Тваринництво

На Київщині розпочинає роботу ферма компанії Livestock4Export з відгодівлі овець і бичків

Експортуємо разом

Експортуємо разом

На Київщині розпочинає роботу нова сучасна ферма компанії Livestock4Export з відгодівлі овець і бичків на експорт.

Чому тут так тихо?» — перше запитання, що спадає на думку під час відвідування ферми. Виявляється, на підприємстві не чути блеяння овець зовсім не тому, що їх тут немає. Просто тварини, які потрапили сюди недавно, швидко й успішно адаптувалися до нових умов, ситі та здорові, а мовчання підтверджує, що вони всім задоволені. В сусідніх приміщеннях незабаром заселять бичків м’ясних порід. Наразі закінчуються ремонтні роботи з оптимізації приміщень для дорощування тварин, монтується сучасне обладнання, щоб можна було отримувати високі показники приростів. 

Сергій Голембівський, директор Livestock4Export

Саме на відгодівлі овець і бичків м’ясних порід спеціалізується компанія Livestock4Export з іноземними інвестиціями. «Відгодівля бичків й овець на експорт нині є прибутковим напрямом тваринництва, — зазначає Сергій Голембівський, директор Livestock4Export. — У світі надзвичайно великий дефіцит м’ясної продукції. Люди хочуть отримати якісний продукт, і Україна здатна його забезпечити». 

Найперспективнішими напрямами збуту продукції є країни Південно-Східної Азії. Ферма вже має певні домовлен ості щодо поставок за кордон і готова працювати за контрактами. Щодо поставок на внутрішній ринок, то попит на продукцію на ньому є невеликим, а ціни на м’ясо — необґрунтовані: на низькоякісне — вищі проти європейських, а високоякісне недооцінюється. «В Україні не сформована культура споживання яловичини. Вона зародилася всього кілька років тому й потроху розвивається — наприклад, у великих містах відкриваються стейк-хаузи, бургерні, — зазначає пан Сергій. — Тому експортний напрям нині є перспективнішим, ніж внутрішній збут». 

Наразі компанія налагоджує співпрацю з постачальниками. Вибір партнерів не обмежують відстанню чи регіонами: головне, аби у фермера були тварини м’ясних кросів із високим потенціалом середньодобового приросту, а оборудка була взаємовигідною. 

Для розміщення ферми обрали село Гавронщина в Макарівському районі на Київщині. Коли час, витрачений на доставку, є одним із чинників успіху, кращого місця локації годі пошукати. По-перше, близько до аеропорту. По-друге, чудова дорожня розв’язка: відстань до Варшавської траси й траси Київ — Чоп — менше як 10 км, а самі дороги мають якісне дорожнє покриття. За потреби експортувати морем можна без проблем добиратися до Миколаєва й Одеси. По-третє, добре розвинена інфраструктура: в регіоні зосереджено компанії, що дають можливість якісно виконувати ремонтні роботи, швидко доставляти продукцію. І, звичайно, стара ферма мала відповідати низці критеріїв: огороджена територія, будівлі в доброму стані — щоб можна було максимально швидко запустити виробничий процес, а паралельно закінчувати ремонт. 

Один недолік — це труднощі з професійним персоналом для роботи на фермі, адже мешканці цього регіону зазвичай  прагнуть працювати в Києві. Тому запрошують на роботу працівників із різних регіонів країни — молоді, амбіційні люди, що готові їхати й працювати, адже компанія пропонує достойні умови оплати праці та розробила систему мотивації: працюючи додатково, можна більше заробити. Проте й вимоги до кандидатів висувають досить конкретні. «Енергійність, професіоналізм, якісне ставлення до тварин, бажання працювати й гнучкість — це основний комплекс вимог до працівників на фермі, — розповідає Сергій Голембівський. — Ми вже сформували кістяк команди, а правильно підібрана, вона здатна творити чудеса. Наприклад, ми запустили виробничий процес на кілька місяців раніше від запланованої дати». 

У новому домі 

Оскільки основний вид діяльності компанії — це продаж тварин на експорт, то великий акцент на фермі роблять на прирості й збереженні здоров’я тварин. Новоприбулих тварин оглядає ветеринар, їх зважують (оптимальна вага овець — 25–40 кг), призначають реєстраційний номер і ставлять на облік. Новеньким обов’язково призначають комплекс ветеринарних заходів. За виявлення хворого ізолюють від інших тварин, а за потреби лікування застосовують тільки якісні препарати. На фермі встановлено програмне забезпечення, завдяки якому можуть простежити історію розвитку кожної тварини: дату прибуття й кількість днів на відгодівлі, приріст і конверсію корму, історію хвороб і застосування ветпре паратів. 

Завдяки встановленому в приміщеннях відеоспостереженню, тварини перебувають під наглядом 24 год на добу. Комфортний клімат забезпечують завдяки шторам: регулюють інтенсивність притоку свіжого повітря, оптимальні для тварин показники температури повітря та вологості. До прикладу, якщо температура повітря опускається або підіймається вище від критично допустимого рівня, то конверсія корму погіршується з кожним 1 °C. За нормальних умов тварини з’їдають ту норму корму, що необхідна для повноцінного задоволення фізіологічних потреб і росту. 

Подача кормів здійснюватиметься автоматично, а корми попередньо зважуватимуться й надходитимуть у годівниці з 17-тонних бункерів, розташованих біля кожної будівлі. Таким чином, подача та споживання корму відбуватиметься під контролем. Тварини мають цілодобовий доступ до кормів, води й соломи, а бичкам на фермі забезпечили вільне пересування на вигульному майданчику зі спеціальним протиковзним покриттям підлоги. Солому, що використовують як підстилку, міняють раз на два-три тижні. 

Василь Говзан

В окремому приміщенні облаштували «перукарню» для тварин: за допомогою стрижки не лише надають їм охайного та привабливого вигляду перед поставками, а й… збільшують приріст. «Науково доведено, що після такої косметичної процедури вівці почуваються комфортніше й дають більший приріст, ніж нестрижені тварини, — розповідає Василь Говзан, керівник ферми. — Тому для здійснення цієї процедури ми придбали дороге сучасне обладнання». 

Оскільки вівці та бички належать до однієї родини жуйних, технологічний процес їх вирощування майже однаковий, а отже, людина, що має досвід догляду за вівцями, може доглядати й за бичками. Один тільки виняток для тварини, що перебуває на карантині, полягає в тому, що її має доглядати спеціально закріплена людина. 

Технологія відгодівлі 

На фермі застосовують власну стратегію годівлі тварин, перевірену на практиці, що дає найкращий результат. «Зазвичай ми купуємо тварин на фермах, які застосовують екстенсивну відгодівлю. Від інтенсивної вона відрізняється, зокрема, відсутністю концентратів і, відповідно, повільнішим темпом набирання ваги, — пояснює Василь Говзан. — Якщо таких тварин одразу почати годувати концентрованим кормом, у них можуть виникнути проблеми зі шлунково-кишковим трактом, ефективність лікування яких дуже низька». 

Коли час — це основний чинник у відгодівлі, бо поставки треба здійснювати вчасно, потрібна інша система. За рекомендацією керівника ферми технологія відгодівлі має певні етапи. Новоприбулі проходять адаптаційний період протягом 10–14 днів залежно від стану, у якому їх придбали. У цей період вони отримують спеціально розроблений для адаптації корм. Якщо тварина призвичаїлась до нових умов, її переводять на систему вільного доступу до корму. «Як кажуть наші інвестори, Full Gas!, або „повний уперед”, щоб тварина нарощувала вагу», — додає пан Сергій. 

Раціон складають за допомогою консультантів і постачальників кормів, щоб тварини давали максимальний приріст, були в добрих кондиціях. Склад кормів змінюється залежно від вікової групи. 

Кожну партію кормів перевіряють на якість і чистоту у європейській лабораторії. А керівник ферми відбирає зразок із кожної партії кормів для банку кормів — це дасть можливість згодом накопичити й проаналізувати інформацію щодо впливу тих чи тих кормів на кінцевий результат. Як наголошує Василь Говзан, досягти максимального рівня конверсії корму можна за умови урахування всіх деталей виробництва. А отже, треба акцентувати увагу на правильному виборі генетики, складу раціону та засвоюваності корму, умов утримання, менеджменту й контролю здоров’я тварин. Тільки в комплексі все це дасть відчутний позитивний економічний ефект у діяльності ферми. Відповідно, ефективне господарство здатне стимулювати роботу своїх партнерів — постачальників тварин і кормів. 

Лариса Степанушко

журнал The Ukrainian Farmer, лютий 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ