Агрономія

Глибоке заорювання соломи не сприяє розкладанню рослинних решток у ґрунті

Розкладання рослинних решток у ґрунті відбувається повільно і залежить від якості їх загортання в ґрунт і погодних умов, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Встановлено, що за 2,5–4 місяці розкладається до 46% соломи, за рік-півтора — до 80%, решта — пізніше.

Глибоке заорювання соломи спричиняє несприятливий ефект, тому що під час її розкладання в нижніх шарах орного горизонту утворюються леткі жирні кислоти, які негативно впливають на кореневу систему рослин.

За внесення у верхню третину орного шару солома розкладається швидше й нагромадження шкідливих речовин не спостерігається.

Головною умовою, за якої солома перетворюється на цінне органічне добриво, а не наповнювач, що ускладнює агротехніку ґрунту, є процес пришвидшеного розкладання за аеробних умов.

Наприклад, на нейтральних ґрунтах, добре забезпечених поживними елементами, солома розкладається протягом років, на кислих важких — 4–5 роки.