Тваринництво

Як зменшити вплив теплового стресу на бройлерів

Птиця намагається адаптуватися до теплового стресу, підвищуючи частоту дихання, що супроводжується задишкою, підняттям крил, підвищенням ректальної температури та зниженням загальної активності.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Для виділення тепла з тіла потік крові перенаправляється від шлунково-кишкового тракту до шкіри, гребінця та сережок.

Тепловий стрес і запалення кишківника крокують пліч-опліч із довгостроковими наслідками для бар’єрних функцій кишківника. Тепловий стрес провокує порушення цілісності кишківника, що знижує продуктивність птиці й підвищує ризик проникнення бактерій із просвіту кишківника в кров’яне русло.

Крім того, через вплив теплового стресу на продуктивність бройлерів:

• споживання корму знижується до 16%;

• темп росту падає до 33%;

• конверсія корму збільшується до 25%;

• якість м’яса погіршується.

Для підтримання птиці під час теплового стресу важливо вживати певних заходів. Спеціаліст компанії «Фітобіотикс» Aня Пастор рекомендує застосовувати оптимальні  кормові стратегії у літню спеку:

• забезпечити птицю високоперетравними білками;

• перевірити співвідношення хлорид/натрій;

• обрати правильну стратегію боротьби з кокцидіями;

• використовувати органічні мікроелементи;

• давати птиці електроліти й антиоксиданти;

• використовувати протизапальні кормові добавки;

• забезпечити оптимальну температуру питної води.

Раніше ми писали, як птиця регулює тепловіддачу.