Овочі-Ягоди-Сад

Часник на експорт

Часник на експорт

ТОВ «Торговий дім “Зоря Плюс”» у селі Кучерявоволодимирівка Чаплинського району на Херсонщині вирощує озимий часник на площі 170 га, з них 150 га займає власний сорт Таврійський, решта 20 га — під сортом Любаша. Середня врожайність становить 10 т/га. 

 

Господарство обробляє 1100 га, із них під зерновими й технічними культурами зайнято 812 га, решта — овочі та ягоди. В овочевій групі найбільше площ займає озимий часник — 170 га, з них товарних посівів 50 га, насінницьких для отримання повітряних цибулин — 30 га, висіяних повітряних цибулин — 90 га. Підприємство також вирощує ріпчасту цибулю на площі 60 га, cтоловий буряк на площі 6 га, томати на площі 22 га і має 30 га полуниць. 

 

Томати продають мережі продуктових магазинів «АТБ». Озимий часник експортують у Польщу та країни Балтії. 

 

Як Скіф став Таврійським 

 

Сейран Яковлєв

— П’ять років тому підприємство купило в Росії озимий часник сорту Скіф, — розповідає директор Сейран Яковлєв. — Стали його вирощувати в господарстві й помітили, що під час адаптації він сортозмінився. Зараз його не можна офіційно продавати з документами сорту Скіф, бо він набув інших зовнішніх ознак. Сорт-оригінатор Скіф має плоско-округлу головку, в якій у середньому нараховують дев’ять зубків. Сортозмінений зразок укрупнився, у середньому формує чотири-сім зубків, головка — пласка. У сорту Скіф покривна луска на головці має рожеві прожилки, у сортозміненого зразка покривна луска повністю рожева. 

 

З сортозміненим зразком три роки проводили аналізи в лабораторії Мелітополя. Зараз він другий рік поспіль проходить Державні сортовипробування. Новий сорт часнику назвали Таврійським. Навесні планують отримати на нього авторське свідоцтво. 

 

Агротехніка 

 

Ґрунти підприємства каштанові, частково бурі, вміст гумусу становить 2–3%. Підготовку ґрунту розпочинають восени. Після дощу орють на глибину 30 см, інакше за тривалої посухи не вдається заглибити плуг. Під передпосівну культивацію вносять нітроамофоску в нормі 300 кг/га, яку загортають у ґрунт на глибину 8–12 см. 

 

Микола Жабченко

— Перед посадкою головки часнику розділяємо на зубки вручну, — говорить агроном Микола Жабченко. — Для цього ми наймаємо багато людей. За день вони можуть приготувати до трьох тонн зубків. Проти хвороб зубки обробляють одним із фунгіцидів, що містять беноміл, карбендазим або тебуконазол. Додають інсектицид з імідаклопридом, стимулятор росту Гумат калію або комплексні рідкі добрива. У бочці готують розчин, сітку із зубками занурюють у нього, потім її витягують та кладуть на дошки, щоб зайва рідина стекла в дерев’яне корито. Сітки з протруєними зубками кладуть у кагати. 

 

Висаджують часник наприкінці жовтня вручну і сівалкою. Схема садіння — шестирядна, відстань між рядками становить 20 см, між рослинами в рядку — 7–10 см, ширина міжрядь — 70 см. Густоту садіння витримують на рівні 300 тис. рослин на гектар.

 

— Озимий часник не потрібно глибоко садити, бо тоді він більше хворіє, його важко копати, він дає низький урожай, — зауважує агроном. — Для оптимального розвитку рослин ми його садимо в ґрунт на глибину 5 см. Для кращої перезимівлі на поверхні ґрунту мають бути сходи. Але якщо рослина викине листки, тоді її морозостійкість падає, хоча за відсутності сильних морозів часник із листками швидше вкорінюється, а навесні інтенсивніше росте і дає більший урожай. Низькі температури понад –20 °С озимий часник не витримує, у нього перемерзає стебло, хоча цибулина в ґрунті лишається живою. Якщо є прогноз на сувору зиму, 20 га накриваємо агроволокном. 

 

Навесні на посівах озимого часнику розкладають крапельну стрічку і проводять полив. Воду для цього беруть з Таврійського каналу. 

 
 

 

На посівах часнику найбільш небезпечна хвороба — це іржа. Щоб стримати її розвиток, вносять фунгіциди на основі міді.  Влітку за сильної спеки посівам великої шкоди завдають трипси. Рослини обробляють інсектицидом Нурелл Д. Проти бур’янів у посівах часнику вносять гербіциди Гоал 2Е та Лонтрел Гранд 75 WG. 

 

— Торік обробили посіви часнику гербіцидом Лонтрел Гранд 75 WG і помітили, що новий сорт Таврійський за рахунок більш потужної наземної маси стійкіший до пестицидних обробок посівів, ніж сорт Любаша. Посіви Любаші два тижні відходили від гербіциду, — стверджує агроном. На посівах товарного часнику стрілки видаляють вручну. Починають збирати часник 25 червня. Рослини підкопують скобою. Наймані працівники обтрушують їх від землі, на полі обрізають секатором стебло та корені, головки сортують на велику та дрібну фракції й насипають у поліетиленові сітки по 17–18 кг. Сітки з часником просушують у приміщеннях колишнього свинокомплексу. 

 

Томати 

 

Ще однією важливою овочевою культурою господарства є томати. Для свіжого ринку вирощують гібрид 3402 F1 (Lark Seeds) та сорт Мадлена, створений Кримською дослідною станцією овочівництва. 

 

— Номерний гібрид нам подобається тим, що дає стандартну сливку вагою не більше 100 г, — ділиться досвідом директор. — Плоди рівномірно достигають, не мають зелених плям. У середньому на кущі зав’язується 100–120 плодів, один кущ дає 5–7 кг. Стиглі томати можуть до 20 днів стояти в полі, не втрачаючи при цьому своїх якостей. 

 

Чотири гектари томатів висаджують у ранні строки, їх вирощують із розсади, решту — прямим висівом насіння в ґрунт. Весняно-польові роботи розпочинають із закриття вологи боронами. Суцільний обробіток ґрунту проводять шляхом двох або трьох культивацій на глибину 5–10 см. З азотних добрив використовують аміачну селітру у фізичній вазі 300–350 кг. Потім на поле пускають комбінований ґрунтообробний агрегат «Європак», який розпушує, подрібнює, вирівнює та прикотковує ґрунт. 

 

За розсадного способу висівати насіння в касети починають у березні, а розсаду в поле висаджують 5–10 травня. 

 

Якщо вибирають прямий посів, висівають томати в ґрунт наприкінці травня. Використовують сівалку точного висіву Gaspardo. Насіння висівають на глибину 2 см із міжряддям 1,5 м, відстань між рослинами в рядку — 28 см. Після посіву розкладають крапельну стрічку з емітерами через кожні 30 см та водовиливом 1,1 л/год. Зрошення вмикають одразу після монтажу, щоб отримати дружні сходи. Надалі поливи проводять залежно від температури повітря. 

 

Підживлюють томати комплексними водорозчинними добривами NРK 18-18-18 + мікроелементи, потім вносять NРK 10-2-46. На посівах проти бур’янів використовують гербіциди Зенкор 70%, Тітус, Селект. З фунгіцидів вносять Ширлан, Ридоміл Голд МЦ 68 WG, Акробат МЦ 69%. 

 

Найбільш небезпечний шкідник на томатах — озима совка. Проти її личинок використовують Кораген. Влітку вносять по листу з мікроелементів бор, потім кальцій, підтримуючи цвітіння, зміцнюючи плоди та запобігаючи чорним плямам. 

 

Урожай збирають за один раз. Томат, вирощений з розсади, збирають наприкінці серпня, із насіння — 20 вересня. Робітники вручну зривають плоди, складають у пластмасові ящики. Урожайність становить 100 т/га. 

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, листопад 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ