Тваринництво

Як вирівняти вибіркове споживання корму коровами

Як вирівняти вибіркове споживання корму коровами

Правильне керування роботою кормового столу великої рогатої худоби з точним урахуванням обсягів добового споживання корму малозатратне і повністю окупається додатковим надоєм 1,5-3,5 кг на дійну корову на добу.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Коли корови лишають на кормовому столі на ранок до роздачі кормів шар корму більше як 5 см або вибірково споживають його, лишаючи на кормовому столі «переїди» чи виїдають «колодязі», це означає, що підготовлена суміш неоднорідна за складом, а її окремі компоненти не смакують коровам.

Така ситуація робить раціон не повністю їстівним, що призводить до різкого зниження продуктивності (на 2-5 л на добу), відбивається на фізіологічному стані корів і часто провокує фізіологічні розлади у вигляді кетозу, ацидозу.

Для усунення такої небезпечної ситуації слід проаналізувати розмір подрібнення частинок основного корму (сіно, сінаж, силос) і привести його в норму відповідно до параметрів Пенсільванського сита.

У раціон, який корови споживають вибірково, доцільно додати спеціальний буфер, що стабілізуватиме кислотність умісту рубця і протистоятиме зниженню рН із небезпекою розвитку ацидозу.

Запобігти вибірковому споживанню окремих компонентів раціону можна додаванням у суміш компонентів, що зчіплюються – наприклад, бурякової меляси. Не зайвим буде часте підгортання кормів ближче до початку кормового столу, де доступ корму до корови максимальний.

Як повідомлялося, кількість роздавань кормосумішей позначається на молочній продуктивності корів.