Агрономія

За переходу на органічне виробництво кількість культур у господарстві «Лист-Ручки» збільшилась до семи

За переходу на органічне виробництво кількість культур у господарстві «Лист-Ручки» збільшилась до семи

До початку перехідного періоду від традиційного до органічного землеробства у господарстві «Лист-Ручки» (Полтавська область), що входить до складу агрохолдингу «Астарта-Київ», вирощували три культури: пшеницю, кукурудзу та соняшник. 

На сьогодні мають сім культур: озима пшениця, кукурудза, горох, ячмінь, овес, еспарцет, гречка, розповів журналу The Ukrainian Farmer директор господарства Олександр Хоменко.

За його словами, культури добирали таким чином, щоб вони сприяли переходу, тобто дозволяли дотримуватися сівозміни й підвищувати родючість ґрунтів. 

Так, овес здатен пригнічувати ріст багатьох видів бур’янів завдяки своїй потужній кореневій системі. А от гречка як культура пізніх строків дає можливість перед сівбою провести якісну механічну боротьбу з бур’янами.

Найбільша частка полів під пшеницею, трохи менше – під горохом. Водночас площі під кукурудзою, на якій раніше робили акцент, значно зменшилися. 

Як пояснив Олександр Хоменко, після цієї культури залишається чимало пожнивних решток, й обробляти ґрунт механічним способом доволі важко, тому доводиться проходити поле кілька разів.

Після повного переходу на органічне землеробство планують додавати більше комерційних культур і вже розглядають нут, сочевицю та сою.

У господарстві задоволені урожайністю культур: кукурудза минулого посушливого року дала 82 ц/га, пшениця – 35 ц/га. Прибавку до врожаю отримують ще й завдяки бджолам, бо пасічники з усієї околиці привозять на поля без хімікатів свої бджолосім’ї.

Раніше повідомлялось, що компанія «Лист-Ручки» (Полтавська область), що входить до агрохолдингу «Астарта-Київ», переоснастила свій технічний парк відповідно до потреб органічного землеробства.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!