![Наше Птахівництво](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2024/01/ptahivnictvo-24_1_0-190x260.jpg)
Наразі на ринку доступні ефективні фітази, проте існують ще чималі можливості для їх удосконалення
Нова фітаза
![Нова фітаза](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2024/02/ptahivnictvo-24_1_12-744x440.jpg)
Наразі на ринку доступні ефективні фітази, які додають для покращення доступності фосфору та подолання антипоживних ефектів фітатів, проте існують ще чималі можливості для їх удосконалення.
Фосфор відіграє головну роль у метаболізмі та фізіологічних процесах птиці, таких як розвиток і підтримання кісткової тканини, використання енергії, синтез білка та ефективне засвоєння корму. Оскільки тваринам з моногастричним типом травлення бракує фітаз-ферментів, що розщеплюють фітати, їх почали додавати до кормів, щоб максимізувати біодоступність засвоюваного фосфору.
Після появи 1991 року на ринку першої комерційної фітази, отриманої з грибів, ці продукти стали широко застосовувати в годівлі сільськогосподарських тварин і птиці. Пізніше на зміну грибковим фітазам прийшли мікробні. Це нове покоління мікробних фітаз отримало перевагу в комбікормовій промисловості завдяки своїй підвищеній активності, протеолітичній стійкості та каталітичній ефективності.
КРАЩЕ ЗАСВОЄННЯ ФОСФОРУ
Фітати не гідролізуються у безфітазному моногастральному шлунково-кишковому тракті, тому природні джерела фосфору, наявні в кормах, не засвоюються. Щоб уникнути дефіциту фосфору, його додають до корму в неорганічній формі. Однак це фінансово обтяжує виробників, бо фосфорні добавки, як правило, виготовляють у вигляді фосфату кальцію — одного з найдорожчих поживних речовин, який додають до раціону. Крім того, доведено, що фітати знижують показники росту тварин. Антипоживні ефекти пов’язано з їхньою здатністю зв’язуватися з білком і кальцієм й пригнічувати активність травних ферментів, таких як пепсин. Це спричиняє збільшення ендогенних втрат і «відволікання» енергії від росту. Фітати також знижують засвоюваність поживних речовин у тонкому кишківнику і погіршують належне всмоктування деяких мінералів, таких як кальцій, магній, залізо і цинк.
![](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2024/02/ptahivnictvo-24_1_14.jpg)
Проте проблему фітатів почали розв’язувати за допомогою додавання фітаз. Вони розщеплюють фітати, таким чином використовуючи джерело фосфору, зменшуючи потребу в доповненні раціону фосфатами. Втім, переваги фітаз не обмежуються вивільненням фосфору: вони також відіграють значну роль у зменшенні негативного впливу емісії неорганічного фосфору. Надлишок фосфору у фітатах часто виділяється з гноєм і є джерелом забруднення навколишнього середовища. Тому фітати є безпрограшним рішенням як для поживних, так і для екологічних проблем, пов’язаних із фосфором.
Це привело до розроблення низки різних ферментних препаратів, що підвищують поживну цінність кормів для тварин.
«ІДЕАЛЬНИЙ» ПРОФІЛЬ ФІТАЗИ
«Ідеальна» фітаза має бути активною в умовах низького рівня рН у шлунку, щоб якнайшвидше розпочати гідроліз фітатів. Вона також має бути стійкою до високих температур під час гранулювання і мати високу питому активність під впливом фізіологічних температур.
Комерційні фітази, доступні наразі, по-різному впливають на виробничі показники тварин і птиці. Фермент, що має найвищу біологічну ефективність і активність за низького рН, — це фітаза Buttiauxella, яка діє вдвічі швидше, ніж її прямі конкуренти, забезпечуючи гідроліз більшої частини фітатів на ранніх етапах травлення у відділах кишківника з низьким рівнем рН. Таким чином, ферменти з кращим профілем рН гідролізують фітати у верхній частині травного тракту, щоб ефективно зменшити їх антипоживний ефект.
Переважну більшість кормів піддають гранулюванню. Гранулювання передбачає дію високих температур і тиску, що погіршує стабільність доданих кормових ферментів і через це викликають основне занепокоєння виробників. Однак ринок фітаз і далі розробляє і тестує нові ферменти й формули, намагаючись знайти ті, що не піддаватимуться дії температурних і фізичних чинників, які виникають у кормовиробництві, і зберігатимуть ефективність у розщепленні фітатів.
НЕМАЄ МЕЖ УДОСКОНАЛЕННЮ
Унаслідок удосконалення ефективності фітази з’явився новий продукт від компанії IFF — Axtra PHY GOLD. Випробування in vitro та in vivo підтвердили, що він добре підходить для заміни фосфатних добавок у кормах для тварин і птиці, а також покращує ріст і перетравність корму. Випробування розщеплення та засвоєння фітатів in vitro проводили за участі п’яти різних фітаз, які оцінювали за їх ферментативною активністю в широкому діапазоні рН та після гранулювання.
Таким чином, розширення діапазону рН ферменту забезпечує кращу ефективність у дуже кислому середовищі, наприклад, у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, що сприяє швидшому вивільненню фосфору в травну систему.
![](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2024/02/ptahivnictvo-24_1_13.jpg)
Нещодавно розроблена фітаза має кращий профіль рН проти конкурентів (рис.), а також вищу термостабільність за умов впливу високих температур гранулювання. Це є дуже важливим аспектом для уникнення зниження доступності ферменту в рецептурі корму в процесі виробництва кормів.
Також зафіксовано кращі результати вивільнення фосфору, як порівняти з чотирма фітазами, наразі доступними на ринку.
НОВА ФІТАЗА З ВЕЛИКИМИ ПЕРСПЕКТИВАМИ
Новий продукт має добру термостабільність, дозволяє повністю замінити неорганічні фосфати в раціонах, покращити виробничі показники свиней і птиці й зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. Та оскільки навіть найкращі ферменти все ще можна вдосконалити, адаптація ферментів до змінних умов виробництва є сферою, що потребує подальшого дослідження.
![Наше Птахівництво](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2024/01/ptahivnictvo-24_1_0-190x260.jpg)