Тваринництво

Оптимальне поєднання бетаїну, коротко- та середньоланцюгових жирних кислот і цинку забезпечує ефективний захист птиці від патогенів

Бетаїн і продуктивність

Бетаїн і продуктивність

Оптимальне поєднання бетаїну, коротко та середньоланцюгових жирних кислот і цинку забезпечує ефективний захист птиці від патогенів та інших стресових чинників.   

У птахівництві бетаїн застосовують багато років. Найвідомішою функцією бетаїну є його дія як донора метильних груп, які не можуть синтезуватися організмом птиці й потрібні в кількох метаболічних реакціях. Метіонін і холін містять метильні групи, доступні для цих реакцій, але вони не такі ефективні, як бетаїн. Введення в раціон бетаїну сприяє поліпшенню продуктивних показників. 

BETAGUT підвищує концентрацію бетаїну в епітелії кишківника, бере участь у його осморегуляції. Додавання бетаїну покращує цілісність кишківника як у здорових, так і в зараженої кокцидіями птиці. Підкислення шлунково-кишкового тракту покращує здоров’я кишківника і стимулює активність ендогенних ферментів, а також має антимікробну дію. Механізм дії засновано на підкисленні внутрішньої частини мікроорганізму, припиненні ферментативних реакцій і блокуванні механізмів транспорту поживних речовин. Недисоційовані форми органічних кислот проникають через ліпідну мембрану бактеріальних клітин і дисоціюють на аніони та протони. Це спричиняє токсичність всередині бактерій через накопичення полярних аніонів. Ця дія дуже важлива проти грамнегативних бактерій. 

ПРОДУКТ НА ОСНОВІ БЕТАЇНУ 

BETAGUT є унікальним продуктом, виробником якого є іспанська компанія «Сомвітал». Офіційним представником цієї компанії в Україні є компанія «Веллфарм». У препараті BETAGUT оптимально поєднано бетаїн, короткота середньоланцюгові жирні кислоти й цинк. Ці кислоти використовуються як джерело енергії для клітин слизової оболонки кишківника і здатні регулювати ріст ентероцитів. Крім того, мають трофічну дію на мікроворсинки кишкової тканини, забезпечуючи її розвиток. Дані кислоти також допомагають підтримувати «бар’єрні» функції, впливаючи на вивільнення муцинів й антимікробних пептидів. 

BETAGUT є: 

1. Ефективним донором метильної групи, що покращує метаболізм і реакцію на стрес. 

2. Осмопротектором на кишковому та внутрішньоклітинному рівні: а) зменшення наслідків теплового стресу. Бетаїн запобігає зневодненню ентероцитів і захищає їх. Зменшення дисфункції кишківника; б) покращує цілісність тканин кишківника та засвоєння поживних речовин. 

3. Сприяє профілактиці кокцидіозу у птиці. Зменшує негативний вплив цієї проблеми. 

4. Антистресовим чинником на кишковому та клітинному рівнях. 

5. Зменшує вологість посліду, покращує здоров’я підошовних подушечок; 

6. Антимікробна активність. 

7. Джерелом енергії для ентероцитів. Трофічний ефект мікроворсинок. 

8. Впливає на слизовий бар’єр кишківника.  

ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРЕПАРАТУ 

Мета дослідження — оцінити вплив препарату BETAGUT на продуктивні показники, здоров’я кишківника та імунологічний статус курчат-бройлерів. 

Польові дослідження проводили на бройлерній птахофабриці з обсягом вибірки 200 голів, які розподілили на 100 голів у дослідній групі та 100 голів — у контрольній, протягом 42-денного циклу вирощування. 

Продуктивні параметри, що підлягали оцінюванню, були такими: середній загальний приріст (ATG) як різниця між початковою вагою за надходження тварин і кінцевою вагою в кінці періоду вирощування та коефіцієнт конверсії корму (FCR). Наприкінці вирощування по 6 тварин із кожної групи забивали, відбирали зразки у формаліні (10%) для гістологічних зрізів селезінки, тимуса й сумки Фабриціуса для оцінювання стану основних лімфоїдних органів. Крім того, було проведено титрування сироваткових антитіл проти вірусів Ньюкасла (ND) та Гамборо (IBD), проти яких тварини були вакциновані, з метою оцінювання імунного статусу тварин. Для визначення довжини та ширини мікроворсинок також проводили гістологічні зрізи зразків, відібраних із дванадцятипалої, порожньої та клубової кишок. Проводили забарвлення еозином-гематоксиліном. 

На розвиток курячих фолікул впливають мікотоксини

Основні продуктивні дані генеруються на основі ваги та середнього тижневого споживання, середнього загального приросту (ATG) і коефіцієнта конверсії корму (FCR), щоб виміряти вплив росту й ефективності корму. Експериментальна група показала на 10% вищий приріст, ніж контрольна група, з ATG 2 440 г у контрольній групі та 2717 г в експериментальній групі. Ця різниця стає очевидною після третього тижня вирощування. FCR був нижчим для експериментальної групи, група BETAGUT отримала кращий приріст і вищу ефективність використання корму. 

Щодо морфології кишківника, то було проаналізовано висоту та ширину кишкових мікроворсинок у дванадцятипалій, порожній і клубовій кишках. Як висота, так і ширина мікроворсинок були більшими в експериментальній групі, ніж у контрольній групі, що призвело до більшої абсорбційної поверхні. Це збільшення абсорбційної поверхні може пояснювати вищий ріст і кращий коефіцієнт конверсії в дослідній групі. 

Гістологічні зрізи основних лімфоїдних органів показують змінену структуру у тварин контрольної групи, що характеризується підвищеною депопуляцією, вакуолізацією та некрозом клітин, тоді як у тварин основної групи все було в нормі. Ці зміни можуть бути пов’язані з посиленням оксидативного стресу. 

Показники продуктивності експериментальної групи (BETAGUT) були кращими, ніж показники конт рольної групи, що можна пояснити збільшенням висоти та ширини кишкових ворсинок, що призвело до збільшення площі поверхні для всмоктування поживних речовин. З іншого боку, покращення імунологічного статусу, про що свідчать гістологічні зрізи основних лімфоїдних органів та показники антитіл до референтних хвороб у бройлерів, також могло сприяти покращенню технічних показників, окрім покращення імунної відповіді на патологічні процеси. З отриманих результатів можна зробити висновок, що в дослідженні застосування препарату BETAGUT у дозі 1 л на 1000 л питної води під час вирощування призводить до покращення продуктивних показників, таких як маса та інтенсивність відгодівлі, покращення імунного статусу, а також покращення абсорбційної поверхні та цілісності кишківника.  

Матеріал надала компанія «Веллфарм» 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ