Агромаркет

Хто і на яких умовах кредитує агросектор

Хто і на яких умовах кредитує агросектор

На аграрному ринку, як і раніше, тотально переважають короткострокові кредити. Відсоткові ставки до того ж поступово знижуються. За останній рік позики стали на 2–4% дешевшими. Що пропонують агросектору банки та над якими спеціальними програмами вони працюють.

Хто і на яких умовах кредитує агросектор «Великі клієнти ніколи не беруть кредити навесні, вони беруть їх улітку, коли всі основні засоби для посівної, зокрема міндобрива, ПММ і насіння для ярих, коштують дешевше. Адже коли гарячково ухвалюється рішення, це завжди дорожче», — розповідає керівник відділу агрокредитування «ПроКредит Банку» Євген Хуріленко. Його банк активно зайнявся кредитуванням агросектора чотири роки тому, саме тоді, коли стало очевидним, що ця галузь не лише вистоїть під час фінансової кризи, а й з може стати локомотивом для всієї економіки країни. Відтоді чимало фінансових установ почало більш детально вникати у специфіку сільського господарства, щоб зміцнити свої фінансові результати.
Щоправда, українські банки так і не стали значним фактором інвестицій у секторі. Великі агрохолдинги за фінансування масштабних проектів віддають перевагу іноземним інституціям (ЄБРР, МФК тощо), вітчизняні ж установи пропонують значно вищу відсоткову ставку й задовольняються переважно короткостроковим кредитуванням. «Найпопулярніші для аграріїв продукти — це короткострокові позики. Їх беруть для проведення посівних робіт. Тому більше половини кредитів, близько 60%, наш банк видає для поповнення обігового капіталу на рік, і 40% — становлять позики на основні засоби терміном до 5 років», — розповідає Євген Хуріленко. Із ним погоджується Вікторія Ступак, директор департаменту розвитку продуктів для малого та середнього бізнесу ПАТ «Креді Агріколь Банк». «За вісім місяців поточного року нами було встановлено лімітів на суму вдвічі більшу, ніж за аналогічний період минулого року. Це переважно «короткі» (терміном до 12 місяців) кредити, надані для фінансування обігових коштів», — зазначає вона.
Як правило, українські аграрії беруть кредити на 6–18 місяців — на терміни, прив’язані до планів реалізації готового врожаю. Якщо ринкові умови сприятливі, то аграрії намагаються погасити кредити достроково, попри те, що самі банкіри у цьому не зацікавлені.

Спроби покінчити з короткостроковістю
Незважаючи на затребуваність фінансування сезонних касових розривів на поповнення обігового капіталу, спостерігається збільшення програм інвестиційного кредитування, яке пов’язане з капітальним будівництвом і придбанням техніки, зазначають в «Укрексімбанку».
«2012 року ставки за кредитами в середньому по Україні становили 22–24% річних, на сьогодні ставки дещо знизилися. Ми, наприклад, кредитуємо аграріїв у середньому під 18–20% у гривні або 12% річних у валюті», — розповідає Артур Іліяв, заступник голови правління «Райффайзен Банк Аваль».
Хто і на яких умовах кредитує агросектор Водночас банки намагаються зменшити частку короткострокових кредитів, щоб мати більш прогнозовані доходи з агросектора. Одним із таких шляхів є видача позик на придбання техніки.
Той самий «Райффайзен Банк Аваль» нещодавно спільно з ЄБРР та компанією John Deere розпочав програму фінансування придбання техніки John Deere. «Переваги, отримані від об’єднання зусиль ЄБРР, виробника техніки (компанії Джон Дір та її офіційних дилерів), «Райффайзен Банку Аваль» та дочірньої лізингової компанії, — це розподіл кредитного ризику, що дозволило в підсумку запропонувати клієнтам дуже привабливі умови фінансування», — пояснює Артур Іліяв.
Раніше банками було напрацьовано багато ефективних програм, наприклад, партнерська програма з компанією Байєр і Міжнародною Фінансовою корпорацією. Вона дозволяє аграріям купувати засоби захисту рослин на умовах відстрочення платежу за вексельними схемами розрахунків, що є альтернативою традиційному фінансуванню оборотних коштів, але за більш вигідними умовами фінансування.
У «Креді Агріколь Банку» з минулого року теж успішно працюють із вексельною формою фінансування. Тут наголошують, що головна перевага векселів — у 3–4 рази нижчі відсотки від ставки по кредиту. Другими за популярністю є кредити на придбання основних засобів. Зокрема, цей напрям активно розвивається завдяки впровадженим партнерським програмам із провідними виробниками та постачальниками сільгосптехніки, обладнання й елеваторів.

Портрет хорошого клієнта
«У разі з аграрними підприємствами, на нашу думку, правильніше говорити не про «складнощі», а про галузеві особливості. Серед них — недостатність «звичного» для банків «твердого» забезпечення, незавершеність земельної реформи, істотний вплив світової кон’юнктури ринків зерна та продуктів перероблення, яскраво виражена сезонність і державне регулювання експорту», — розповідає Лілія Лиманська, директор з кредитування АПК і торгівлі «Альфа-Банку». У разі ухвалення рішення про фінансування банки вивчають насамперед бізнес клієнта, його перспективи, технології, відповідність вирощуваних культур географічному регіону й інші технологічні моменти. Є регіони з більш високим ризиком неврожаю, проте банки все ж набагато частіше стикаються з проблемами у фінансуванні не через регіональні особливості агробізнесу. Інколи, за словами банкірів, якість фінансового менеджменту залишає бажати кращого, зустрічаються й поодинокі випадки непартнерської поведінки власників бізнесу й очевидні шахрайські схеми. Під час ухвалення рішення про відкриття кредитної лінії банкіри в першу чергу звертають увагу саме на якість бізнесу, історію партнерських відносин, репутацію компанії. «Домовитися зі здоровим бізнесом, у якого є перспектива, можна завжди, запропонувати альтернативні варіанти, разом підібрати необхідне фінансове рішення. Однак потрібно, щоб у клієнтів було бажання розвивати плідну партнерську співпрацю з банком», — розповідає Артур Іліяв.
Хто і на яких умовах кредитує агросектор Усупереч розповсюдженій думці про ризикованість галузі агропідприємства можна вважати одними з найменш проблемних сегментів позичальників, переконана Вікторія Ступак. «Як правило, аграрії декларують вищу за інших офіційність бізнесу, їх звітність набагато прозоріша. Також вони, напевно, найбільш дисципліновані та відповідальні позичальники. Проблем з обслуговуванням таких кредитів практично не виникає. Звичайно, від форс-мажорних, зокрема кліматичних, ситуацій не застраховане жодне сільгосппідприємство, але ми намагаємося адаптувати графік погашення відповідно до змін у фінансовому стані та грошовому прогнозі клієнта до настання у нього серйозних труднощів. У цілому ж частка проблемних агрокредитів у нашому портфелі менша за 0,5%, що підтверджує все зазначене вище», — зазначають у ПАТ «Креді Агріколь Банк».
Банкіри також вказують на те, що часто їх відносини з аграріями ускладнює невміння останніх працювати з бухгалтерією на достатньому рівні. «80% агровиробників не ведуть бухгалтерію в програмі «1С» — це ще раз доводить тезу про потенціал нашого сільського господарства. Ми розуміємо, що кожен із наших клієнтів здатен втричі збільшити ефективність свого бізнесу», — підкреслює Євген Хуріленко.
Подальша ж динаміка росту агрокредитування багато в чому буде обумовлена не стільки бажанням банків кредитувати, як кон’юнктурою ринку, динамікою цін на продукцію та змінами в законодавстві.     

Коментарі

Андрій Гріднєв, керівник відділу корпоративного бізнесу АТ «Укрексімбанк»
У загальному кредитному портфелі нашого банку частка кредитів підприємствам АПК становить близько 30–35%. Порівняно з аналогічним періодом 2012 року в І півріччі 2013-го надано кредитів менше, приблизно на 20%. В основному позики видавали на поповнення обігових коштів. Середній рівень відсоткових кредитів сільгоспвиробникам на поповнення обігових коштів становив близько 19–22% річних у гривні. За останні два роки рівень відсоткових ставок зменшився в середньому на 2–4 підпункти.

Артур Іліяв, заступник голови правління ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» 

Із початку 2013 року ми видали підприємствам АПК близько 1,75 млрд грн кредитів і продовжуємо видавати. Понад 60% фінансування надано безпосередньо агровиробникам, тобто тим, хто займається вирощуванням сільськогосподарських культур.
Якщо говорити про портфель кредитів для агровиробників (без переробки та зернотрейдерів), то за І півріччя 2013 року відбувся приріст на 1 млрд грн. Тут важливо підкреслити, що це лише пряме кредитування. 2012 року ставки за позиками в середньому по Україні становили 22–24% річних. Сьогодні ставки дещо впали. Ми, наприклад, кредитуємо аграріїв у середньому під 18–20% у гривні або 12% річних у валюті, проте це лише загальний індикатор.

 

Лариса Бондарєва, член правління ПАТ «Креді Агріколь Банк», директор із корпоративного бізнесу, експерт Незалежної асоціації банків України (НАБУ)
Обсяг фінансування аграрних підприємств ПАТ «Креді Агріколь Банк» на 1 липня 2012 року становив понад 1,3 млрд грн, а вже на 1 липня 2013 року —понад 2,1 млрд грн. Частка кредитів, які надав «Креді Агріколь Банк» агропідприємствам, становить близько 30% у структурі загального кредитного портфеля юридичних осіб. Це в 5 разів перевищує аналогічні показники 2008 року.
Ефективна бізнес-модель, грамотний фінансовий і виконавчий менеджмент, наявність контрактів із глобальними трейдерами — усе це робить будь-яку агрокомпанію привабливою для банківської установи. Наразі ситуація на ринку досить стабільна, що дозволяє нам, як банку, не лише не підвищувати ставки, а й знижувати їх, що додає конкурентних переваг товаровиробнику.

 

Лілія Лиманська, директор з кредитування АПК і торгівлі ПАТ«Альфа-Банк»

Ми плануємо подальше зростання кредитів для аграрного сектора у всіх сегментах. Лідерами серед кредитних продуктів залишаються класичні кредитні лінії на фінансування оборотного капіталу та придбання сільгосптехніки. У той самий час усе більш затребуваними стають структуроване фінансування (pre-export financing, crop financing ), безресурсні продукти (гарантії, аваль і врахування векселів, акредитиви), лізинг і постімпортне фінансування (як під гарантію експортних агентств, так і в рамках прямих лімітів ризику іноземних банків на «Альфа-Банк»).

 

Юрій Войчак, начальник управління кредитування малого та середнього бізнесу ПАТ «Банк «Київська Русь»
ПАТ «Банк «Київська Русь» починаючи з 2012 року активно займається кредитуванням малого та середнього бізнесу, зокрема кредитуванням агробізнесу за підтримки Німецько-Українського Фонду, який виділив кошти для рефінансування представників агросектора через банківську установу. Станом на 1 серпня 2013 року позики в агробізнес становлять приблизно 20% загальної величини кредитного портфеля малого та середнього бізнесу. 2012 року на кредитування агросектора було видано приблизно 30 млн грн. Протягом 2013 року за 7 місяців роботи вже приблизно 45 млн грн направлено на позики для проектів агробізнесу.

 

 

Яна Жовнірук

газета  “АгроМаркет”  вересень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ