Тваринництво

Додавання в раціон нового соняшникового концентрату збільшує добові прирости та підвищує рентабельність

«Проглот» для ненажер

«Проглот» для ненажер

Додавання в раціон нового соняшникового концентрату збільшує добові прирости та підвищує рентабельність виробництва.

Ми є те, що ми їмо», — цей вислів давньогрецького лікаря Гіппократа сьогодні актуальний як ніколи. Адже загрози здоров’ю сучасної людини саме від харчових продуктів значно зросли проти тих, що існували ще 40–50 років тому. Нині ми фактично щодня споживаємо продукти, нашпиговані консервантами, барвниками, ароматизаторами чи загусниками. В результаті рано чи пізно потрапляємо до лікаря, який наполегливо радить відмовитися від напівфабрикатів, ковбас, сосисок, майонезів і кетчупів, а в магазинах віддавати перевагу продуктам, що не пройшли термічної обробки. Проте навіть до таких продуктів у дієтологів є чимало претензій — через застосування у тваринництві антибіотиків, стимуляторів росту тощо. Адже тварини також є тим, що вони споживають. І де гарантія, що їхні корми не містять залишків пестицидів чи ГМО… 

Щодо ГМО — окрема розмова. Думки науковців із приводу їх безпечності для людини чи тварини й досі можуть бути кардинально протилежними. Проте, якщо вже є певні сумніви, а експериментальним шляхом не доведено їхню повну безпеку для живих організмів, то «презумпція невинуватості» апріорі не може бути застосована до таких продуктів. 

Взяти хоча б соєвий шрот, який свинарі широко додають у годівлю, адже соєвий білок є основним джерелом протеїну для свиней, відтак чи не вдвічі сприяє підвищенню середньодобових приростів, порівнюючи з «безсоєвим» харчуванням. Питання в тому, з якої сої виготовили такий продукт… Утім, з огляду на неофіційну статистику, згідно з якою в Україні до 70% посівних площ під соєю відведено саме під трансгенну, відповідь на нього очевидна. 

Альтернативою «сумнівному» соєвому корму може бути, наприклад, соняшниковий шрот, що містить 35–43% сирого протеїну, а також багато незамінних для свиней амінокислот. Одна з переваг соняшникового шроту: він майже не містить так званих «антипоживних» речовин, а перетравність протеїну може сягати 78–80%, що набагато краще, як порівняти з іншими білковими компонентами рослинного походження. Крім того, в соняшниковому шроті більше вітаміну В і каротину, ніж у соєвому; він багатий на вітамін Е, ніацин, рибофлавін, холін, біотин, піридоксин і пантотенову кислоту. Щоправда, високий уміст клітковини знижує загальну поживність і енергетичну цінність комбікорму. Збільшити їх можна, очистивши шрот від лушпиння — якщо її майже немає, рівень сирої клітковини в готовому продукті зазвичай не перевищує 12%, що збільшує енергетичну цінність корму. 

Технологія збереження білка 

Саме таку технологію застосували вітчизняні науковці та фахівці олійноекстракційного заводу «Потоки» (м. Дніпро) для створення нового інноваційного продукту — високопротеїнового соняшникового концентрату «Проглот». У результаті отримали концентрат, що містить більше білка, ніж соєвий шрот. «Під час виробництва соняшникової олії видаляють усе, крім олії, решта — це шрот, який міститиме чверть лушпиння соняшнику. Ми його прибрали й тим самим підвищили рівень білка в новому продукті до 48%. Це дуже складний процес — видалення лушпиння, а на заводі „Потоки” першими у світі віднайшли, як це зробити, застосувавши унікальні нанотехнології обробки насіння соняшнику — низькотемпературну екстракцію з максимальним віддаленням лушпиння. Таким чином, відбувається так звана щадна денатурація без порушення первинної структури білка і руйнування амінокислот. У цьому й полягає основне ноу-хау продукту», — розповів під час презентації «Проглоту» один із його авторів, завідувач відділу годівлі тварин Інституту тваринництва НААН, доктор с.-г. наук Леонід Подобєд. 

Утім, унікальним білковий соняшниковий концентрат «Проглот» робить не тільки метод виробництва, а насамперед його фізико-хімічні показники. Власне, саме хімічним складом залежно від технології виробництва й відрізняється концентрат від шроту. Так от, соняшниковий концентрат, який є тільки винаходом заводу «Потоки», має високий уміст білка (до 48%), а за допомогою нового методу низькотемпературної екстракції 90,6% протеїну зберігається в «живим». Зауважимо, що раніше методи термообробки призводили до згортання 45% білка. Окрім того, концентрат містить 0,36% кальцію, 1,38 — фосфору, 1,11% метіоніну — незамінної амінокислоти, що входить до складу ферментів і майже всіх тканин. 

Низький уміст клітковини (11%) в продукті гарантує правильний розвиток шлунково-кишкового тракту тварин, не утворює в кишківнику гель із високою в’язкістю, не ускладнює процес усмоктування поживних речовин, не створює небезпеку розвитку хвороботворних мікроорганізмів у кишківнику тварин. 

І головне — концентрат повністю натуральний, гарантовано не містить ГМО (адже ГМ-соняшнику поки що не існує), а відтак нешкідливий для здоров’я тварин, а отже, і для здоров’я людини, яка споживає їхнє м’ясо. До речі, високі якості «Проглота» були підтверджені результатами численних досліджень у незалежних й авторитетних вітчизняних і міжнародних лабораторіях Evonik, Nutrilab, PROVIMI, Trouw nutrition, BLGG, Biosafety, ДП Укрметртестстандарт, АРГО КОМ, Дніпропетровській регіональній державній лабораторії ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, а також в інституті Schothorst Feed Research у Голландії, який розробляє рецептури відгодівлі худоби для всього світу. 

Доведено експериментально 

Утім, тваринники, купуючи будь-який новий продукт, звертають увагу не тільки на його склад — вони насамперед довіряють результатам практичних досліджень, тестуванню у виробничих умовах. Звісно, розробники «Проглота» ретельно випробували свій концентрат і на птиці, і на свинях. Так, для експерименту в одному з фермерських господарств Харківської області відібрали 185 голів свиней, поділивши їх на три групи. В одній групі в раціоні 7% сої замінили на соняшниковий концентрат «Проглот», у другій — дозу концентрату збільшили до 14%, третя група була контрольною. У результаті свині першої групи досягли маси 100 кг на 1,75 дня, другої — на 2,41 дня раніше від контролю. Окрім того, випробування показали, що застосування концентрату «Проглот» дає змогу скоротити витрати корму для першої групи на 0,04 к. од. на 1 кг приросту; для другої — на 0,08 к. од. на 1 кг приросту. Таким чином знижуючи собівартість відгодівлі свиней. 

Інноваційним українським продуктом зацікавилися великі світові виробники комбікормів. «Потоки» вже зробили великі поставки соняшникового концентрату в Польщу, Туреччину та Білорусь, ведуть перемовини із замовниками з Греції, Казахстану, Узбекистану, Азербайджану. Адже потужність заводу дає змогу реалізовувати замовлення великих імпортерів: на добу «Потоки» здатні виробляти 400–450 т «Проглоту». 

«Ми бачимо великий інтерес до соняшникового концентрату за кордоном, але націлені популяризувати „Проглот” і в Україні. Адже він справді вигідний для виробника і не шкодить здоров’ю тварин, а в кінцевому підсумку — і людині. Ми хочемо, щоб українські тваринники використовували найкращі корми на свої фермах і птахокомплексах, а відтак виробляли найякіснішу продукцію, а світовий ринок знав про Україну, і вітчизняна продукція мала попит на всіх континентах. Наша глобальна мета — розвиток культури здорового харчування в Україні», — наголошує директор заводу «Потоки» Євген Яровий. 

Людмила Степанчук

журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ