Техніка

Компанія Horsch розпочала продаж в Україні двох моделей сівалок точного висіву — Maestro DV і SX

Талановитий Maestro

Талановитий Maestro
Сівалка Horsch Maestro DV

Торік компанія Horsch розпочала продаж в Україні двох моделей сівалок точного висіву — Maestro DV і SX

Сівалки Maestro добре відомі українським аграріям своєю надійністю, якістю сівби і високою продуктивністю. У сезоні 2020 року на полях нашої країни почали працювати оновлені версії цього бестселера — моделі Maestro DV та SX. 

Maestro DV 

Модель Maestro DV розрахована на невеликі господарства, бо пропонується тільки у 6та 8-рядній версіях. Однак це не означає, що сівалка має малу продуктивність. З новими дозаторами AirVac вона може працювати на швидкості до 12 км/год. 

Дозатор AirVac може сіяти різні просапні культури. Його можна оснастити дозувальними дисками для кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків, сої та ріпаку. Вакуумна система AirVac утримує насінини на отворах дозувального диска. Розташований усередині дозатора знімач запобігає присмоктуванню й висіву «двійників». Головна особливість знімача AirVac в тому, що він не вимагає навіть найменшого налаштування. Особлива його форма дозволяє працювати з насінням різної форми та калібру. Через трубку сошника дозатор AirVac спрямовує насінину в борозну. Для контролю якості сівби в кожному ряді в трубці встановлено датчик, що дозволяє вести підрахунок кількості насіння й фіксувати відстані між місцями їх укладання, щоб своєчасно інформувати оператора про наявність двійників і пропусків. Отримана інформація миттєво виводиться на моніторі термінала в зручному для зчитування вигляді. Дозатор AirVac має електричний привід з індивідуальним керуванням, що забезпечує реалізацію таких функцій, як SectionControl, VariableRate або керування технологічною колією. З VariableRate система AirVac може змінювати норму висіву в окремо взятому ряді. У разі створення технологічної колії можлива зміна норми висіву в сусідніх із нею рядках. Ці інноваційні функції можуть бути використані у широких межах для підвищення точності сівби. 

Наразі господар може не перейматися придбанням окремих сівалок для роботи з просапними й зерновими культурами. Сівалка Maestro DV оснащується 1або 2-секційним центральним бункером із системою локального внесення добрив і може комплектуватись висівною секцією для суцільної сівби із шириною захвату 6 м (секція RollFlex), 4 або 5 м (секція Pronto NT) або 8-рядною просапною секцією. Для завантаження насіння у цій конфігурації машини використовують індивідуальні ящики об’ємом 70 л на кожному посівному модулі. 

Якщо Maestro DV агрегатується з висівною секцією Pronto NT, 2-секц. бункер об’ємом 3500 л можна використовувати для насіння й добрив із системою Grain & Fertiliser для закладання добрив у борозни разом із насінням. Працюючи з просапними культурами, 2-секційний бункер можна використовувати для двох різних видів добрив. В обох варіантах бункер обладнано дозувальною системою HORSCH для одночасного розподілення насіння й добрив. 

Висівний модуль Maestro DV має широку і стабільну паралелограмну підвіску з потужними пружинами для механічного регулювання тиску до 260 кг на секцію. Опціонально пропонується інноваційна автоматична система AutoForce для регулювання тиску на сошники залежно від ґрунтових умов із максимальним тиском до 350 кг на секцію. Вага бункера використовується для збільшення тиску на сошники на всій ширині захвату машини, що знижує питомий тиск на ґрунт колесами бункера. 

Для чого потрібне автоматичне регулювання тиску на сошники? На кам’янистих ґрунтах тиск на сошники має бути більшим, ніж звичайно. Якщо тиск недостатній, хід висівних модулів буде нерівним, сошники під час зіткнення з камінням будуть вимілятися, глибина закладання насіння буде нерівномірною, що призведе до недружних сходів. На легких ґрунтах і ґрунтах, схильних до переущільнення, навпаки, потрібен менший тиск, щоб висівні модулі не заглиблювалися надто сильно і не втрамбовували ґрунт до стану асфальту, коли коренева система не здатна нормально розвиватися. Також коли ґрунтові умови не є ідеальними навіть на одному полі, тиск на сошники бажано індивідуально адаптувати для кожної ділянки. 

Система AutoForce контролює тиск у гідроциліндрах паралелограмної підвіски і, регулюючи його, підтримує опорне навантаження на колеса на одному рівні. Технічне втілення цієї ідеї стало можливим завдяки рамній конструкції Maestro, де вага бункера перерозподіляється на раму сівалки. Тиск на сошники змінюється від 150 до 350 кг. 

За допомогою ISOBUS забезпечується обмін даними між ПК і терміналом машини. Це дозволяє документувати норми висіву, засіяну площу й іншу інформацію. Зручно працювати і з картами полів. Інтегрована система обробки нарядів дозволяє швидко складати польові завдання й контролювати їх виконання. 

SectionControl забезпечує автоматичне вимикання частини ширини захвату. За допомогою сигналу GPS визначається поточна позиція машини. Під час розворотів на краю поля або на клиноподібних ділянках поля секції машини вимикаються індивідуально, щоб не було перекриттів. Таким чином, заощаджується насіння й забезпечується однакова густота стояння рослин на всіх ділянках поля. 

Машини майбутнього вмітимуть думати, і термінал HORSCH Intelligence робить це можливим. З розумними цифровими рішеннями машини HORSCH працюють ще ефективніше, допомагаючи власникам зберегти свої гроші й нерви. Всі машини HORSCH мають ISOBUS-інтерфейс. Це означає, що для кожної машини HORSCH з ISOBUS Terminal можна додатково активувати такі функції, як SectionControl, VariableRate або TaskController. Умовою для цього є тільки придбання потрібної ліцензії. 

Для HORSCH Touch 800/1200 Terminal додатково доступною є функція MultiControl. Якщо активовано функцію Section Control, MultiControl дозволяє незалежне управління подачею насіння і добрив. Якщо застосовується диференційована сівба з VariableRate, MultiControl варіює норму насіння й добрив незалежно один від одного. Без MultiControl із функцією SectionControl у потрібному місці вимикається подача тільки одного типу матеріалу, а з VariableRate — тільки його дозування. 

Функція ISOBUS VariableRate забезпечує диференціювання дозування продуктів на різних ділянках поля. Це дозволяє, використовуючи дані карт полів, оптимізувати витрати насіння й добрив залежно від умов. 

Maestro SX 

Сівалка Horsch Maestro SX

Модель Maestro SX створено для досягнення максимальної продуктивності. Вона здатна працювати зі швидкістю до 15 км/год із дозатором AirSpeed. Сівалки оснащують бункером із місткостями для насіння (2000 л) і добрив (6000/7 000 л). Завдяки системі подачі матеріалу на вимогу (Main Tank Supply System) забезпечується безперебійна робота дозаторів на кожній секції. 

Сівалки пропонуються у 12-, 16-, 18-, 24або 36-рядному варіантах із шириною міжрядь від 45 до 80 см. Тиск на сошник можна регулювати механічно в межах від 150 до 350 кг або за допомогою автоматичної системи AutoForce. 

Дозатори сівалки Horsch Maestro SX

Як і в моделях DV, тут застосовано дозатори нового покоління AirVac й AirSpeed, які не потребують точних регулювань усередині. Максимальна швидкість сівби для дозаторів AirVac становить 12 км/год, для дозаторів AirSpeed — 15 км/год. Для сівби кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків, ріпаку, сорго, сої й ін. бобових культур застосовують окремі висівні диски. Основне, чим відрізняються дозатори, — це способом доставки насіння від самого дозатора до місця закладання. У системі AirVac насіння вільно падає й закладається в борозну за допомогою ролика або без нього. У системі AirSpeed відокремлені насінини підхоплює потік повітря, що нагнітається, і за принципом пострілу воно спрямовується в ґрунт. Закладання насіння в борозни обов’язково проводиться за допомогою ролика-насіннєукладальника. 

Індивідуальні електричні приводи висівних апаратів забезпечують вимкнення секцій на перекриттях, можливість створення технологічної колії, застосування змінних норм висіву, компенсацію руху по криволінійних траєкторіях.  

Владислав Олійник 

журнал The Ukrainian Farmer, лютий 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ