Елеватор

Як на елеваторі «ТАС Агро Захід» вдалося істотно знизити витрати на сушіння зерна

У чотири рази дешевше

У чотири рази дешевше

 Як на елеваторі «ТАС Агро Захід» вдалося істотно знизити витрати на сушіння зерна

Як на елеваторі «ТАС Агро Захід» вдалося істотно знизити витрати на сушіння зерна Ще тогорічної мирної осені в галузі післязбиральної доробки врожаю відбувалися вельми неприємні для всіх учасників ринку події. Тоді, після стрімкого підвищення вартості природного газу, автоматично підскочила собівартість сушіння зерна. Елеватори й агровиробники були змушені або працювати собі у збиток, або ж істотно втрачати в рентабельності вирощування сільгоспкультур. 

Звісна річ, що ця і без того непроста ситуація різко погіршилася із початком широкомасштабної агресії росії проти України. Адже удвічі подорожчали усі види ресурсів для рослинництва, починаючи з пального й закінчуючи мінеральними добривами. Водночас ціни на вирощений урожай знизилися до наднизьких позначок. Відповідно, досушувати зерно супердорогим природним газом у більшості випадків означає в найкращому разі вихід на нуль. 

Тому природно, що провідні вітчизняні агрокомпанії цього року впритул зайнялися темою зниження витрат на післязбиральну доробку зерна. Зокрема, шляхом застосування теплогенераторів для сушарок на альтернативних видах палива. Дрова, щепа, пелети, солома, полова — в хід може піти все, що дає змогу реально заощаджувати кошти. 

Поряд із тим виробників теплогенераторів в Україні багато, але справжньою якістю своєї продукції можуть похвалитися далеко не всі. Адже сучасне зерносховище — це потужний цілковито автоматизований об’єкт, на якому кожен кілограм зерна повинен переміщатися за чітко визначеним графіком, і на його доробку має витрачатися чітко визначений обсяг коштів і часу. Тому такі відомі компанії, як, скажімо, «ТАС АГРО» провадять ретельний аналіз наявного на ринку обладнання, щоб підібрати оптимальне з погляду співвідношення ціни та якості. 

Лілія Собко

Цього року на елеватор ТОВ «ТАС АГРО ЗАХІД» надійшло вже понад 35 тис. тонн зерна нового врожаю. Наразі проводиться відвантаження кукурудзи, пшениці й соняшнику. Паралельно приймаємо та сушимо кукурудзи пелетою. Зрозуміло, що звертаємо особливу увагу на собівартість сушіння зерна, — розповідає директор елеватора Лілія Собко. 

Лілія Іванівна зазначає, що поточного року «ТАС АГРО» придбала на елеватор «ТАС АГРО ЗАХІД» три автоматичні твердопаливні теплогенератори Greco. Зокрема, на зерносушарці Satig потужністю 800 т/добу вмонтували два теплогенератори по 6 МВт. Також на зерносушарці Araj S616 потужністю 400 т/добу вмонтували один теплогенератор 5 МВт.  

Раніше ми сушили зерно, використовуючи природний газ. Самі знаєте, як вартість блакитного палива сьогодні негативно впливає на рентабельність вирощування зерна. Натомість вагомою перевагою теплогенераторів є суттєве зменшення вартості сушіння зерна — обладнання дає змогу наразі у чотири (!) рази зменшити затратну частину роботи зерносушарки, а саме до 18 грн на 1 т/% становить вартість палива. До речі, як паливо для теплогенераторів ми використовуємо соняшникову пелету, тобто власну сировину, — стверджує Лілія Собко. 

Установлення твердопаливних теплогенераторів у жодному разі не вплинуло на зручність і продуктивність виконання виробничих процесів. 

Завдяки автоматизації усіх процесів немає потреби наймати додатковий персонал — з теплогенератором справляються працівники, які уже працюють на підприємстві. Буквально достатньо робочої зміни з двох людей. Також однією з переваг є збереження можливості роботи зерносушарки на газовому пальному, якщо така потреба виникне, — пояснює директор елеватора «ТАС АГРО ЗАХІД». 

Лілія Іванівна додає, що завдяки висококваліфікованому технічному персоналу Greco group, пусконалагоджувальні роботи та навчання персоналу на виробництві пройшли на високому рівні. У сезон сушіння зерна Greco group надає оперативні консультації та за потреби — обслуговування обладнання протягом цілої доби. 

Справді, вибір твердопаливного теплогенератора для зерносушарки — надзвичайно відповідальне завдання. Адже заявлені показники продуктивності та надійності роботи обладнання потрібно підтверджувати відповідною науково-технічною базою. 

Так, вітчизняна компанія Greco group представила у 2022 році оновлену лінійку теплогенераторів, які отримали державну сертифікацію і яких додали до Урядової програми часткової компенсації вартості. Це означає, що вартість твердопаливних генераторів «ГРЕКО ГРУП» буде на 25% нижчою для покупців з України. 

Кожен клієнт може обрати в лінійці Greco group оптимальну за потужністю модель, включно до 20 мВт. Такі теплогенератори придатні практично до всіх видів зерносушильних агрегатів, які використовують як у мобільних сушарках, так і в гігантських стаціонарних шахтних моделях. 

Я можу сказати, що це справді зручне та економічне обладнання, яке можна застосовувати на будь-якому елеваторі. Так, природний газ у чомусь зручніший у використанні, проте і цей вид палива має низку негативних аспектів. І головний — це, звичайно, його нинішня висока ціна. Натомість наше нове твердопаливне обладнання дає змогу істотно покращити сукупні фінансові показники агровиробництва та стійкіше опиратися непростим викликам сьогодення, — зазначає Лілія Собко.  

Довідка  

Твердопаливна система GRECO — це комплекс обладнання, який застосовують тільки на зернових сушарках і який забезпечує процес сушіння з дотриманням необхідного температурного режиму та технічних вимог зернових сушарок. Теплогенераторні системи GRECO вирізняються екологічністю, економією енерговитрат, не потребують додаткового обладнання. Робоча електрична потужність — 3–5,5 кВт, робоча температура — 45–150 °С з автоматичним контролем. У конструкції теплогенераторів застосовується подвійне утеплення всіх зовнішніх поверхонь, а самі агрегати виконано з високоякісних матеріалів AISI. Це обладнання не потребує залучення додаткового персоналу й ін. 

Сьогодні компанія «ГРЕКО ГРУП» реалізувала в різних регіонах України вже понад 300 проєктів з установлення теплогенераторів на твердому паливі.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ