Дніпропетровське ягідне підприємство морозить продукцію весь сезон
Підприємство «Двіпа», що в Магдалинівському районі на Дніпропетровщині, підібрало культури та сорти за термінами дозрівання, так, щоб цех заморожування працював від початку літа до осінніх заморозків.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«Наш цех заморожування знаходиться на відстані одного кілометра від поля, – розповів агроном підприємства Богдан Гнатюк. – Побудували ягідний конвеєр так, аби цех був завантажений протягом сезону. Суниці садові обрали тільки ранніх сортів, потім достигають червоні порічки й далі – ремонтантна малина. Тобто цех заморожування працює від початку літа й до самих приморозків. У цілому ми можемо заморожувати в себе на підприємстві до 4–5 тонн продукції на добу, але через те, що знаходимося відносно далеко від сусідів-ягідників, поки послуги стороннім підприємствам не надаємо».
На думку спеціаліста, одноосібному підприємству важко окупити затрати, доцільніше будувати один цех на кілька підприємств чи навіть район.
«Приміром, одна тільки лінія із сортування ягід може обійтися від 150 тис. доларів. А якщо у фермера лише пара десятків тонн ягід, то окупність може становити більше 50 років. Для дрібних фермерів потрібна кооперація», – наголосив Богдан Гнатюк.
Читайте також: Агроном пояснив вибір сортів ягід для органічного виробництва