Тваринництво

Мікотоксини у кормах значно погіршують якість шкаралупи яєць курей

Мікотоксини у кормах значно погіршують якість шкаралупи яєць курей

Порушення пігментації шкаралупи яєць курей-несучок залежить від порфіринів, які витягуються зі зруйнованих еритроцитів, пише журнал «Наше птахівництво».

Вони синтезуються в печінці, а тому відхилення у пігментації шкаралупи пов’язані з порушеннями її функції. Всі патологічні процеси, які спричинятимуть порушення функцій печінки, матимуть як один із наслідків зміну пігментації шкаралупи.

Нестача триптофану в кормі також призводить до порушень забарвлення шкаралупи. Наявність у кормах мікотоксинів, токсичність кормів, спричинена іншими етіологічними чинниками, надзвичайно знижує якість шкаралупи. Афлатоксин, ДОН, фумонізин, Т2 погіршують біодоступність кальцію.

Крім того, мікотоксини (афлатоксини й охратоксини) можуть впливати на подальший метаболізм через їхній нефротоксичний ефект. Сприяючи виведенню кальцію, вони порушують його обмін. Обмін речовин вітаміну D3, необхідного для утворення оболонки яєць, також відбувається в печінці. До того ж цей орган забезпечує більшість ліпідів, які утворюють жовток, й ліпопротеїни, які необхідні для транспортування кальцію у яйце.

Нагадаємо, тонка шкаралупа яєць свідчить про брак кальцію у несучки.