Тваринництво

Як не втратити до 5% курчат після вилуплення

Як не втратити до 5% курчат після вилуплення

У сучасних промислових інкубаторіях через розтягнутість процесу вилуплення курчат, проведення розділення за статтю, вакцинацію, пакування, транспортування тощо інколи проміжок між їхнім вилупленням і першою годівлею та напуванням у пташнику може досягати 72 годин.

Однак через таку затримку відхід курчат може становити 3-5%, а в тих, які залишилися, погіршується імунний статус, спостерігається затримка росту й розвитку.

Повноцінна годівля батьківського стада за програмою вирощування курчат-бройлерів без антибіотиків сприятиме підвищенню якості інкубаційних яєць, збільшенню вмісту поживних речовин у яйцях і отриманню більш життєздатного добового молодняку.

Рання годівля курчат сприяє створенню та розвитку здорової мікрофлори. Навіть після короткого періоду позбавлення корму епітелій кишківника птиці стає більш проникним для антигенних білків, токсинів, що виробляють патогени, і, як правило, чутливішим до ураження бактеріями.

Курчатам рекомендується надавати доступ до корму та води ще у вивідних лотках.

Корми мають містити легко перетравні поживні речовини, пробіотики, пребіотики, екзогенні ферменти, амінокислоти, вакцини та лікарські засоби. Рання годівля курчат цими поживними речовинами та добавками поліпшує загальний розвиток травного тракту, сприяє росту корисної мікробіоти кишківника, збільшує швидкість росту й ефективність використання корму, забійний вихід, зменшує смертність.

Як повідомлялося, підвищений рівень вітаміну Е в раціоні курчат-бройлерів подовжує термін зберігання їхнього замороженого м’яса.