Тваринництво

Ферментований бактеріями шрот та водорості поліпшують здоров’я свиноматки та поросят

Ферментований протеїн для здоров’я

Ферментований протеїн для здоров’я

Ферментований бактеріями функціональний ріпаковий шрот та водорості поліпшують здоров’я свиноматки та продуктивність поросят.

Задля покращення властивостей соєвого шроту у годівлі поросят данська компанія European Protein запропонувала його ферментацію молочнокислими бактеріями. Цей перший крок послужив відкриттю нового класу кормових добавок — функціональний ферментований рослинний протеїн. 

Винахідники помітили, що продукти життєдіяльності молочнокислих бактерій, біологічно активні метаболіти, що утворюються під час ферментації, мають велику цінність для здоров’я кишківника. Відтепер European Protein фокусується на створенні ферментованих рослинних протеїнів з цінними для здоров’я сполуками, які роблять його функціональним. Компанія розширює властивості одержуваних біоактивних метаболітів, за рахунок того, що збільшує види сировини, яку ферментує. 

Так, за допомогою ферментованого функціонального ріпакового шроту ЕР100i данські фермери виключили вживання оксиду цинку з кормів та знизили у рази використання антибіотиків. Поросята, що отримують ЕР100i, мають краще споживання корму і приріст у порівняння з тими, що отримують оксид цинку. Поясненням цього є те, що біоактивні речовини ферментованого ріпакового шроту збільшують кількість корисних кишкових бактерій, підтримують розвиток кишківника щодо засвоєння корму та сприяють повноцінній роботі імунної системи і зниженню запалення кишківника у порівнянні з раціонами, що містять оксид цинку. Поросята, що споживають ЕР100і, збільшують вагу у середньому на 1кг при виході з дорощування у порівнянні з групою, де застосовували соєвий концентрат +2500 ppm цинку. 

Здорова мама — здорове порося 

European Protein запропонував покращити здоров’я свиноматок, створивши функціональний протеїн EP199, що містить ріпаковий шрот та водорості, ферментовані молочнокислими бактеріями. Продукт унікальний своїми метаболітами. Незалежні випробування довели, що багато з цих метаболітів підвищують здоров’я тварин завдяки своїм протизапальним та антибактеріальним властивостям. 

Антизапальна властивість EP199 для супоросної свиноматки особливо важлива. Адже в цьому стані тварини різноманітні запалення, спричинені бактеріальними інфекціями через тілесні ушкодження або як наслідок патогенних бактерій мікрофлори кишківника, особливо небезпечні, оскільки вони впливають на продуктивність свиноматки та можуть призвести до зменшення розміру плоду, а токсини, які виділяють збудники хвороб, можуть впливати на життєздатність плоду. Окрім того, запалення може призвести до відсутності молока, тобто післясупоросного синдрому розладу секреції молока. 

Натомість за допомогою функціонального протеїну можна допомогти свиноматкам досягти збалансованого та різноманітного складу мікрофлори кишківника, протидіяти запаленням і водночас стримувати розвиток збудників хвороб. Науково та експериментально доведено, що додавання до щоденного раціону супоросної свиноматки 4% EP199 позитивно впливає на її стан та стан плоду, зменшує запалення кишківника з огляду на збільшення кількості корисних бактерій і пригнічення патогенів — кишкової палички, сальмонели, ентеритних клостридій та грибів до 95%. Окрім того, споживання EP199 сприяє збільшенню потоку кисню, мінералів й антитіл до плодів, що позначається на їх життєздатності. Водночас збільшення частки споживання EP199 до 9% у період лактації сприяє кращій молочності свиноматок і росту підсисних поросят. 

Доведено практикою 

Сорен К’єр Поулсен, ферма Дортеасмінде, Данія

Переваги застосування EP199 європейські фермери відчули на власному досвіді і тепер радо діляться своїми враженнями. Так, власники данської ферми Дортеасмінде Лоне та Сорен К’єр Поулсен, які мають стадо із 850 свиноматок, з яких 160 — свиноматки породи Ландрас для племінної справи, почали годувати свиноматок EP199 для підвищення їхньої продуктивності, щоб отримати більше відлучених поросят та зменшити смертність у секції опоросу. Варто зазначити, що фермери вже кілька років відлучали поросят без додавання в раціон оксиду цинку й антибіотиків, а тільки за допомогою корму для поросят з додаванням EP100і від European Protein. Тому вибір EP199 цієї ж компанії був цілком логічним. 

«Ми постачаємо поросят, вирощених без використання антибіотиків й оксиду цинку, використовуючи EP100і компанії European Protein протягом останніх 5-6 років для забезпечення високих показників шлунково-кишкового здоров’я поросят. Коли European Protein розповів нам про EP199 та вплив ферментованого функціонального протеїну на свиноматку,  включення цього продукту в корм для свиноматок стало природним рішення. Представник European Protein сказав нам, що для отримання фактичних результатів знадобиться шість місяців, але вже через місяць-два ми побачили різницю». 

Яку саме, розповідає Марлен Свенсмарк, керівник ферми: «Ми бачимо, що свиноматки поїдають більше корму протягом усього періоду в секції опоросу, у них більше молока, ніж раніше. Вони не перестають їсти так часто, як раніше. Їх стан не змінився, хоча від свиноматки відлучають на одного порося більше. Водночас поросята важать в середньому на 700 грамів більше, ніж раніше, це означає, що на свиноматку виробляється набагато більше кілограм поросят». 

За словами Марлен Свенсмарк, у першій половині року кількість живонароджених поросят на свиноматку зросла на два поросяти на рік. Смертність у стайні опоросу значно знизилася, а кількість відлучених поросят зросла на 0,5 — 1,0 на групу. Водночас вони досягають ваги 30 кг на тиждень раніше, ніж до цього. Окрім того, зменшилася різниця в розмірах та вазі між поросятами до та після використання EP199. «Поросята тут набагато рівномірніші. У нас немає занадто маленьких, як і занадто великих поросят. Таким чином покращена молочність дає кращі результати на початку життя підсисних поросят». 

Результати на фермі Дортеасмінде III квартал 2019 року — I квартал 2020 року

Одночасно покращились материнські властивості свиноматок. Сьогодні на фермі є кілька чистокровних свиноматок, які годують по 15 та 16 поросят. Вони раніше не могли цього зробити. Зі зміною корму потреба у свиноматках-мачухах зменшилась. Загалом ЕР199 забезпечив простір для близько 50 додаткових свиноматок на фермі. 

Додавання 9% та 4% EP 199 у корм коштує Сорену К’єр Поулсену на 23,5 євро більше на свиноматку на рік порівняно з вартістю попереднього корму. «Натомість ферма отримує на трьох поросят більше на рік за свиноматку. Оскільки кожна свиноматка може відлучити на 0,7 поросяти більше на групу, ми зменшуємо потребу в свиноматках-мачухах по одній на кожну 15-ту свиноматку. Крім того, поросята важать на 791 грам більше на відлученні. Зрозуміти, що це хороший бізнес, досить легко», — резюмує Сорен К’єр Поулсен. 

Українська дочірня компанія European Protein Ukraine наблизила до українських фермерів данські технології. Нині вітчизняний ринок тільки розпочинає знайомство з ферментованими протеїнами European Protein. Але ті фермери, що застосували їх на практиці, не перестають дивуватися значним покращенням та рекомендують новацію колегам. 

Людмила Степанчук

журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ