Техніка

Компанії Great Plains і Kverneland пропонують низку цифрових технологій для агробізнесу

Шлях до точного землеробства

Шлях до точного землеробства

Компанії Great Plains і Kverneland пропонують низку цифрових технологій для збільшення ефективності агробізнесу.

Розробки для живлення й сканування ґрунту 

Для багатьох українських аграріїв бренд Great Plains асоціюється із сівалками. Справді велика їх кількість працює на вітчизняних підприємствах два десятки років, доводячи свою ефективність і продуктивність. Компанія завжди веде діалог з аграріями й дослуховується до їх потреб, оновлюючи модельний ряд і додаючи до наявних моделей корисні доповнення. Про деякі з них (системи ACCUSHOT і TRUE VIEW) далі піде мова. 

Монітор для системи Accushot

Назва ACCUSHOT перекладається як «точний постріл», однак реальним призначенням цієї системи є надання кожній насінині дози стартових рідких добрив. Систему можна встановлювати на сівалки точного висіву й, ураховуючи зростання популярності саме рідких добрив, технологія має великі перспективи. 

Система вже апробована в Україні, деякі холдинги цього року сіяли кукурудзу сівалками з ACCUSHOT й отримали хороший результат. Нещодавно з використанням ACCUSHOT посіяли озимий ріпак, а наступного року планується сіяти соняшник і сою. 

Форсунка для внесення рідких добрив

Система є прикладом того, як фермер сам випробовував на власному городі її ефективність, прийшов до розробників Great Plains і запропонував втілити ідею у промислове обладнання. В результаті Great Plains реалізувала технічну чаcтину, а компанія Capstan допомогла зацифрувати всі процеси, пов’язані з унесенням рідких добрив, й інтегрувати їх до загальної системи керування сівалкою. 

На сьогодні технологія ACCUSHOT може застосовуватись на 8-рядкових і 16-рядкових сівалках, на комбінованих 16–31-рядкових агрегатах, а також на широкозахватних 24-рядкових моделях. Головною перевагою системи є економія добрив, а також можливість контролювати вилив таким чином, щоб агресивні добрива не потрапляли на насіння. 

Оптичний датчик для виявлення кількості органічних речовин

Наступна технологія називається TRUE VIEW. Вона допомагає аграріям вже під час роботи самої техніки шляхом контролю складу ґрунту в режимі реального часу або складати карти полів для використання їх у майбутньому. У цьому разі йтиметься про окремий модуль, який установлюють на сівалку або ґрунтообробну техніку. Пристрій може вимірювати вологість і температуру на визначеній глибині, і якщо це відбувається під час сівби, система в режимі реального часу може сигналізувати оператору про доцільність або недоцільність продовження роботи. 

Модуль TRUE VIEW запатентований двома брендами — Veris Technology (створює продукти для аналізу ґрунту й цифрові рішення), а також Great Plains. Модуль являє собою дві фрези з додатковими робочими органами ззаду. В кожному з цих робочих органів установлено датчики (оптичний — для підрахунку кількості органічних речовин, а також датчики вологості й температури). Окремо потрібно сказати про можливість виконання аналізу електропровідності, що визначає текстуру ґрунту. За допомогою всіх датчиків можна визначати 10 параметрів, за якими можна створювати карти полів. Практика показує, що отримані результати добре корелюють з іншими методами аналізу ґрунту. 

На сьогодні компанія бачить застосування цього модуля на сівалках, культиваторах, агрегатах вертикального обробітку тощо. TRUE VIEW дає змогу отримувати інформацію у той момент, коли вона необхідна. За передпосівного обробітку аграрій бачить готовність ґрунту до сівби й одразу може створити карту для диференційного посіву та внесення добрив. Для полів на зрошенні також можна використовувати цю карту для диференційного внесення добрив. Крім того, є можливість коригувати норму гербіцидів під час обприскування. 

Ефективні системи точного землеробства 

Разом із Great Plains до корпорації Kubota входить і бренд Kverneland, техніку якого добре знають українські аграрії. Окрім надійності та високої якості виконання технологічних операцій техніка Kverneland відрізняється економічністю, що досягається застосуванням «точних» технологій. 

Наприклад, завод Mechatronics із початку 1980-х років розробляє системи точного землеробства, які встановлюють на техніку Kverneland. Починалося все зі звичайного електрогідравлічного керування, яке нині поширилось на всю лінійку техніки. Однією з останніх розробок ХХ ст. стала технологія ISOBUS, що дає можливість керувати різним обладнанням з одного термінала. До речі, обидва термінали також є повністю власною розробкою — як апаратна частина, так і програмне забезпечення. Те саме стосується і елементів електроніки причіпних машин — просапних сівалок, обприскувачів, розкидачів добрив: їх програмне й апаратне забезпечення розробили також спеціалісти власного заводу. 

Що можуть машини 

Несподівано, але зернові сівалки U-drill також можуть «робити» точне землеробство. Щонайменше це стосується диференційних норм висіву і внесення добрив, а також автоматичного вимкнення на перекриттях, що дає можливість заощаджувати 3–7% посівного матеріалу. Щоб рішення з точного землеробства працювали на сівалці U-drill, треба тільки придбати активацію за 2500 євро. Жодних технічних втручань у сівалку робити не потрібно: апаратна частина вже встановлена й готова працювати в обраному режимі. 

Тут слід додати, що вся техніка Kverneland працює за стандартами ISOBUS, і це дає змогу використовувати її з будь-якими терміналами керування. Тобто незалежно від виробника ISOBUS-термінала техніка буде коректно працювати. 

Розкидач добрив Exacta TLX GEOSPREAD

Багато хто починає шлях до точного землеробства з просапних сівалок, бо в них система вимкнення секцій приносить суттєвішу економію через дорожчий посівний матеріал. У просапній сівалці Kverneland Optima забезпечується не лише вимкнення секцій, а й застосування змінної норми висіву шляхом збільшення або зменшення відстані між насінинами. Також сівалка може вносити змінні норми рідких або гранульованих стартових добрив. Також цьогоріч на український ринок була виведена нова секція SX, яка встановлюється на сівалки TF Profi. Із секціями SX 8-рядкова сівалка працює на швидкості від 12 до 18 км/год. Цього сезону сівалка з новими секціями успішно пройшла випробування в різних регіонах України, тому Kverneland абсолютно впевнений у можливостях нового обладнання. Активація опцій точного землеробства для просапної сівалки коштує 2500 євро, а технічна частина традиційно вже встановлена й готова до роботи. 

Просапна сівалка Monopill для висіву цукрового буряку крім вимкнення секцій на перекриттях може змінювати норму висіву та норму внесення рідких добрив. Також вона може працювати за унікальною технологією GEOSEED, що передбачає трикутно-гніздову або квадратно-гніздову сівбу. Застосовуючи такий спосіб висіву цукрового буряку можна отримати додатково 1% цукристості. 

Також ця сівалка здатна суттєво покращити якість висіву озимого ріпаку. Щоб отримати нормальні сходи й захистити їх для нормальної перезимівлі, краще сіяти ріпак сівалкою точного висіву. Це зменшує витрати насіння й дозволяє економити кошти. Якщо звичайною сівалкою ріпак сіють із нормою 3–3,5 кг/га і витрачають на насіння 70–90 євро на гектар, то із сівалкою Monopill норму можна сміливо зменшити до 20–30 насінин/м.. Таким чином отримується набагато краще розташування насінин у ряді, стабільно витримується глибина. Якщо такою сівалкою сіяти ріпак на 500 га, можна отримати економію на посівному матеріалі 12–13 тис. євро. І це без урахування таких агрономічних чинників, як краща якість і дружність сходів, менша схильність до грибних хвороб, більша рівномірність розподілу насіння по полю і краще використання поживних речовин, відсутність пересівів і точне локальне внесення добрив. 

Великий відсоток економії вдається отримати з технологічними розкидачами мінеральних добрив. Поживні речовини разом із вологою є обмежувальним чинником у розвитку рослин, тому вибір розкидача є критичним для кінцевого результату. 

Компанія Kverneland має великий досвід у виробництві розкидачів, і модель TL GEOSPREAD за чотири роки продажу на ринку України показала себе з найкращого боку. Завдяки автоматичному вимиканню секцій і наявності датчика швидкості розкидач коректно розподіляє добрива по поверхні поля. Вагова система дає змогу не лише контролювати норму внесення, а й застосовувати змінні норми. Вагова система складається з чотирьох тензодатчиків, які постійно вимірюють зміну ваги в бункері, і референтивного датчика, який визначає «підстрибування» розкидача на нерівностях і кути нахилу вперед/ назад і вліво/вправо. Таким чином, незалежно від того, наскільки нерівне поле, твердий або м’який ґрунт, розкидач максимально чітко контролює норму внесення. 

Окрім вагового контролю ця машина має унікальну систему вимкнення секцій. Ширина кожної секції становить 1 м. З ідеальними добривами можна працювати на ширину 54 м, але 36 м є реальною навіть для легких добрив із поганим калібруванням. Щоб система автоматичного вимкнення секцій працювала, треба мати хоча б найпростіший DGPS-сигнал (надається разом із розкидачем) або брати сигнал від системи автопілотування трактора. Навіть якщо вона працює не через ISOBUS-термінал, можна приєднати термінал Tellus, який «візьме» сигнал і забезпечить коректну роботу систему автовимкнення секцій. 

Важливо, що такий непростий розкидач може агрегатуватися з будь-якими тракторами, і навіть МТЗ-82 не є винятком. Головне — забезпечити чітке дотримання траєкторії руху, роботу ВВП на швидкості 540 об./хв і живлення 12 В. 

Олександр Прохоров, заступник директора з питань розвитку компанії «Грейт Плейнз Юкрейн»
Максим Боднар, продакт менеджер компанії Kverneland

журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ