Елеватор

Будівництво комбікормового заводу поряд з елеватором забезпечує високу якість продукції за мінімальної її собівартості

Ефектна єдність

Ефектна єдність

Будівництво комбікормового заводу поряд з елеватором забезпечує високу якість продукції за мінімальної її собівартості  

Віктор Димшиц, директор з продажу BDW Feedmill Systems у Східній Європі

У фокус уваги виробників сільськогосподарської продукції та аграрної преси останніми роками дедалі частіше потрапляє тема диверсифікації ризиків підприємств. Це пов’язано, зокрема, з фінансово-економічною нестабільністю в країні та глобальними змінами клімату, що призводять до падіння прибутків. Тому на сучасному етапі розвитку сільського господарства диверсифікація як стратегія ведення бізнесу, а точніше вміння її вигідно використовувати, може стати однією з ключових компетенцій агропідприємства і конкурентною перевагою. 

Прикладами диверсифікації ризиків є: 

• будівництво елеваторів і надання послуг з доробки та зберігання зерна іншим господарствам; 

• молочне і м’ясне тваринництво, виробництво яєць, цукру, добрив тощо — тобто продукції з доданою вартістю. 

Приємно усвідомлювати, що останніми роками в Україні спостерігається тенденція до нарощення обсягів виробництва м’яса та яєць. Але нині наявні потужності не здатні задовольнити потреби у якісних комбікормах, тож виникає нагальна потреба в будівництві нових комбікормових заводів. 

Отже, інвестування в технології післязбиральної переробки зерна, а саме у власне виробництво кормів, є прагматичним і доступним рішенням для підвищення ефективності своїх агропідприємств. А конструкційні схеми, які передбачають можливість зберігання великого асортименту й обсягу зерна з одночасною переробкою на комбікорми чи премікси, є вигідним вкладенням капіталу. Такий об’єкт забезпечує оптимальну якість продукції за мінімальної її собівартості. 

Очевидні переваги 

Звісно, що перш ніж інвестувати в ту чи іншу модель переробки, потрібно ретельно зважити усі за та проти. Будівництво комплексу, до якого входить елеватор і комбікормовий завод, має низку переваг. 

Додасте вартості. Підприємство отримає більшу економічну вигоду від переробки зерна на продукти з доданою вартістю — наприклад, комбікорм, ніж за зберігання зерна на елеваторі та продажу його як сировини. 

Об’єднаєте інфраструктуру. Розташування комбікормового заводу поряд з елеватором дасть вам змогу заощадити на будівництві майданчика під об’єкт і під’їзних шляхів; уникнути виснажливої процедури приєднання до інженерних мереж; заощадити на транспортних витратах — скористатися наявною й адаптованою логістичною системою та системою приміщень для зберігання зерна/насіння. 

Знизите капітальні витрати. Звісно, компонування комплексу де в чому відрізняється від звичайних елеваторів і комбікормових заводів. Проте вартість його будівництва є нижчою, ніж зведення окремих об’єктів. 

Отримаєте оптимальну якість. На завод сировина може надходити як із поля, так і із зерносховища. Незалежно від джерела надходження зерно пропускається через очисне обладнання, а за потреби піддається сушінню. Як правило, на елеваторі є власна сертифікована лабораторія — це дозволить вам краще контролювати товарні характеристики як сировини, так і готової продукції, а також звести до мінімуму вкладення у нове обладнання. 

Здобудете незалежність. Якщо агрокомпанія має власне тваринництво чи птахівництво, таке рішення дає змогу їй стати незалежною від комбікормової галузі та знизити собівартість продукції, що в умовах зниження маржинальності в галузі є досить вагомим аргументом. 

Підвищите довіру клієнтів. Якщо ви використовуєте корми для власних потреб у скотарстві, свинарстві чи птахівництві, і до того ж ваше підприємство досягає високих показників приростів і здоров’я худоби та птиці, це стане додатковим аргументом для інших виробників у використанні саме вашої продукції. 

Наприклад, один із таких об’єктів — комбікормовий завод при зерносховищі — буде збудовано в Запорізькій області. Наразі ми здійснили детальне планування й інжиніринг заводу, а у 2022 році відбудеться постачання обладнання. 

Баланс «ціна — якість» 

Ясна річ, що власнику елеватора доведеться заздалегідь розробити стратегію просування та збуту готової продукції, розуміти логістику доставок. Адже комбікорм возити на далекі відстані логістично не вигідно, а от премікси можна реалізовувати у будь-якому регіоні України чи експортувати. Окрім того, виробник має бути готовим до високої конкуренції на українському ринку з іншими виробниками комбікормів. 

Великою мірою збут залежить від оптимального співвідношення «ціна — якість». Застосування на комбікормовому заводі високотехнологічного обладнання гарантує виробництво високоякісного продукту, а також розумне інвестування. Обладнання німецької компанії BDW Feedmill Systems дозволяє виробляти продукцію дуже високої якості — це підтверджено десятиліттями багатьма виробниками у всьому світі. А віднедавна — і в Україні. 

Усього кілька місяців тому в експлуатацію було введено завод «Мега Корм» з виробництва комбікормів і преміксів у Харківській області. А вже нині його власники розмірковують над нарощенням продуктивності, бо компанія напрацювала хороші рецепти й швидко здобула добру репутацію — тож попит на вироблену продукцію великий. Цей сучасний виробничий комплекс сертифіковано GMP+. Його унікальність в тому, що це один в Україні завод, що здатен одночасно виробляти комбікорми (до 15 т/год) і премікси (2,5–3 т/год). Повністю автоматизована технологічна лінія дозволяє мінімізувати людський чинник. Двоступенева система водопідготовки та фільтрації дає змогу досягти якості води за параметрами, що відповідають питній для людини. Висока вагова точність у дозуванні субстанцій не перевищує похибки 0,00001%. Усе це дозволяє заводу «Мега Корм» виробляти продукти високої якості. 

Виробництво спроєктувала й технічно оснастила німецька компанія BDW Feedmill Systems GmbH & Co., що входить до групи компаній Wollking. 

Солідне портфоліо 

На ринку існує велика кількість виробників обладнання для заводів, що виробляють комбікорми й премікси. І в кого з них придбати обладнання — вирішувати інвестору, враховуючи його плани, завдання, фінанси тощо. З власного досвіду я знаю, що клієнт завжди обирає співвідношення «ціна — якість».  

Бренд BDW Feedmill Systems належить до когорти лідерів світових виробників обладнання для комбікормових і преміксових заводів. З тим наше обладнання всього на 15–20% дорожче, ніж в українських виробників, а серед європейських конкурентів вирізняється оптимальним співвідношенням ціни та якості. 

Компанія BDW Feedmill Systems — одна з трьох компаній групи H. Wolking, що налічує майже 150-річну історію діяльності. Компанія є фахівцем у розробленні технологічних рішень, інжинірингу, виробництві та монтажі обладнання, а також у введенні в експлуатацію комбікормових і преміксних заводів. Протягом усіх років належить сім’ї Волькінг, тож має сформовані традиції спілкування з партнерами й має бездоганну репутацію. 

За цей період компанія реалізувала сотні проєктів під ключ у понад 30 країнах світу. Утім, двох однакових ви не знайдете. Адже BDW розробляє індивідуальні концепції для заводів різної продуктивності: від невеликих підприємств (з виробництва комбікормів потужністю 5 до 9 т/год) — до промислових заводів (від 10 до 100 т/год). 

Компанія має величезний досвід реалізації проєктів преміксних виробництв. Наприклад, у Німеччині всі десять підприємств ГК Miavit — одного з найбільших виробникiв преміксів у Європі, побудовано й оснащено обладнанням групи компаній Wolking. 

Інший надзвичайно цікавий проєкт — завод потужністю 60 т/год компанії GS Agri, також у Німеччині. Він працює цілодобово 330–340 днів на рік без капітального ремонту вже 14 років. Виробник випускає корми за понад 700 різними рецептами — індивідуально для кожного клієнта. Серед його споживачів — фермері зі східної частини країни, які у спадок від дідів-прадідів разом із фермою отримали рецепти кормів, на яких тварини чи птиця ростуть сильними та здоровими. 

Компанія BDW реалізувала сотні проєктів під ключ у понад 30 країнах світу

Також серед клієнтів компанії у цій сфері всесвітньовідомі ViloFox і DoFu та інші. 

Співпраця з потужним виробником обладнання дає змогу агропідприємствам впровадити на своєму об’єкті новітні розроблення й найсучасніші технологічні рішення і в результаті — забезпечити максимальну ефективність. Наприклад, цьому сприяє застосування трироликових пресів-грануляторів. Серед запатентованих розробок — диференційовані лінії мікродозування, що дозволяють одночасно дозувати 24 компоненти, що дає змогу значно наростити продуктивність виробництва. 

Звісно, що всі наші технологічні рішення з економічного поглядку — максимально ощадливі. Адже, якщо в Україні тільки недавно почали порушувати тему енергоощадності, то в Німеччині це є вимогою «за замовчуванням», бо завод із невисоким рівнем енергоощадження не витримає конкуренції на ринку. 

В Україні — як у Європі 

В Україні BDW Feedmill Systems GmbH & Co. KG реалізує близько десяти промислових об’єктів із проєктування, постачання обладнання та введення в експлуатацію комбікормових і преміксних виробництв у різних регіонах. Усі вони відповідають високим європейським стандартам. Знижувати планку — для нас не припустимо. 

Так, завод Novacore, який відкрили у 2013 році в Дніпропетровській області, «задав тон» стандартам якості продукції й організації виробництва у галузі та став еталоном із технічного погляду для інших. Це найбільший у країні виробник преміксів для всіх видів сільськогосподарських тварин і птиці. 

Ще один об’єкт у цьому регіоні — реконструйований комбікормовий завод агропідприємства «Агро-Овен» з виробництва гранульованих комбікормів потужністю 20 т/год, на якому працює наше обладнання. 

На початку року ми почнемо шефмонтаж обладнання на Закарпатті — на заводі компанії «Світ м’яса» потужністю 15 т гранульованого комбікорму на годину. Окрім того, розробляємо проєкт першого в Україні заводу з виробництва кормів для домашніх тварин. 

За моїми розрахункам, інвестиції в комбікормовий завод із виробничою потужністю 10 т/год в Україні окупається за 1,5–2 роки від запуску виробництва. 

Віднедавна BDW має офіційного представника в Україні — ним стала київська компанія «Промінвестбуд». Вона може виконати увесь перелік робіт: від проєктування та постачання обладнання з його розмитненням до монтажу та будівництва. На базі компанії буде організовано склад запчастин обладнання BDW для внутрішнього ринку. Погодьтесь, такий комплексний підхід у будівництві комбікормових і преміксових заводів в Україні може запропонувати не кожен європейський виробник. 

При цьому алгоритм співпраці із замовниками у компанії BDW відточений до дрібниць. Увесь процес від першої зустрічі до укладення договору займає від місяця до року — залежно від складності проєкта та можливостей замовника. Після введення об’єкта в експлуатацію співпраця триває: BDW надає сервіс високого класу з відповідною техпідтримкою, зокрема онлайн. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ