани всіх клітин (мембранним потенціалом). Ментол є активатором іонного каналу — трансмембранного білка родини TRP-каналів. TRPM8канал відомий як рецептор холоду й молекулярний перетворювач сомато-відчуття холоду в теплокровних (МкКемі, 2002). TRPM8-канал діє на рівні периферичної і центральної нервових систем. У периферичній нервовій системі рецептор реагує на подразники температури, тиску й запальні агенти, а у центральній нервовій системі рецептор зупиняє виникнення невритів і екситоксикацію (загибель клітин) під дією шкідливих подразників. 

Ментол має знеболювальну, заспокійливу й антисептичну дію, знімає біль у м’язах. Його застосовують у разі захворювань органів дихання. За алергії ментол знімає свербіж і подразнення завдяки охолоджувальній дії на шкірні рецептори. 

Евкаліптова олія — прозора рідина, безбарвна або злегка забарвлена в жовтуватий колір, з характерним запахом. 

Головна терапевтична активність евкаліпту — антисептична. Він має виражену протизапальну дію, сприяє загоєнню ран, має знеболювальну, слабку седативну, незначну відхаркувальну активність та загальнозміцнювальний ефект. Також має жарознижувальну, тонізувальну активність і стимулює діяльність шлунку. 

Використовуючи препарати, що містять у своєму складі ментол і евкаліпт, з питною водою чи холодним туманом, можна досягти вагомого ефекту зниження теплового стресу. Діючи через центральну нервову систему, ці засоби ефективно впливають на організм. За високої температури у пташнику птиця почуває себе набагато комфортніше та внаслідок стимуляції виділення травних ферментів краще споживає корм. 

Таблиця. Способи застосування препаратів від теплового стресу

Препарати на основі ефірних олій ментолу й евкаліпту є необхідною допомогою для зменшення теплового стресу, полегшують дихання птиці, підтримують роботу імунної системи й покращують апетит внаслідок підвищення секреторної та ферментативної діяльності шлунково-кишкового тракту. Саме ці препарати можна задавати як з водою, так і через систему розпилення, що за будь-якого застосування допоможе знизити згубний вплив теплового стресу на організм птиці (таблиця)

За матеріалами компанії ПП «ВетАгро»  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ