Овочі-Ягоди-Сад

День поля «МАЙ Сід» у Туреччині

День поля «МАЙ Сід» у Туреччині

Компанія «МАЙ Сід» є одним із провідних виробників насіння солодкої кукурудзи у світі. У жовтні представники різних країн змогли відвідати демополе в турецькій провінції Бурса, на якому були представлені кращі гібриди турецької селекції. 

 

Потужний експортер  

 

«МАЙ Сід» є найбільшим виробником насіння солодкої кукурудзи в Туреччині та одним із ключових гравців галузі на світовому ринку. З 9 по 11 жовтня 2018 року компанія приймала на своїх полях у Туреччині представників харчової промисловості та фермерів, які вирощують солодку кукурудзу. Географія відвідувачів була доволі широкою: на демополі в провінції Бурса зібралися гості з Нідерландів, Угорщини, Італії, Росії, України, Молдови та Болгарії. У цілому, компанія «МАЙ Сід» експортує насіння солодкої кукурудзи більш як у 40 країн світу.  

Головний офіс компанії та демополе для тестування солодкої кукурудзи займають п’ять гектарів у містечку Ескішехір та районі Енішехір у провінції Бурса. Там запрошені гості могли ознайомитися з портфоліо «МАЙ Сід», що включає різноманітні гібриди солодкої кукурудзи, а також із новинками, які поки що не комерціалізовані (не запущені в масове виробництво).  

 

Також у гостей на демополі була можливість порівняти гібриди солодкої кукурудзи від «МАЙ Сід» та гібриди, що пропонуються насіннєвими компаніями інших країн: вони були висіяні поряд.  

 

Відвідувачі відзначили відмінні характеристики гібридів кукурудзи «МАЙ Сід» у надсолодкому та солодкому сегментах як у стадії товарної стиглості, так і в стадії стиглості біологічної. Перевага в тому, що в портфоліо «МАЙ Сід» представлений широкий вибір гібридів, які належать до різних груп стиглості. При цьому вони мають відмінні характеристики щодо врожайності, легкості вирощування та смаку. Серед гібридів надсолодкої кукурудзи були відзначені такі: Барон F1, Карамело F1, Вега F1, Хан F1, Мірза F1. У солодкому сегменті були представлені гібриди Еріка F1 і Танем F1.   

 
 

Керівники господарств із країн ЄС, Росії та України констатували, що гібриди солодкої кукурудзи «МАЙ Сід» успішно вирощуються в різних кліматичних умовах, на ґрунтах будь-якого типу та із застосуванням різної агротехніки.  

 

Про компанію  

 

«МАЙ Сід» займається селекцією, виробництвом, внутрішньою та міжнародною торгівлею насінням овочевих, польових і кормових культур з 1978 року під торговою маркою MAY.  

 

Компанія фокусується на створенні гібридів для задоволення потреб як свіжого ринку, так і переробників. При цьому враховуються такі важливі критерії для виробників, як адаптаційні можливості гібрида, стійкість до стресових умов вирощування, мінімізація втрати якостей протягом транспортування і зберігання, максимальне подовження терміну реалізації свіжої продукції через супермаркети.  

 
 

Гібриди  

 

Гібриди солодкої кукурудзи MAY Seed за ступенем умісту цукру в зернах поділяють на три генетичні класи: стандартний (SU), поліпшений за вмістом цукру (SU) і надсолодкий (SH2).  

 

Для України рекомендовані гібриди класу надсолодкої кукурудзи (SH2), а саме: Карамело F1, Барон F1, Вега F1, Хан F1, Мірза F1. Також можна рекомендувати гібриди Еріка F1 і Танем F1 класу стандарт (SU). Лінійка гібридів солодкої (надсолодкої кукурудзи) MAY Seed підходить для всіх українських кліматичних зон, на Півдні країни для їх вирощування зазвичай застосовують крапельне зрошення. За результатами численних багаторічних випробувань гібриди солодкої кукурудзи MAY Seed зарекомендували себе як жаростійкі, високоврожайні та стійкі до будь-яких стресових умов. При цьому вони мають реально високий вміст цукру.  

 

Гібриди компанії «МАЙ Сід» використовуються як для консервації й заморожування, так і для продажу на свіжому ринку.  

 

Для вирощування на свіжу продукцію можна рекомендувати середньоранній гібрид Вега F1, який впевнено протягом десяти років тримає лідерство в цьому сегменті. Зазначений гібрид зарекомендував себе з найкращого боку, він забезпечує стабільність та впевненість у запланованому результаті.  

 

Барон F1 — гібрид надсолодкого типу (SH2), який особливо рекомендується для свіжого споживання. Це надранній гібрид, що забезпечує високу врожайність. Рослина має міцне стебло заввишки 180–190 см, стійке до вилягання. Для вирощування цукрової кукурудзи важливо створити конвеєр, щоб рівномірно постачати продукцію замовникам протягом певного періоду. З цією метою комбінування надраннього гібрида Барон F1 та середньораннього Вега F1 дасть чудові результати. Також можливе висівання зазначених гібридів у різні терміни або вирощування їх через розсаду для отримання продукції в максимально ранні строки.  

 

Гібрид Карамелло F1 і новий гібрид Хан F1 показують добрі результати за використання на переробку, а саме для консервування й миттєвого заморожування.  

 

У цілому, результати випробувань на території України свідчать про те, що гібриди компанії MAY Seed відповідають ключовим вимогам споживачів, а саме:  

 

  • невибагливість вирощування навіть порівняно з кукурудзою на зерно; 
  • можливість використання збирального конвеєра шляхом висівання в різні строки та використання гібридів з різним терміном вегетації; 
  • вегетаційний період гібридів триває від 60 до 85 днів; 
  • початки виповнені на 100%; 
  • листова пластина ширша, ніж у конкурентів, що дає можливість накопичувати більше цукрів у рослині; 
  • стійкість до незначних понижень температур та максимальна жаростійкість до стерилізації пилку; 
  • стабільні показники врожайності протягом багатьох років. 

Марія Михно

журнал “Плантатор”, листопад 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ