Елеватор

Мобільні сушарки надають фермерам незалежність від послуг елеваторів, а в умовах повномасштабної війни допомагають уберегти активи

Сила в мобільності

Сила в мобільності

Мобільні сушарки надають фермерам незалежність від послуг елеваторів, а в умовах повномасштабної війни допомагають уберегти активи. 

Мобільні зерносушарки, які активно застосовують фермери у всьому світі, набувають популярності серед українських аграріїв. 

У кожного своя доля 

Причин, чому українські фермери обирають мобільні зерносушарки, безліч. 

По-перше, для них не потрібно розробляти проєкти й оббивати пороги різних установ, щоб узгодити будівництво та погоджувати технічні умови на приєднання до силової лінії, газу тощо. Та й пайовиками проблему буде усунуто: закінчився строк оренди — перевіз «бочку на колесах» в інше місце. 

«Сушарка на колесах» стане у пригоді, коли після затяжних дощовитих сезонів потрібно довести перед продажем зерно до кондиції, щоб отримати кращу ціну. 

Орієнтир на найкращих 

Ринок сушильного обладнання, відчуваючи потребу аграріїв у таких мобільних зерносушарках, радо пропонує свої послуги. Проте варто системно підійти до вибору виробника. 

Саме таким мобільним рішенням є зерносушарка GTR від німецької компанії RIELA, офіційним представником якої є ТОВ «РІЛЯ Україна», який працює на українському ринку понад 20 років. 

Аграрії, обравши RIELA, обґрунтовують свій вибір стабільністю роботи та якістю сушіння. Велика і металомістка камера згорання й вмонтований у конструкцію теплообмінник дозволяють стабільно тримати температуру гарячого повітря, особливо в холодну пору року. Наявність теплообмінника дозволяє нагрівати зерно за допомогою чистого гарячого повітря, а не відхідних газів горіння, та може бути додатковим джерелом доходів господарств у випадках сушіння культур, які йдуть на приготування харчових продуктів високої якості (дитяче харчування, екологічні продукти тощо). 

Обладнання виконано з якісної сталі від європейських виробників, що забезпечує високу зносостійкість частин сушарки. А щоб убезпечити від корозії раму-каркас, її виготовляють з оцинкованої сталі. 

Привабливість сушарки GTR для аграріїв полягає і в тому, що вона дозволяє сушити будь-які, навіть найдрібніші, за розміром культури. Сітка з неіржавної сталі з отворами 1,2 мм дозволяє сушити навіть ріпак. Зазвичай в інших виробників отвори сітки становлять до 2,5 мм, що обмежує перелік культур. 

Ще одним чинником є те, що мобільні сушарки RIELA пожежобезпечні. Майже всі виробники, щоб зменшити габарити сушарки для зерна, скорочують довжину теплогенератора. Проте у паливі є елементи, що мають швидкий час згорання, але є й важкі. Вони горять довше й потребують вищої температури, через що вістря факела досягає дальньої частини камери згорання. Відповідно, метал поступово прогорає, і потім язик вогню виривається просто в зону, де знаходиться зерно. Як наслідок, відбувається загоряння. Крім того, недопалені елементи потрапляють із відхідними газами у зерно. У зерносушарках торгової марки RIELA значно збільшена камера спалювання, що дозволяє максимально ефективно горіти паливу. 

Подбали у ТОВ «РІЛЯ Україна» й про те, щоб зерно рівномірно висушувалося за допомогою двох лопаток для перемішування продукту. А повний контроль за температурою сушіння унеможливлює перегрівання й дає можливість сушити різний матеріал, зокрема насіннєвий.   

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

«З сушаркою RIELA GTR витрати на сушіння удвічі менші» 

Володимир Усик, голова ФГ «Березки» (Полтавщина)  

В обробітку нашого фермерського господарства 270 га угідь, на яких ми вирощуємо пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу та сою. 

Цього року сою, соняшник і пшеницю зібрали дуже пізно — відповідно, насіння було з високою вологістю.  

Вирішили везти по 100 тонн сої та соняшника на елеватор, а там за зняття тонно-відсотка просять 200 гривень. А ще ж збіжжя потрібно туди завезти! 

Ураховуючи те, що в нас немає власного транспорту, оренда однієї автівки коштує близько 4000 гривень, от і рахуйте — 80 тис. гривень витратити тільки на логістику. Щоб досушити сою з 18 до 12%, втрати на кожній тонні становлять близько 1000 гривень. Тож тільки 200 тис. гривень витрачається на сушіння продукції. А ще в нас досі стоїть у полі кукурудза. Її вологість становить 20%. 

Тому, порахувавши всі можливі видатки, вирішили придбати мобільну сушарку RIELA GTR. З нею витрати на сушіння вдвічі менші. Обрали саме цього виробника й цю модель, бо в наших сусідів із ФГ «Кабрієве» вона вже працює близько дев’яти років. Нам надали обладнання з відтермінуванням оплати, щоб я зміг продати зерно й отримати гроші. Також дуже зручно, що сервісна служба працює і в Полтаві. Встановили й налаштували нам обладнання за кілька днів, і ми розпочали працювати. Тому ми дуже задоволені.     

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ