Тваринництво

Синергія антиоксидантів протистоїть окислювальному стресу у птиці

Синергія антиоксидантів протистоїть окислювальному стресу у птиці

Коли захисна система організму птиці не справляється зі збільшенням утворення вільних радикалів, виникає окислювальний стрес. Задля протистояння шкідливому впливу організм активує декілька ліній системи антиоксидантного захисту, оптимальна робота якої залежить від балансу мікроелементів, пише журнал «Наше птахівництво».

У такий період птиці дуже важливо мати запас селену, необхідного для захвату й нейтралізації вільних радикалів та зниження окислювального стресу.

Вирішальне значення для отримання якісної продукції має саме баланс мікроелементів в раціоні птиці. Крім відомого антиоксиданту cелену, треба звернути увагу на цинк. Його синергія з селеном поліпшує не тільки окислювальні показники м’яса, а й стан епітелію кишківника птиці. Селен і цинк відіграють ключову роль у запобіганні окислювальних реакцій і за вирощування птиці, і після забою, зберігаючи якість м’яса.

Вітамін Е також – ще один важливий антиоксидант, але з іншим механізмом дії. Розчиняючись у жирах, він руйнує їхні ланцюги та перешкоджає утворенню та поширенню вільних радикалів у процесі окислення жиру. За правильного поєднання селену та вітаміну Е виникає синергічна дія, що допомагає впоратися з окислювальним стресом та підвищити якість м’яса птиці.