Овочі-Ягоди-Сад

Розповідає начальниця відділу стандартизації Валентина Гуліна

Заморожування вишні від А до Я: як працює завод Tevitta

Заморожування вишні від А до Я: як працює завод Tevitta
Валентина Гуліна

Завод замороженої продукції Tevitta оснащений сучасним обладнанням та є одним із заводів, який має сертифікат BRC Food Certificate, а отже, гарантує повний контроль всіх процесів на заводі. Саме тут, у місті Шпола Черкаської області, виготовляються якісні фрукти і ягоди за технологією шокового заморожування. Завдяки обраній технології продукція не втрачає своїх корисних властивостей. Як все відбувається, нам розповіла начальниця відділу стандартизації Валентина Гуліна. Разом з нею ми дізналися про всі етапи сортування, інспекції та, власне, заморожування продукції

ПРИЙМАННЯ, ІНСПЕКЦІЯ ТА СОРТУВАННЯ

Перша точка, через яку проходить сировина, яка має бути в майбутньому заморожена — це рампа приймання. Тут після відвантаження з машин сировина зважується і сортується. Наступний етап — камера попереднього охолодження, де накопичуються партії. Після цього сировина чекає своєї черги на переробку.

«Першочергово у виробничому приміщенні продукція потрапляє до відповідної лінії. Якщо, наприклад, пояснювати на переробці вишні без плодоніжки, то на першому етапі відривання плодоніжки пропускається і одразу відбувається миття сировини. Після цього вишня надходить на перший етап інспекції», — розповідає Валентина Гуліна.

За її словами, під час інспекції два працівники заводу відбирають гнилі або недозрілі плоди, очищають від плодоніжок, що лишились, листя та іншого засмічення.

«Кількість засмічення залежить від способу збирання вишні. Якщо, наприклад, плоди збирали вручну, то вишня майже вся без плодоніжки. При зборі плодів комбайном відсоток домішок вищий», — пояснює начальниця відділу стандартизації.

КАЛІБРУВАННЯ, ВИДАЛЕННЯ КІСТОЧКИ ТА ЗАМОРОЖУВАННЯ

Тим часом працівники заводу вибирають недозрілі, підгнилі плоди, робота кипить. Після очищення сировина надходить на калібрування, де відбувається сортування на три калібри. Два калібри вишні йдуть на видалення кісточки, а вишні розміром до 20 мм збирають у ящики, які надходять на заморожування з  кісточкою. З вишень із кісточкою роблять компоти.

«Ось ми знаходимось на процесі калібрування сировини, де бачимо, що сировина сортується на три калібри. Це робиться для того, щоб максимально ефективно видалити кісточку з вишні. Відтак середній і великий калібри надходять на кісточкові видувні машинки. Найменший калібр — заморожується на компотні суміші»,  — коментує процес Валентина Гуліна.

Сортування вишень різного розміру потрібно для того, щоб мати можливість краще видалити кісточку. Машини оснащено матрицями за розміром, якщо у більшу матрицю потрапить менша вишенька, то її геть розірве. І якщо навпаки, то не виб’ється кісточка і залишиться у вишеньці.

«Ми відкалібровуємо вишню для якісного видалення кісточок. Далі вишня по транспортерах надходить на кісточковідбивні машини, де за допомогою розподільчого лотка вишню рівномірно розподіляють на матриці. Після видалення кісточки, вишенька надходить на транспортер, а кісточки для очищення по шнековому транспортеру надходять на протирочну машину, де відбувається відділення п’юре від кісточок»,  — пояснює начальниця відділу стандартизації.

Цього року на заводі хочуть спробувати використовувати кісточки від вишень, як паливо. Бо кісточка — це 10–12% самої вишні, відповідно, чим більший плід, тим більша кісточка.

«Після вибивання кісточок, плоди переходять на етап інспекції сировини — останній, перед заморожуванням в тунелі. Тут працівники забирають, якщо є залишки кісточки, а  також залишки плодоніжки чи листя, які, можливо, десь пропустили на першій інспекції. Також тут фінально переглядають саму вишню», — розповідає Валентина Гуліна.

Останній етап, який проходить сировина перед заморожуванням, — це проходження вібростолу, на якому додатково видаляється волога. Далі у тунелі вишня заморожується.

«Кожен продукт має свою температуру заморожування, і, відповідно, час перебування в тунелі у  кожної ягоди свій. Наприклад, чорницям потрібно значно менше часу, ніж вишні, бо ягоди відрізняються за розміром, — пояснює експертка.

Тож вишня у тунелі перебуває приблизно 10–12 хвилин, за нею весь час спостерігає оператор. На виході ягоди мають температуру не вищу за мінус 22 °С. Після заморожування відбувається останній етап сортування — фінальна інспекція. «Під час останньої інспекції ми оглядаємо готовий продукт, відбираємо механічно пошкоджені, деформовані плоди. Після цього вишня надходить на спеціальне обладнання — ваговий дозатор, де формується певний обсяг, який потрібно зафасувати в транспортну в упаковку»,  — розповідає про процес Валентина Гуліна.

ФІНАЛЬНИЙ ЕТАП: ФАСУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ

Усю ягоду фасують у ящики. Це відбувається на ваговому дозаторі, куди надходить сировина і далі фіксується вага. Коли надходить інформація, що достатня кількість сировини завантажена, спрацьовує датчик і машина передає продукцію у ящик. Ящики формуються по 10 кг, але все перевіряється контрольним зважуванням. Якщо вага відповідає, то ящик проходить, якщо ні — оператор корегує вагу. Після цього коробки заклеюють, сканують на металодетекторі, складають на піддон, маркуються та відправляють на склад. Термін придатності замороженої продукції — 2 роки. Додамо, що вся готова продукція зберігається на складах із температурним режимом мінус 18 °C і  місткістю понад 10 тис. палетомісць. Зручна геолокація заводу дозволяє доставляти сировину для заморожування як із західних, так і з південних областей України.

Нагадуємо, що завод бренду Tevitta розташовується у м. Шполі Черкаської області та приймає на заморозку сезонні ягоди, фрукти та овочі. Крім того, пункти приймання є у Вінницькій (м. Бар, м. Ямпіль, м. Жмеринка) та у Львові.

Контакти менеджера у м. Шполі Черкаської області та м. Львові:
+380 67 380 45 87 Андрій
Контакти менеджера у Вінницькій області:
+380 67 233 26 63 Владислав

www.tevitta.com

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ