Агромаркет

Техніка по кишені

Техніка по кишені

Випадків, коли господарство відразу може заплатити за техніку, — одиниці. Здебільшого агровиробники для оновлення машинно-тракторного парку послуговуються лізинговими та кредитними схемами. Які програми лояльності пропонують сьогодні виробники сільгоспмашин та їх дилери?

Виробники техніки та дилери все частіше пропонують банкам створити спеціальні програми кредитування агровиробників під купівлю їх продукціїКупівлі техніки сприяють різноманітні лізингові та кредитні схеми, з якими самі дилери виходять назустріч аграріям. Василь Бондарчук, директор господарства «Обрій», що в Івано-Франківській області, вирішив скористатися банківським продуктом і купити потужний американський комбайн. Він пристав на пропозицію дилера John Deere компанії «Механік» про отримання кредиту. За спеціальною програмою кредитування від «Райффайзен Банк Аваль» річна відсоткова ставка становить від 1%. А разом із цим виникла й стратегія, як швидко окупити вкладення та розрахуватися по кредиту: комбайн обмолочує урожай також і на полях інших господарств. «Ми так плануємо, що за цей сезон наш комбайн обмолотить 2000 га посівів, а це дасть змогу окупити його на 40% вартості», — розповів директор господарства.

Кредит та виробник

Схеми спеціальних програм кредитування від виробників техніки спільно з дилерами та банками на українському ринку сільгосптехніки — уже не рідкість. Самі виробники сільгосптехніки виходять на банки з пропозицією створити більш легкі умови кредитування. Наприклад, 2012 року компанія CLAAS та «УніКредит Лізинг» підписали договір про співпрацю у сфері фінансування всієї лінійки техніки. Спеціальний фінансовий продукт передбачає придбання сільгосптехніки за відсотковою ставкою 5% терміном на 1 рік. Щоправда агровробнику ще треба сплатити авансовий платіж у розмірі 50% вартості предмета лізингу.
Подібні угоду з банком «ОТП Лізинг» підписала компанія AGCO. Стосується вона техніки Challenger. Фінансування за цією програмою пропонують терміном на 1–5 років, а валютою може бути й гривня, що для українського виробника часом є дуже важливим пунктом. Звісна річ, відсоткова ставка в цьому разі буде вищою. Так, якщо господарство вирішило придбати Challenger за цією кредитною схемою за рік за євро чи американські долари, ставка становитиме 1%. Із гривнями — доведеться розраховувати на 9,5% річних.

Кредит і дилер

Кредитні схеми придбання сільгосптехніки доступні також у дилерів відповідних брендів. Наприклад, агробудівельний альянс «Астра» розробив схеми фінансування з кількома банками, окрім тих, що їх пропонує сам AGCO. Компанія з «ОТП Лізинг» запровадила акційну програму з придбання телескопічних навантажувачів Manitou. Як розповів керівник фінансового відділу фірми «Астра» Володимир Замай, у разі сплати 30% ціни за цю техніку відсоткова ставка становитиме 6,85%, а якщо сплатити половину, то вона знизиться до 5,90%. Грошова одиниця розрахунку — лише долари США, термін погашення — 24 місяці. Також із банком ПАО «ВБР», разом із яким розроблено програму кредитування придбання тракторів Fendt.
ТОВ «НовоФарм» — дилер техніки CASE IH також допомагає своїм клієнтам придбати дорогу імпортну техніку. До схеми кредитування залучено «Приватбанк». Як розрахункову валюту тут приймають гривню. Клієнтові пропонують внести щонайменше 20% ціни техніки й обрати прийнятну схему кредитування терміном до 5 років. Оскільки мова йде про гривню, то й ставка тут становить 12%, чому до того ж у дату погашення проводиться розрахунок комісії залежно від коливань курсу долара США.

Схеми фінансування сервісного обслуговування

Придбання техніки в кредит вже стає звичною справою для аграріїв, і подібними програмами лояльності від виробників сільгоспмашин чи дилерів мало кого здивуєш. Проте навіть якщо трапилася поломка, а лагодити немає за що, — дилери готові допомогти в придбанні необхідних запчастини. За словами Вікторії Цегелі, керівника відділу маркетингу ТОВ «Агротек», дилера компанії John Deere, потреба розроблення схеми фінансування сервісного обслуговування та придбання запчастин завжди була актуальною. Для вирішення цього питання компанія спільно зі своїм партнером ПАТ «АКТАБАНК» запропонувала клієнтам можливість придбання оригінальних запчастин John Deere на умовах двомісячної відстрочки платежу. Згідно з партнерською програмою, клієнти ТОВ «Агротек» можуть скористатися кредитом до 200 000 грн за оплати запчастин і сервісного обслуговування техніки John Deere під 0,1% річних на 12 місяців. У разі погашення кредиту протягом перших двох місяців, клієнт не сплачує жодної комісії. У наступні місяці діє відсоткова ставка 0,1% і банківська комісія залежно від суми кредиту. Можлива одночасна дія декількох траншів на різні партії запчастин. Клієнт може отримати необхідні запчастини John Deere та сервіс, оплачуючи їх пізніше частинами.

Вживана техніка

Окрім кредитних схем є також можливості придбання техніки. Що стосується вживаних сільгоспмашин, то низка продавців сільськогосподарського обладнання пропонують схеми trade-in, у рамках яких перепродажну вартість старої техніки господарства віднімають від ціни за одиницю нової. Наприклад, такі можливості практикує компанія «Астра». Подібна схема працює й у дніпропетровської компанії «Агротек». Цей бізнес тут розвинений настільки добре, що компанія навіть проводить для інших семінари на цю тематику.
Кілька років тому в Україні стартувала програма trade-in від компанії «Ростсільмаш» та його партнера у західному регіоні ТОВ »Агротехніка». Із цією метою було відкрито навіть сервісний центр, який розташований у Хмельницькій області. Таким чином, і кредит не потрібен, і машино-тракторний парк оновлюється. Щоправда, схема trade-in в Україні розповсюджена поки що відносно мало. Можливо тому, що кредит зрозуміліший і більш звичний.

 

 

Ростислав Панічев

газета “АгроМаркет”  вересень, 2013 року

  

    

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посиланняна журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines. Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ