Елеватор

Високопродуктивні очисні машини попереднього очищення здатні обробляти до 300 т зерна на годину

Очисник серії X

Високопродуктивні очисні машини попереднього очищення здатні обробляти до 300 т зерна на годину.  

Решітний очисник Х300

Перші технічні пристрої для очищення зерна компанія PETKUS створила далекого 1852 року, і відтоді обстоює інновації на кожному етапі очищення, сортування, оброблення та зберігання насіння й товарного зерна. 

Майже всі типи очисних машин протягом останніх років були модернізовані, але основні машини попереднього очищення, які відповідають за видалення основної частини домішок на самому початку очисного процесу, лишалися в тіні. Після багатьох консультацій із користувачами очисних систем по всьому світі було виявлено недоліки попередніх систем очищення, тож спираючись на отриману інформацію PETKUS розпочав створення оновлених машин первинного очищення зерна. Результатом стала поява найсучасніших у світі моделей очисних машин. 

Історично в процесі очищення зерна спостерігається така залежність: чим вища продуктивність роботи, тим нижча якість продукту на виході. І навпаки: якщо потрібна якість, то про продуктивність можна забути. Так було завжди, і ніхто особливо не намагався змінити цю практику, доки за справу не взявся PETKUS. Застарілим уявленням про очищення зерна сказали рішуче «ні», і команда інженерів й проєктувальників компанії створила новий очисник серії Х продуктивністю до 300 т/год, у якому компроміси щодо якості та продуктивності очищення унеможливлено. 

Нові очисні машини мають надсучасний спосіб кріплення решіт і решітних рам, що надає всій конструкції жорсткості, якої ніколи не було в таких машинах. Таке рішення значно подовжує строк експлуатації обладнання. Інноваційна система фіксації та система легкої заміни решіт полегшила роботу операторів і спростила експлуатацію сепараторів. Пропонується ручна (ELR) й автоматична (ALR) системи заміни решіт. Вручну решета фіксують за допомогою двох важелів. Решітні сегменти підіймають ролики й, тож вони висуваються без жодних зусиль. Автоматична система працює з електроприводом, тому для заміни достатньо натиснути кнопку. Також для полегшення експлуатації та підвищення рівня надійності очисні машини серії Х оснащено системою автоматичного змащення. Оператору потрібно тільки стежити, щоб у головному резервуарі було достатньо мастила. 

Технологія Airmax. Триканальна система аерації

Найпотужніша модель X300 має два решітних стани з чотирма рівнями решіт, які дозволяють одночасно працювати з двома різними культурами без їх змішування. Також можна працювати тільки з однією культурою на максимальній продуктивності. У менших моделях кількість рівнів решіт менша і залежить від продуктивності. Продуктивність очисних машин серії Х, залежно від моделі, сягає 300 т/год під час попереднього очищення (по пшениці), а також 150 т/год під час товарного очищення. Для всіх моделей зберігається співвідношення 2 : 1 щодо продуктивності попереднього і товарного очищення. 

У моделях очисних машин, які випускали раніше, відмінно себе показала 3-канальна система пневмосепарації Airmax. Тому в нових машинах серії Х вона також є. На сьогодні систему Airmax обладнано ультразвуковими датчиками, вона здатна сортувати матеріал на 25% якісніше. Принцип роботи системи складається з чотирьох елементів.  

Очисна машина PETKUS серії Х

Спочатку завдяки спеціальним рухам і нахилу решіт зернова маса розшаровується: легкі часточки переміщуються наверх зернового шару, важкі лишаються знизу. Далі через перший канал пневмосепарації видаляються легкі частки. Потім унаслідок збільшення кількості повітря та його швидкості всі половинки потрапляють у другий канал. На завершальному етапі, коли зерно зсипається з решета, зустрічний потік повітря видаляє щуплі зерна однакового розміру з якісним продуктом. 

Головною частиною кожного очисника є його решета, а точніше площа та ефективне її використання для очищення й аспірації продукту. В очисниках серії Х споживання повітря скорочено на 66% завдяки рециркуляції, що дає змогу витрачати значно менше часу на очищення зерна. Коли повітря постійно рухається всередині машини, воно завжди доступне для виконання роботи. Немає потреби затягувати його зовні й потім видувати на значну відстань. Усе це сприяє зменшенню енерговитрат.

Одним із недоліків роботи зерноочисних машин було нерівномірне розподілення великої кількості зерна на очисних решетах. Щоб зробити процес очищення рівномірним по всій ширині решета, розробники встановили поздовжні ланцюгові скребки, що рівномірно розподіляють матеріал на стадії попереднього очищення. 

Система ELR та Система ALR

Незважаючи на велику площу решіт і небачену продуктивність, очисні машини серії Х мають досить компактні розміри в співвідношенні з його пропускною можливістю, якістю вихідного матеріалу й затраченого виробничого часу. Це стало можливим завдяки модульній конструкції та значній площі решіт. Потужність очисників серії Х може варіюватися й підбиратись індивідуально до кожної виробничої лінії. Сьогодні у світі вже продають очисники Х300, Х225, Х150 та Х100 для використання на нових і модернізованих елеваторних лініях. Легка і швидка інтеграція, просте налаштування і безпроблемна експлуатація роблять машини серії Х чи не єдиним вибором для великих і середніх підприємств, де потрібна висока продуктивність приймання і очищення зерна. 

Компанія PETKUS представлена на вітчизняному ринку дочірнім підприємством ТОВ «ПЕТКУС Україна», яке пропонує не тільки модельний ряд очисників Х, а й весь спектр елеваторного обладнання та післяпродажного сервісу з запчастинами. Тому є чітка впевненість у тому, що очисники нового покоління PETKUS серії Х дуже швидко з’являться на передових українських елеваторах. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ