Агрономія

Як у компанії «Карат плюс» на Дніпропетровщині зберігають ґрунтову вологу

Для зони ризикованого землеробства, де працює СТОВ «Карат плюс» (Дніпропетровська обл.), найбільшою проблемою є нерівномірне випадання місячних опадів або взагалі відсутність дощів протягом 2-3 місяців.

На цьому наголосив головний агроном компанії Юрій Пільник в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer

«Навіть цього сприятливого року до січня вологи в ґрунті не було на глибині 20-25 см. Озимі культури просто виживали», – зазначив Юрій Пільник.

Головним способом зберегти ґрунтову вологу в господарстві вважають відмову від оранки, яку вже не застосовують понад 15 років, натомість практикують глибоке розпушення та поверхневий обробіток на глибину до 10-15 см.

Крім того, є ідея лишати куліси соняшнику для снігозатримання і впроваджувати щілювання. Це ще один елемент технології, що зменшить залежність аграріїв від примх природи.

Раніше повідомлялося, чому «Карат плюс» на Дніпропетровщині віддає перевагу озимому гороху.