Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Тонка шкаралупа яєць свідчить про брак кальцію у несучки

На якість шкаралупи яєць суттєво впливають складові раціону птиці. Поява яєць із тонкою шкаралупою на початку яйцекладки свідчить про недостатній запас кальцію в кістках несучок.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Неправильне вирощування молодок і відсутність достатнього запасу кальцію в кістках, як правило, не компенсуються подальшим високим рівнем мінеральної годівлі несучок, тому товщина шкаралупи у них не досягає нормального рівня.

Для правильного нормування в раціоні кальцію обов’язково враховують рівень несучості та ступінь поїдання корму. Відповідно до фізіологічних процесів у організмі птиці, на утворення одного яйця курка-несучка витрачає приблизно 2,2 г кальцію. Крім того, 0,1 г вона витрачає щодня на інші фізіологічні процеси. Таким чином, на утворення одного яйця несучці потрібно 2,3 г кальцію.

Якщо врахувати, що кальцій із корму засвоюється лише на 50%, а наприкінці яйцекладки – на 35-40%, то для того, щоб несучка знесла одне яйце, вона має спожити з кормом 4,6 г кальцію.

Зі зниженням інтенсивності яйцекладки потреба в кальції зменшується. Зі збільшенням несучості засвоєння несучкою кальцію підвищується, а наприкінці яйцекладки в разі значного зниження її інтенсивності використання кальцію знижується до 35-40%, але в цей час ще збільшується маса яєць. Тому норму кальцію в цей період треба підтримувати на рівні 3,8-3,9 г на голову.

Залежно від рівня несучості, потреба птиці в кальції змінюється. Оптимізація мінеральної годівлі обов’язково передбачає систематичність надходження кальцію. Різкі коливання його кількості в раціоні курей спричиняють крихкість шкаралупи, оскільки порушується алгоритм засвоєння кальцію.

Кури-несучки надзвичайно оперативно реагують на коливання мінерального складу раціону. Різке зниження рівня кальцію до 1,5-2 г упродовж декількох діб обернеться потовщенням шкаралупи на тлі зниження несучості.

Як повідомлялося, якість шкаралупи яєць погіршується через хвороби птиці.

Нагадаємо, найсвітліші жовтки мають органічні яйця.

Журнали