Тваринництво

Екскурс в діагностику

Екскурс в діагностику

Сучасні лабораторії навіть у складних ситуаціях можуть встановити причину захворювання птиці, застосовуючи надійні, перевірені методи та підходи.

 

Збільшення собівартості виробництва птахівничої продукції змушує виробників шукати способи оптимізації виробничих витрат. Хтось іде шляхом економії на всьому, що призводить до погіршення якості продукції, а хтось поліпшує технології й у такий спосіб підвищує рентабельність виробництва. Одні виробники економлять на профілактичних заходах, у майбутньому розплачуючись за це спалахами інфекційних захворювань, а інші вкладають кошти в профілактику і вже давно забули, коли востаннє гасили так зване інфекційне вогнище.

 

Профілактична діагностика дає можливість завжди бути в курсі щодо епізоотичного стану господарства в цілому, а в разі потреби вчасно вжити адекватних заходів. Точна діагностика захворювання птиці дає змогу своєчасно провести лікування проти визначеної хвороби і в багатьох випадках врятувати стадо.

 

Поширена практика лікування птиці антибіотиками широкого спектра дії «від усіх хвороб» призвела до того, що все частіше в господарствах зустрічаються стійкі форми інфекції, які не піддаються лікуванню з першого разу. Саме тому, перш ніж призначати препарати, слід встановити чутливість мікроорганізму до певного антибіотика. Хтось вважає такий регламент очевидним, а хтось — зайвою втратою часу. Однак досвід показує, що стада, де вчасно проводили лабораторні дослідження, а птицю лікували спеціально підібраними препаратами, потребують менше маніпуляцій і ветеринарних обробок.

 

Одним із вітчизняних діагностичних центрів є Центр ветеринарної діагностики, який швидко набуває популярності. Ця структура відома своїм комплексним підходом. Центр проводить аналіз кормів і сировини, допомагає ветфахівцям вчасно виявити збудника хвороби, дає рекомендації щодо лікування птиці та здійснює лабораторний контроль ефективності препаратів. Від директора Центру ветеринарної діагностики Ірини Собко журнал «Наше Птахівництво» довідався про переваги профілактичної діагностики, а також дізнався, які саме дослідження вони можуть запропонувати птахівникам.

 

— Пані Ірино, як виникла ідея створити Центр лабораторної діагности, з чого почалася його історія?

 

– Історія Центру почалася в 2001 році, коли на базі наукової групи ТОВ «БТЛ» була створена лабораторія серології. Її завданням став моніторинг епізоотичної ситуації основних захворювань птиці в Україні методом імуноферментного аналізу (ІФА). Ініціатором цього проекту виступило представництво американської компанії «Хайлайн» — прогресивне й активне на ринку в той час. Проект був цікавий тим, що давав змогу господарству дізнатися про свою епізоотичну ситуацію за п’ятнадцятьма основними захворюваннями, причому деякі захворювання раніше в Україні взагалі не контролювалися.

 

Лабораторія стала першою в Україні та країнах пострадянського простору, де використовували комерційні тест-системи для ІФА — стандартний, швидкий і надійний підхід, придатний для широкомасштабних досліджень.

 

Визначним в історії ТОВ «БТЛ» став 2014 рік, бо саме в цей час весь матеріально-технічний та інтелектуальний потенціал компанії було використано для створення самостійної незалежної лабораторії ТОВ «Центр ветеринарної діагностики», котра успадкувала всі традиції та принципи роботи попередньої діагностичної структури.

 

Сьогодні імуноферментним методом діагностики нікого не здивуєш — це рутинний метод дослідження майже в усіх лабораторіях України. Однак із появою Центру ветеринарної діагностики (ЦВД) на вітчизняному ринку з’являються такі новаторські підходи, як скринінг, серомоніторинг, математичний розрахунок дня вакцинації, побудова базових ліній епізоотичної ситуації тощо. Також завдяки нам з’явилася «Програма управління здоров’ям тварин та птиці».

 

– Які послуги Центр надає виробникам птахівничої продукції і як допомагає їм стримувати інфекційну агресію в господарствах?

 

– На сьогодні Центр ветеринарної діагностики включає п’ять лабораторій: патанатомії та бактеріології, гістології, молекулярної діагностики, серології та аналізу кормів. Загалом ми пропонуємо близько 400 видів послуг для діагностики стану здоров’я сільгосптварин і птиці.

 

Створена у 2001 році лабораторія серології через чотири роки стала першою діагностичною структурою в Україні та країнах СНД, акредитованою відповідно до стандарту ISO 17025:2005 на здійснення лабораторної діагностики інфекційних хвороб тварин і птиці методом ІФА.

 

Дослідження в лабораторії ми проводимо імуноферментним методом із застосуванням комерційних тест-систем світових виробників (IDEXX, Ingenasa Hipra, Biovet тощо). Здійснюємо моніторингові та скринінгові дослідження, що дає змогу з’ясувати епізоотичну ситуацію в господарстві, підтверджуємо діагноз в разі виникнення інфекційних захворювань тварин. Формуємо стратегії вакцино-профілактики, а також проводимо оцінювання ефективності вакцинації та напруженості поствакцинального імунітету, проводимо оцінювання імунного статусу батьківських стад і потомства.

 

У 2003 році ми створили лабораторію гістології. Так ми почали проводити дослідження гістологічним методом, що передбачає аналіз тканин усіх органів тварин або птиці. Відтоді ми комплексно аналізуємо тканини органів, можемо визначати первинні й вторинні чинники патологічного стану, диференціювати бактеріальні та вірусні захворювання. Також легко можемо виявити основні чинники, які здатні ускладнювати перебіг основного захворювання. Виявляємо в птиці отруєння або патоморфологічні зміни, які характерні для мікотоксикозів (вплив ДОН, охратоксину, афлатоксину, Т-2 токсину, фумонізинів, зеараленону). Можемо оцінювати стан кишківника, а також загалом імунної системи птиці, встановлюємо наявність алергічних процесів. Крім того, встановлюємо діагноз у разі субклінічного перебігу хвороби, можемо оцінювати ступень інвазії гельмінтами і Protozoae.

 

У 2006 році ми створили лабораторію молекулярної діагностики. З того часу проводимо діагностику в кількох напрямах: визначаємо наявність вірусних і бактеріальних інфекцій тварин і птиці за допомогою виявлення специфічної ділянки нуклеїнової кислоти в цільових органах, з’ясовуємо чинники вірулентності збудників методами молекулярної діагностики, а також виявляємо збудника та його відносну кількість за допомогою методу ПЦР в режимі реального часу.

 

З 2002 року працює наша лабораторія патанатомії та бактеріології. Діагностику бактеріальних інфекцій здійснюємо класичними і найновішими методами із застосуванням сучасних діагностичних тест-систем і середовищ від провідних компаній світу (BIOMERIEUX, Oxoid, Himedia тощо), що дозволяє виділяти й ідентифікувати широкий спектр збудників бактеріальних інфекцій тварин і птиці. Ми здійснюємо патологоанатомічний розтин і встановлюємо патологоанатомічний діагноз, проводимо ідентифікацію та визначаємо патогенність збудників бактеріальних інфекцій. Також визначаємо чутливість виділених збудників бактеріальних інфекцій до антибіотиків, проводимо бактеріологічний аналіз якості дезінфекції приміщень, обладнання, транспорту, оборотної тари, бактеріологічні дослідження кормів і води.

 

Крім того, у лабораторії біохімії ми проводимо широкий спектр різних біохімічних досліджень крові для сільгосптварин і птиці. Для забезпечення точності результатів дослідження використовуємо автоматичний аналізатор ChemWell 2910 (США) і тест-системи, а всі лабораторні результати контролюємо за допомогою програм внутрішнього та зовнішнього контролю якості. Потім надаємо інтерпретацію результатів біохімічних досліджень, що дозволяє фахівцям птахофабрик прогнозувати здоров’я і продуктивність усього стада.

 

– Щодо аналізу кормів, які дослідження кормової сировини ви проводите?

 

– Ми можемо допомагати нашим клієнтам з оптимізацією і контролем раціонів: проводимо аналіз кормів і кормової сировини. Основні методи досліджень: потенціометричний, гравіметричний, титриметричний і спектрофотометричний.

 

Контролюємо параметри безпеки кормів, зокрема виявляємо фальсифікації протеїну. Також проводимо кількісне визначення мікотоксинів у кормах і сировині, виявляємо бактеріальне обсіменіння корму, у тому числі патогенні ентеробактерії E. coli, Salmonella і токсиноутворювальні анаероби (Clostridiа). Виявляємо ГМО в сировині, готових кормах і харчових продуктах; кількісно визначаємо генетично модифіковані компоненти в сої та кукурудзі; проводимо комплексне оцінювання якості кормів із бобів сої; оцінюємо якість питної води. 

 

– Чи співпрацюєте з провідними лабораторіями та діагностичними центрами за кордоном?

 

– Із 2002 року ЦВД тісно співпрацює з європейським діагностичним центром «Здоров’я тварин» (Gezondheid Dienst, місто Девентер, Нідерланди), на сьогодні це одна з провідних організацій такого профілю. Насамперед наша співпраця полягає в обміні технічною інформацією, у валідації методів тощо.

 

На базі нідерландського центру «Здоров’я тварин» співробітники ЦВД проходять навчання. Щороку спеціалісти беруть участь у порівняльних випробуваннях, підтверджуючи свою компетентність. Участь у таких іспитах — це можливість перевірити правдивість результатів Центру, порівняти їх із результатами інших лабораторій, визначити надійність діагностичних методів. На 2017 рік у нас також є плани щодо спільних проектів.

 

Також наш Центр є членом міжнародних фахових асоціацій: Міжнародної асоціації з контролю маститів (NMC), Федерації міжнародних мікробіологічних товариств, Європейського товариства ветеринарної патології.

 

– У чому полягає унікальність ваших досліджень?

 

– Серед унікальних підходів у нашій роботі можна виділити моніторингові програми «Управління здоров’ям тварин та птиці». За допомогою цих програм ми допомагаємо господарствам оцінити епізоотичну ситуацію на птахофермі, визначити оптимальні терміни вакцинації, проконтролювати ефективність вакцинації стада (зокрема, в умовах циркуляції польового збудника). Також можемо якісно оцінити ефект оздоровлення стада на тлі вакцинації.

 

Слід зазначити, що Центр ветеринарної діагностики — це єдина лабораторія, яка здійснює комплексне молекулярно-діагностичне патотипування збудників. Зокрема, ми єдині в Україні, хто робить філогенетичний аналіз вірусу хвороби Гамборо, що дає можливість встановити філогенетичну належність польових ізолятів, а також вакцинних штамів.

 

Також ми проводили діагностику сальмонельозу методом, що відповідає вимогам ЄС за стандартом ISO 6579:2002. Унікальний гістологічний метод, упроваджений у центрі, надає можливість під час лише одного дослідження визначити причину більше сотні патологічних станів і захворювань птиці та тварин як інфекційної, так і неінфекційної етіології.

 

Загалом же особливість нашого Центру в тому, що ми здатні обрати і запропонувати оптимальну діагностичну схему, яка дозволяє точно встановити чинник виникнення патології, виокремити основне та другорядне. Ця інформація важлива для лікаря ветеринарної медицини в ухваленні рішення щодо лікування та профілактики. Важливою рисою нашого Центру є те, що ми насамперед гарантуємо точність, достеменність, неупередженість і конфіденційність проведених досліджень. Точність наших досліджень досягається в тому числі за підтримки європейських систем якості ISO 9001:2008, ISO/IEC 17025:2005, а також участі нашого Центру в паралельних дослідженнях і міжнародних порівняльних раундах, валідації методів, використання стандартизованих реферес-зразків (європейських).

 

Щороку до списку досліджень ми додаємо нові позиції з огляду на запити виробників: з’являється потреба діагностувати нове захворювання або деталізувати діагностику вже наявних. Окрім діагностичних підрозділів, у ЦВД є науково-дослідний відділ, який веде пошук нових методів, впроваджує їх, апробує та валідує.

 

 

Віра Малиновська

журнал “Наше Птахівництво”, листопад 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ