Тваринництво

У курчат-бройлерів, які споживали сапропель, була вища поживна цінність м’яса

У курчат-бройлерів, які споживали сапропель, була вища поживна цінність м’яса

В одному з досліджень курчатам-бройлерам із 18-денного віку і до забою у 56 діб заміняли за масою частину комбікорму 10% зеленою підкормкою з сапропелевою масою. У результаті середньодобовий приріст зріс на 6,16%, абсолютний приріст – на 5,32%, як порівняти з контролем (Р < 0,05).

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Також покращилася м’ясна продуктивність птиці: збільшилася передзабійна жива маса на 3,1%, маса непатраної тушки – на 4,8%, маса патраної тушки – на 1,1%, маса грудних м’язів – на 2,9%, стегнових – на 5,8%.

Крім того, курчата дослідної групи мали перевагу перед контрольною групою за поживною цінністю й амінокислотним складом (12 амінокислот) білого і червоного м’яса. Воно перевершувало м’ясо курчат контрольної групи за вмістом білка на 0,18%, жиру – на 0,33% у білому м’ясі, а також на 0,55% і 0,63% відповідно – у червоному.

Додавання курчатам-бройлерам із першого дня життя 15% сапропелю 70%-ї вологості сприяло, як порівняти з контролем, підвищило вміст у крові гемоглобіну – на 18,3%, лейкоцитів – на 31,1%, загального білка – на 3,9%, альбумінів – на 8,9%, фосфору – на 39,8%, магнію – на 15,3%.

За середньодобовим приростом курчата дослідної групи перевершували контроль на 2,38 г (7,4%), за збереженістю поголів’я – на 0,6%.

Як повідомлялося, додавання сапропелю дозволить здешевити раціони птиці.