Агромаркет

Кладіть вологе зерно в мішки

Кладіть вологе зерно в мішки

Застосування мішків-рукавів особливо актуальне цього року, коли отримано 30 млн тонн кукурудзи, причому 42% врожаю було зібрано у листопаді-грудні в умовах підвищеної вологості.

  

Порівняно з традиційними способами зберігання зернових у мішках-рукавах має унікальну перевагу, тому що дозволяє зберігати зернові зі, здавалося б, неприпустимою для тривалого зберігання вологістю — до 30–40%. Проте вітчизняні аграрії не схильні випробовувати долю. «Якби ви закладали на зберігання декілька тисяч тонн зерна, чи стали б ризикувати врожаєм заради експерименту?», — ставить риторичне запитання Віктор Лисенко, директор ПрАТ «Печанівський комбінат хлібопродуктів», де вже понад 6 років застосовують комбінований спосіб зберігання зерна в мішках-рукавах і металевих силосах. На елеваторі перед закладанням на зберігання кукурудзу попередньо підсушують до кондиційних 14–15% вологості, після чого зерно зберігається, фактично, будь-який термін за будь-якої погоди. Хоча дослідження науковців зі США, Аргентини, Німеччини свідчать про те, що вологе зерно в мішках самоконсервується, а мінусові температури повітря сприяють його природному охолодженню, таким чином цей спосіб зберігання є економним.

 

Зона розумного ризику — 16–20% вологості

Аргентинські й американські фермери вважають, що в разі крайньої необхідності в поліетиленові мішки-рукави можна закладати кукурудзу на зерно з підвищеною вологістю до 20%, а для годівлі тварин — до 40%. Нижньою межею вологості, за якої кукурудза потребуватиме більше уваги під час збереження, є 16% згідно з дослідженнями фахівців Університету Пердью (США, Індіана). Відповідно до цих даних, повністю безпечною межею вологості зерна кукурудзи є 13,6% (дорівнює відносній вологості повітря 67%), оскільки така величина співвідноситься з межею необхідної умови розвитку грибкових організмів за температури +25 ºС.

 

Дослід на 19% вологості

Аргентинський Національний інститут сільськогосподарських технологій (INTA) протягом 2001/2002 рр. провів дослідження, під час якого група вчених зберігала в поліетиленових мішках-рукавах кукурудзу з різними параметрами зерна. Вивчалися комбінації зберігання зерна, спеціально інокульованого грибками Aspergillus і неінокульованого, а також різної вологості, найцікавішою з яких для нас є показник 19,5%. Кукурудзу закладали в зимові місяці (для м. Танділ, що на крайньому сході Аргентини, середніми зимовими температурами є –5…+5 ºС) і зберігали близько 4-х місяців. Паралельно проводили досліди зі зберігання зерна кукурудзи з аналогічними параметрами, але в інших сховищах: металевих місткостях і за умов контрольованої атмосфери.

 

Результати досліджень:

  • температура зерна початковою вологістю 19,5% змінювалася відповідно до температури довкілля;
  • вологість зменшилася до 18%;
  • енергія проростання насіння зменшувалася на 10% у верхніх шарах мішка, але лишилася незмінною у нижніх шарах;
  • кількість пошкоджених зерен, що в середньому та верхньому шарі мішка, зросла з 4–7% до 10–11%;
  • порівняно з іншими технологіями зберігання стан зерна в мішках був суттєво кращим на всіх варіантах.

 

Кукурудза на корм

Зерно кукурудзи на корм можна закладати в поліетиленовий мішок-рукав без страху його псування за, фактично, будь-якої вологості. До того ж зерно не обов’язково подрібнювати чи додавати хімічні або біологічні консерванти. Результати дослідів (проведені Управлінням сільського господарства землі Саксонія (Німеччина), що описані в брошурі «Технології зберігання кормів та зерна в мішках-рукавах» компанії «Аг-Баг») свідчать, що в усіх варіантах протягом 230 днів зберігання якість зерна була нормальною та незначно погіршувалась у разі закладання без консервантів.

У своїй книзі «Кукурудза» Дітер Шпаар зазначає, що за високої вологості зерна, до 38–40%, консервування здійснюється завдяки анаеробними збудниками бродіння, які утворюють органічні кислоти, що посилюють консервувальний ефект.

За даними Дж. Шрьодера, спеціаліста з молочнотоварного бізнесу сільськогосподарського відділення Державного університету Північної Дакоти, є приклади вдалого зберігання кукурудзи з початковою вологістю 24% протягом холодної пори року. «Я вважаю, зерно кукурудзи вологістю 24–32% цілком придатне для тривалого зберігання в зимову пору», — зазначає американський фахівець.

На деяких американських форумах для фермерів так само обговорюється питання зберігання вологого зерна кукурудзи в рукавах. Один із користувачів, зареєстрований як фермер із південно-східної Міннесоти, зазначає: «Я був свідком, коли з мішків діставали кукурудзу вологістю 30% за температури повітря близько нуля. По периметру мішка кукурудза була дещо підмерзлою, однак на три дюйми вглиб зерно було у задовільному стані. Зерно мало запах ферментованої кукурудзи, проте за якістю такою не була. Запах зникав після сушіння на сушарці». Фермер рекомендує класти мішки подалі від дерев і трави, щоб в зимовий період уникнути скупчення снігу біля низу мішків. Відсутність снігу зменшить нагрівання мішків і полегшить відвантаження зерна в зимовий час.

Практика вітчизняних аграріїв, зокрема досвід технологів корпорації «Сварог Вест Груп» і ТОВ «Любарецьке», підтверджує, що закладання та виймання зерна за мінусових температур сприяє утриманню товарної якості кукурудзи навіть у місцях, пошкоджених тваринами, де вологість потенційно є суттєво вищою навіть за 40%.

 

Чому вологе зерно не псується

Вуглекислий газ

Головним чинником, який впливає на збереження зерна, є збільшення концентрації вуглекислого газу внаслідок дихання елементів біоти мішка. СО2 пригнічує розвиток живих організмів ще до того, як вони завдадуть зерну непоправної шкоди. Оскільки поліетиленовий мішок-рукав в ідеалі є абсолютно герметичним середовищем, із часом концентрація СО2 стає критичною для будь-яких живих організмів.

 

Охолодження

Збереження вологого зерна в мішках-рукавах під час холодних температур, тобто протягом пізньої осені та зими, природнім чином сприяє його охолодженню через велику площу поверхні — 4–5 тис. м² за ваги зерна 150–200 т. Отже, ще однією передумовою безпечного зберігання вологого зерна є його закладання в холодну пору року та відвантаження до настання стійкого тепла.

 

Герметичність

Поліетиленовий мішок-рукав — це теоретично повністю герметичне середовище, саме тому СО2 працює настільки ефективно. У практичних умовах герметичність мішка порушується гризунами, птахами та дикими тваринами. Універсального та на 100% ефективного способу протидії пошкодженням зараз немає, однак є серія прийомів, що сприяють зменшенню кількості дірок. Це, зокрема, розкладання отруєних приманок, протруювання країв мішка, таблетки фосфіну, застосування спеціальної клейкої стрічки, обробка майбутнього місцезнаходження мішка відпрацьованим мастилом. Також складують мішки на підвищенні, щоб вода через дірки внизу мішка не потрапляла всередину.

 

Ціна технології

Попри заяви постачальників обладнання для зберігання зерна в мішках-рукавах, ця технологія не є дешевою. Дорогою її теж назвати не можна, порівняно з вартістю елеваторних комплексів чи буртового зберігання. Приблизно 1,3 млн грн потрібно витратити для купівлі повного набору нової техніки та витрачати кожен наступний рік не менше ніж 30 грн на кожну тонну зерна.

 

Вартість* обладнання, робіт і матеріалів для зберігання зерна в мішках-рукавах**

Разові інвестиції у нове обладнання, тис. грн

Завантажувальна машина

150

Розвантажувальна машина

250

Бункер-перевантажувач причіп

650

Бункер-перевантажувач типу «мобільна завальна яма»

250

Усього разових інвестицій

1300

Щорічні витрати

Один мішок на 150–190 т

25 грн/т

(із розрахунку вартості мішка 4,5 тис. грн)

Відділ для завантаження зерна, включно з механізаторами, 6 осіб

40 коп./т/людина*** установлюється індивідуально в кожному господарстві

Відділ для вивантаження зерна, 3 особи

40 коп./т/людина

Витрати на паливо на 1 т завантаженого/вивантаженого зерна

1,3 грн (із розрахунку витрати 80 л дизпалива за повний робочий день й обробки 800 т зерна)

Вартість зберігання 1 т зерна

Не менше ніж 30 грн/т

* У перераховані витрати не включено роботи з охорони складу, на освітлення території, забезпечення цілісності мішків від диких тварин і купівлю мотузок й планок, що застосовують під час закладання мішка.

** За даними одного з вітчизняних агропідприємств.

*** Такий спосіб оплати актуальний для господарств/елеваторів зі значним обсягом зерна. В інших випадках доцільна поденна оплата.

 

Висновки

Технологія зберігання зерна в поліетиленових мішках-рукавах є найкращою серед усіх відомих на сьогодні для зберігання вологого зерна, не лише на фуражні цілі, а й на продовольчі. За високої герметичності мішка зернова маса самоконсервується, тому не передбачає застосування додаткових консервантів. Зберігання зерна за мінусових температур сприяє природному охолодженню вмісту мішка.

На останок порада від практиків: не намагайтеся повністю наповнити мішок, що розрахований на 230–250 т, зупиніться на межі 75% (до 190 т). Під час виймання зерна туго набитий мішок може лопнути, що стане не найкращим завершенням вдалого процесу зберігання.

 

 

Андрій Федорчук

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ