Агромаркет

Хто забезпечив рекордний експорт зерна

Хто забезпечив рекордний експорт зерна

У листопаді Україна експортувала рекордну кількість кукурудзи — 3,3 млн тонн. Попри побоювання транспортна інфраструктура країни витримала таке навантаження. Проте інтрига довкола питання, чи встигне ДПЗКУ вивезти до кінця року обіцяні 2 млн тонн кукурудзи в Китай, залишається.

 

Експорт кукурудзи в листопаді 2013 року з України становив рекордні 3,3 млн тонн, при чому частка Державної продовольчо-зернової компанії України (ДПЗКУ) у цьому досягненні — лише 109 тис. тонн. Незважаючи на те, що державний холдинг має поставити до кінця поточного року, за словами Міністра агропромислової політики Миколи Присяжнюка, 2 млн тонн цієї культури, лідерами перевалювання стали інші компанії, а ключовими ринками збуту — інші країни. Чи зможе ДПЗКУ наздогнати графік поставок — перевалити на Китай 1,9 млн тонн кукурудзи у грудні? Теоретично — так, на практиці — дуже сумнівно.

 

Лідери старту нового сезону

За перші п’ять місяців 2013/2014 маркетингового року, станом на 29 листопада, експорт зерна з України становив майже 14 млн тонн, що на 19,4% більше за аналогічний період минулого року. Лідером експорту зернових стала компанія «Нібулон» з показником майже 2,44 млн тонн. Зокрема, холдинг Олексія Вадатурського поставив на зовнішні ринки 1,123 млн тонн кукурудзи (20%), 624 тис. тонн пшениці (10%), 226 тис. тонн ячменю (13%), 394 тис. тонн ріпаку (21%) і 28 тис. тонн сорго. Цікаво, що «Нібулон» у цьому сезоні планує експортувати відразу близько 5 млн тонн сільгоспкультур, тоді як у 2012/2013 МР за кордон було відправлено 3,3 млн тонн. Отже, компанія О. Вадатурського збирається збільшити цьогорічний експорт більше ніж на половину.

За оцінками УАК, друге місце за обсягами експорту за цей період порсіла компанія «Альфред С. Топфер Інтернешенал (Україна)» — 2,06 млн тонн, третє — «Луї Дрейфус Коммодітіз Україна» (1,86 млн тонн).

Загалом, експортний потенціал у 2013/2014 МР оцінюється у 28–30 млн тонн, із яких пшениці майже 9 млн тонн, ячменю — 2,4 млн, кукурудзи — близько 16 млн тонн. Цей показник є безпрецедентним в історії і виводить Україну на друге місце за обсягами поставок у світі після США (близько 60 млн тонн).

 

Із логістикою все гаразд

«Укрзалізниця» завантажила в листопаді збіжжям 54 тис. зерновозів. Із них 45,7 тис. вагонів були навантажені на експорт. Середньодобове навантаження зерна в листопаді становило 1809 вагонів-зерновозів, що на 38% більше, ніж у листопаді минулого року.

На залізниці розповідають, що основним планом на грудень було заявлено 5,46 тис. вагонів на перевезення 369 тис. тонн зернових, однак фактично станом на 17 грудня вже задіяно 27,6 тис. вагонів (1,77 млн тонн зерна). У середньому залізниця щомісяця перевозить 3–3,5 млн тонн зерна, зазначають в «Укрзалізниці».

Фахівці УТЛЦ (Український транспортно-логістичний центр) відзначають, що в умовах роботи залізниці в нормальному плановому режимі наявного вантажного парку зерновозів цілком достатньо для забезпечення вантажоперевезень. «Однак у період інтенсивних відвантажень, зокрема під час перевезень зерна нового врожаю, дефіцит вагонів створюють самі експедитори або трейдери, не маючи загального плану рівномірного навантаження, який допоміг би оптимально розподілити парк вагонів між усіма заявниками», — повідомили в адміністрації підрозділу Державної адміністрації залізничного транспорту України.

 

Загадковий Китай

Микола Присяжнюк неодноразово заявляв, що Україна зобов’язана до кінця 2013 року поставити за китайським контрактом 2 млн тонн кукурудзи, а в січні-липні — ще 2 млн тонн. Він також стверджував, що із зазначених об’ємів уже експортовано 1,1 млн тонн зерна. Насправді, згідно з даними, опублікованими на сайті ДПЗКУ, станом на 1 грудня поставки в Китай становили лише 109 тис. тонн кукурудзи. Що ще цікавіше — у листопаді в коментарях ЗМІ ДПЗКУ заявила, що поставила в Піднебесну понад 900 тис. тонн зернових, проте яких саме — не уточнила. Китай відкрив для нашої країни поки лише можливість експорту кукурудзи, отже, або ДПЗКУ у 9 разів завищила реальні показники експорту кукурудзи в Китай, або якимось чином компанії вдалося продавати на ринок Піднебесної інші види зернових. Тож запитань залишається значно більше, ніж відповідей.

 

Яна Жовнірук

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ