Агрономія

Солома може пригнічувати розвиток культури за неправильного її внесення у ґрунт

Солома може мати пригнічувальну дію на культуру, під яку її вносили як добриво, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Це пояснюється тим, що інгібіторна дія пов’язана з наявністю в соломі розчинних форм органічних сполук, а в продуктах її розкладання виявлено низку похідних фенолу, які токсично впливають на рослини.

Фітотоксичний ефект продуктів розкладання соломи проявляється в порушенні обміну речовин, затриманні росту коріння та виникненню хлорозу.

Натомість, для розкладання соломи потрібні мікроорганізми, які мають білкову природу.

Під час їх розмноження для побудови клітин цих мікроорганізмів із ґрунту споживається азот, що змінюється на білок.

Пожнивну солому найкраще вносити в ґрунт під просапні та круп’яні культури, а гичку буряків та іншу зелену побічну продукцію — під зернові.

Нагадаємо, глибоке заорювання соломи не сприяє розкладанню рослинних решток у ґрунті, а правильне заорювання повертає у ґрунт до 40% елементів живлення і заощаджує кошти.