Агрономія

Контроль ґрунтових шкідників, зокрема й личинок діабротики, збільшує потенціал урожайності

Контроль личинки діабротики

Контроль личинки діабротики

Контроль ґрунтових шкідників, зокрема й личинок діабротики, збільшує потенціал урожайності. 

Західний кукурудзяний жук, або діабротика, навіть попри те, що є карантинним шкідником, уже добре знайомий українським аграріям. Личинки діабротики живляться коренями кукурудзи, призводячи до зменшення їх маси, поганого розвитку й ураження гнилями. Ослаблені рослини стають сприйнятливішими до різних хвороб, що спричиняє зниження потенціалу врожайності, а великий тиск шкідника може бути причиною вилягання кукурудзи, а також унеможливлює збирання врожаю цієї культури. 

Імаго ж діабротики пошкоджують волоть, стовпчики жіночих суцвіть, листя й навіть іноді обгризають молоді качани. 

Діабротика: поширення та розвиток 

Західного кукурудзяного жука вперше помітили на території України в Івано-Франківській області 2001 року. 2018 року карантинні заходи були застосовані в регіонах Вінницької, Кіровоградської та Черкаської областях. Згідно з даними Держпродспоживслужби, станом на 2023 рік діабротикою вже уражено близько 140 тис. гектарів оброблюваних угідь. Таке активне поширення шкідника пояснюється сприятливими умовами українського клімату та його здатністю мігрувати до 120 км за один сезон у пошуках соковитіших посівів кукурудзи. 

Імаго діабротики починає відроджуватися приблизно на початку липня, за СЕТ 400 °C, а літ шкідника триває до перших заморозків. Одна самиця здатна відкладати від 400–1000 яєць за сезон. ЕПШ для імаго діабротики становить 1,5 екз./росл. Тому перший крок для зменшення кількості діабротики на полях — це боротьба з імаго. 

Західний кукурудзяний жук розвивається в одному поколінні протягом року. Жіночі особини відкладають яйця в ґрунт на глибині 10–15 см у період із середини літа до осені. Зимова діапауза діабротики відбувається на стадії яйця в орному шарі ґрунту. Яйця активуються навесні, коли ґрунт прогріється до 12 °C й більше, відроджуються личинки за СЕТ 160–170 °C. Залежно від глибини залягання яєць відродження личинок може тривати від 30 до 50 днів. Личинки першого віку пересуваються у пошуках коріння до 50–80 см, орієнтуючись на виділення вуглекислого газу й пошкоджуючи кореневі волоски. Личинки 2-го та 3-го віку здатні вгризатися в товсті корені, проточуючи в них ходи. 

Ушкодження кореневої системи личинкою діабротики може призвести до унеможливлення збирання врожаю. Саме тому важливо контролювати не лише імаго діабротики, а й личинку. 

Методи боротьби 

Одним із відомих методів боротьби з діабротикою є дотримання сівозміни. Він не гарантує абсолютну відсутність цього шкідника на посівах кукурудзи, бо імаго мігрує, але убезпечить від личинок, бо вони здатні живитися тільки корінням кукурудзи. 

Другим методом боротьби є сівба ГМО насінням, та в Україні цей метод не застосовують. 

Найдієвішим способом є застосуван ня ґрунтових інсектицидів. До 2023 року в Україні ґрунтові інсектициди були представлені тільки в гранульованій формуляції, але 2023 року компанія FMC представила ринку України інсектицид Брігейд™ (біфентрин, 192 г/л) для застосування у пінній формуляції. 

У чому ж переваги такого інсектицидк, порівнюючи з іншими гранульованими інсектицидами? 

Технологія 3RIVE 3D® 

Систему 3RIVE 3D® вперше застосували 2015 року в Америці, де збитки від ураження від діабротики становить щорічно 1 млрд доларів. 

Інсектицид вносять у вигляді піни в рядок під час сівби. Завдяки пінній формуляції, що утворюється з води та препарату, препарат розширюється в 30–50 разів, він не промивається в ґрунті й захищає коріння кукурудзи до 90 днів поза межами протруйників. 

Як це працює 

Технологія 3RIVE 3D® складається з двох елементів: інсектициду Брігейд™ (192 г/л) й обладнання для утворення пінної формуляції. 

На відміну від інших способів унесення та форм пестицидів технологія 3RIVE 3D® із застосуванням препарату Брігейд™ дозволяє вносити препарат з однаковою нормою для всіх рядків, вкриваючи не лише кожну насінину, а й увесь рядок, використовуючи на 90% менше води, як порівняти з гранульованими інсектицидами. 

Система 3Rive 3D® легко адаптується до більшості моделей просапних сівалок і складається з бака на 492 л для чистої води та бака на 114 л для формуляцій препаратів тільки лінійки 3Rive 3D®. Загальний об’єм системи становить 606 л. Такої кількості робочого розчину вистачає, щоб обробити близько 200 га за одне заправлення системи, а сам процес триває всього 10 хв, тож, заправивши систему на початку зміни, можна сіяти не зупиняючись увесь день. 

Завдяки тому, що формуляція нівелює утворення пилу, препарат є абсолютно безпечним для комах-запилювачів. 

Доказовим шляхом 

Компанія FMC провела випробовування системи 3RIVE 3D® на трьох локаціях у Вінницькій та Тернопільській областях. 

Було зроблено два обліки: перший — для виявлення кількості личинок у ґрунті, другий — для виявлення ступеня ураження кореня. 

На першому досліді на першій ділянці (Вінницька обл.) виявлено до 10 личинок діабротики. Там, де було застосовано Брігейд™, ступінь ураження кореня не дійшов до «трійки», що за шкалою визначення балу ушкодження кореневої системи від університету Айова є рівнем ЕПШ. 

Результати досліджень у Вінницькій області

На ділянках, де було застосовано Брігейд™, урожайність становила 10,900 т/га, а на ділянках контролю, де препарат не застосовували, — 9,800 т/га. Було помічено, що коренева система за застосування препарату міцніша й сильніша. 

На другій ділянці на Вінниччині, де обробляли рослини, жодна з рослин не мала ступеня ураженості кореня більше ніж 3 бали. Урожайність із цієї ділянки становила 11 т/га. 

Результати досліджень у Тернопільській області

На Тернопільщині кількість личинок не перевищувала 5, проте ступінь ураження кореня на контролі перевищував 3 бали, тоді коли ступень ураження кореневої системи із застосуванням Брігейд™ становив 1,5 бали. Різниця врожайності становила понад 0,9 т/га. 

Система 3RIVE 3D® забезпечує захист коріння за межами протруйників і гарантує захист кореневої системи до 90 днів.  

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ