Тваринництво

Внутрішній і зовнішній стан тушки птиці показує якість продукції, здоров’я та благополуччя птиці

Важливі дані

Важливі дані

Внутрішній і зовнішній стан тушки птиці показує якість продукції, здоров’я та благополуччя птиці, що надалі допомагає налаштувати мінеральне живлення стада.  

Делікатний баланс між керуванням високопродуктивними породами птиці та розв’язанням проблем, пов’язаних із високими виробничими витратами й трудовими ресурсами в птахівничому ланцюжку, є дуже складним. Це те, що може легко підвищити рівень дефектів тушок і її частин, зниження якості та вибракування. Цьому можна і потрібно запобігти, враховуючи, що дефекти тушок птиці вже коштують світовій бройлерній галузі мільярди доларів економічних втрат. Це означає, що птицю, яка швидко росте, потрібно належним чином утримувати на фермі, щоб гарантувати, що її здоров’я, благополуччя та якість м’яса не постраждають. 

Якщо щільність посадки є занадто високою, це може призвести до подряпин на шкірі, а якщо біозахист або профілактика захворювань — на низькому рівні, тушка може бути заражена харчовими або іншими патогенами, такими як кишкова паличка, кампілобактер або сальмонела. Однак ураження на тілі птиці також можуть утворитися внаслідок неефективних або неадекватних методів відлову або травмування під час переробки. 

ВІДСУТНІСТЬ СТАНДАРТНОЇ СИСТЕМИ ОЦІНЮВАННЯ 

Процедури оцінювання туш на переробних підприємствах не завжди враховують усі зовнішні та внутрішні пошкодження, які важливо оцінювати. Доктор Пако Фернандес Лопес-Бреа, міжнародний менеджер з розвитку птахівничого бізнесу компанії Zinpro, що виробляє корми для тварин, пояснює: «З фінансового погляду саме на бійні заробляють найбільше грошей. Водночас не так багато уваги приділяють правильному оцінюванню пошкоджень і спробам з’ясувати, чому і де вони утворюються. Усе, що ми можемо покращити тут з боку аналізу даних про тушку та пов’язані з цим витрати, буде надзвичайно корисним для покращення кожного етапу виробничого процесу, як з економічного погляду, так і з погляду благополуччя тварин». 

Протягом багатьох років компанія Zinpro зібрала багато даних про якість тушок і вдосконалила свою систему оцінювання та пов’язані з нею процеси, доповнивши її оціночними картками та візуальними зображеннями, створивши єдиний інструмент оцінювання якості тушки Perfect Carcass Tool (PCT). Це привело до створення нового інструменту, який оцінює ступінь ураження й оцінює економічний вплив цих уражень на виробництво продукції птахівництва. «Але, можливо, ще важливіше те, що наш “судово-медичний підхід” допомагає виявити проблеми у виробництві та переробці. Це відбувається тому, що ми глибоко досліджуємо як зовнішні, так і внутрішні пошкодження, щоб з’ясувати, де, на якому етапі й чому вони виникли, і, отже, визначити подальші дії. Це важливо для отримання повної картини, бо деякі внутрішні проблеми можуть мати більший економічний вплив, ніж зовнішні. Ми надаємо нову інформацію і є першою компанією, яка робить це таким чином», — пояснює д-р Фернандес. 

КРАЩА КОМАНДНА РОБОТА Й УЗГОДЖЕНІСТЬ 

Новий інструмент надає значущі дані про тушку та її частини, а також об’єднує різні сфери знань, менеджерів з якості, керівників переробних підприємств, фінансових менеджерів, керівників або менеджерів на виробничих майданчиках, спеціалістів із годівлі птиці та лікарів ветеринарної медицини. «І це дуже важливо», — каже Сатіш Соні, менеджер по роботі з клієнтами Zinpro в Центральній Америці, Мексиці та країнах Карибського басейну. Він веде далі: «Інструмент складається з підготовчого етапу, власне оцінювання ураження на підприємстві, за яким слідує звіт і план дій. Результати й оцінювання збору даних перетворюються на звіт, що описує виявлені ураження, фінансовий вплив та потенційні сфери для покращення менеджменту й годівлі птиці, після чого розробляється план дій. Наприклад, під час наступних аудитів ми можемо проаналізувати розбіжності між групами (наприклад, самці та самки, різні рівні посадки, або порівняти птицю, яка отримувала той же органічний цинк, або без нього)». Частота проведення аудитів залежить від компанії. Один із клієнтів Zinpro у Європі має чотири переробні майданчики й попросив відвідувати їх тричі на рік. «Інформація, яку вони тепер мають, є надзвичайно цінною, бо дозволяє їм порівняти свої підприємства і визначити, де є можливості для вдосконалення», — каже пан Соні. 

ЗВ’ЯЗОК ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ТУШІ ТА ЇЇ ЧАСТИН ІЗ РАЦІОНОМ ГОДІВЛІ 

Інструмент допомагає встановити зв’язок між станом здоров’я та благополуччям стада до забою та якістю тушок після забою. Годівля бройлерів є одним із наріжних каменів продуктивності, поряд зі здоров’ям кишківника та загальною життєздатністю, а отже, має тісний зв’язок із якістю тушки. Доктор Фернандес пояснює: «Забезпечення перевіреної годівлі має вирішальне значення для покращення здоров’я кишківника та імунітету, а також для зменшення уражень шкіри й кульгавості. Всі ці елементи позитивно впливають на здатність птиці протистояти хворобам і збільшити продуктивність, підвищуючи прибутковість і забезпечуючи споживачів безпечнішим і якіснішим кінцевим продуктом». Додавання певних мікроелементів слугує для оптимізації продуктивності, здоров’я, благополуччя та якості м’яса. Наприклад, відомо, що цинк впливає на міцність, еластичність, запальні процеси та загоєння шкіри. Пан Соні: «Більшість наших клієнтів бачить переваги додавання певних мікроелементів, таких як цинк, у раціоні бройлерів». 

Марганець, мідь, хром і селен також є важливими поживними елементами, що сприяють зміцненню здоров’я та підвищенню якості м’яса. Послуговуючись даними та інформацією з інструменту, ми можемо, наприклад, рекомендувати додавання селену на останньому етапі виробництва. Саме таку точну та цілеспрямовану годівлю й індивідуальні поради ми прагнемо поширювати. У нас немає підходу “зверху-вниз”, але ми справді хочемо працювати разом, щоб знайти рішення. Якщо рекомендацію впроваджено, ми повертаємося через три-чотири місяці й дивимося на результати аудиту якості тушки та її частин, щоб оцінити результати запропонованої зміни у годівлі. Для менеджерів важливо знати, що вжиті заходи були економічно ефективним рішенням». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ