Тваринництво

Гліцинат цинку за кращу продуктивність

Гліцинат цинку за кращу продуктивність

На практиці доведено, що для покриття основних потреб організму тварин гліцинат цинку більш ефективний, ніж сульфати цинку.

  

Ні для кого не секрет, що такий мікроелемент, як цинк, дуже важливий для здоров’я і росту тварин. Стан імунної системи, мінералізація кісток, темпи зростання, показники фертильності, цілісність шкірних покривів, а також ряд інших показників здоров’я тварин безпосередньо залежать від рівня цинку в організмі.

 

Рис. Уміст цинку у великій гомілковій кістці та фекаліях
бройлерів на 40-й день

Рівень цинку може порушитися, коли тварина втратила можливість мобілізувати цей мікроелемент із тканинних запасів або коли його поглинання зі шлунково-кишкового тракту (ШКТ) є недостатнім (залежить від рівня цинку в раціоні). Для більшості тварин рівень умісту цинку для нормального росту і продуктивності варіюється в діапазоні 40–80 мг/кг раціону, включаючи природний рівень умісту цинку в кормових інгредієнтах. На практиці ж цинку додають на 50% більше, ніж потрібно, і тим самим покривають індивідуальні потреби тварин у цинку і нівелюють будь-які інші порушення, пов’язані з кормовими чинниками, які погіршують його всмоктування.

Обмеження всмоктування мікроелемента в ШКТ

Різні форми комплексних сполук (наприклад фітати, геміцелюлоза, оксалати) і антагоністи іонів металу (такі як кальцій, мідь, залізо, марганець) здатні змінювати доступність цинку в шлунково-кишковому тракті. Високий рівень кальцію і фітатів, що містяться в раціонах курей-несучок, погіршують розчинність, а отже, і всмоктуваність цинку. Включення в раціон фармакологічного рівня міді понад 150 мг/кг може викликати вторинний дефіцит цинку в бройлерів. Балансування складу раціону, а також використання фітази й інших цинковмісних сполук покращують засвоєння цинку.

 

Крім того, екологічна стурбованість щодо зайвих викидів цинку в довкілля стимулює пошуки більш ефективних і безпечних добавок на основі цинку.

Органічні зв’язані форми

На сьогодні доступні кілька форм органічно зв’язаного цинку. У більшості зареєстрованих препаратів цинк пов’язаний з однією або більше молекулами амінокислоти, такими як гліцин, метіонін або з’єднання амінокислот і пептидів. Дослідження на різних видах тварин показали, що зв’язані форми менше чутливі до антагоністів цинку в раціоні і мають більш високу всмоктуваність цинку, ніж неорганічні форми, наприклад сульфати або оксиди.

 

Але й органічно пов’язані форми мають різну ефективність залежно від процесу виробництва, співвідношення цинку й амінокислот та їх ступеня зв’язування. Високий уміст цинку присутній у гліцинаті, оскільки гліцин є амінокислотою з найменшою молекулярною масою. Інші важливі властивості, такі як розчинність у воді або структура часток (порошок/гранули), залежать від ліганда цинку.

 
 

Оцінювання можливостей гліцинатів цинку

Щоб порівняти, наскільки ефективно з’єднання цинку підтримують потрібний рівень цього мікроелемента в організмі тварин, треба виміряти показники його всмоктування і накопичення. У дослідженні, проведеному в Німеччині в університеті Берліна, було помічено, що в разі незбалансованого рівня цинку і підвищеного рівня міді (Сu 170 мг/кг) використання гліцинату цинку (EcoTrace Zn) позитивно впливає на його всмоктування.

 

Порівняно з неорганічними джерелами сульфату цинку і тетрахлориду цинку (ТХЦ) видима засвоюваність цинку була значно вищою, коли він перебував у зв’язаній формі у вигляді гліцину в раціоні поросят (рис. 1). Показники відносної біодоступності становили 136%, 110% і 100% для гліцинату, ТХЦ і сульфатів, відповідно. Крім того, дані проведеного дослідження підтвердили важливість застосування цинку для росту і кращої конверсії корму.

 

Додаткові дослідження підтвердили, що такі відмінності в показниках засвоюваності викликані накопиченням великої кількості цинку в тканинах організму, тим самим доводячи, що гліцинат цинку більш ефективний, ніж сульфати цинку, для покриття потреб організму тварин.

 

На додаток до викладених висновків у дослідженні, проведеному на курчатах-бройлерах, було доведено, що концентрація цинку у великогомілковій кістці була значно вищою за використання гліцинату цинку (EcoTrace Zn) замість сульфату. Крім того, краща всмоктуваність цинку знижує можливі втрати цинку з фекаліями (рис).

 

Практичне застосування

 

За результатами проведених досліджень можна зробити висновок, що у тварин спостерігаються значно кращі показники продуктивності, коли в раціонах використовується біодоступне джерело цинку. Особливі переваги отримують молоді тварини, які мають високу потребу в мінеральних речовинах і при цьому мало споживають корму. Забезпеченість цинком дорослих тварин також має позитивний ефект і впливає на зниження чутливості до захворювань, процеси регенерації, репродуктивні функції, здоров’я подушечок лап.

 

На практиці часткова заміна цинку з неорганічних джерел у межах 20–50% на гліцинат цинку або інші аналогічні органічні форми є досить популярною стратегією для поліпшення засвоєння цинку без збільшення рівня цинку в кормі. Це особливо рекомендується в ситуаціях збільшеної потреби в цьому мікроелементі і наявності інших кормових антагоністів. У результаті можна уникнути зайвої екскреції цинку, а також стабілізувати як статус самого цинку, так і пов’язаних із ним показників здоров’я, які сприяють отриманню економічних вигод і переваг.

Бастіан Хільдебранд, менеджер відділу досліджень і розробок компанії Biochem, Німеччина

журнал “Наше Птахівництво”, листопад 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ