Тваринництво

Правильно підібрані активні компоненти для випоювання птиці допоможуть уникнути теплового стресу

Уникнути теплового стресу

Уникнути теплового стресу

Правильно підібрані активні компоненти для випоювання птиці в умовах теплового стресу забезпечать суттєве зменшення негативного впливу на її продуктивність 

У теплу пору року кожен птахівник має бути максимально готовим підтримати здоров’я тварин в умовах теплового стресу. 

Для цього потрібно налагодити систему вентиляції, скоригувати час годівлі птиці, а також обов’язково приділити особливу увагу якості питної води. За декілька днів до появи екстремально високих температур повітря, почати додатково збагачувати питну воду для птиці вітамінами, мінералами та електролітами. Адже випоювання біологічно активних добавок через питну воду дає можливість забезпечити її організм поживними речовинами, що особливо важливо в періоди теплового стресу. Це допоможе уникнути негативних наслідків теплового стресу. 

НАСЛІДКИ ТЕПЛОВОГО СТРЕСУ ДЛЯ ПТИЦІ 

Тепловий стрес виникає тоді, коли птиця не в змозі виділяти ту кількість тепла, яка виробляється в її організмі під час метаболічних процесів, її росту та виробництва яйця. Оскільки птиця не має здатності виділяти тепло з потом, вона розправляє крила і починає активно дихати через відкритий дзьоб, щоб зменшити теплове навантаження. Через високу частоту дихання виділяється значно більша кількість вуглекислого газу. Таким чином, може виникнути зміна кислотно-лужного балансу, що призводить до респіраторного алкалозу. Введення через питну воду таких електролітів, як натрій, калій, а також хлоридів, дає змогу уникати кислотно-лужного дисбалансу. 

Додатково організм птиці можна підтримати за допомогою випоювання осмолітів, таких як бетаїн, які позитивно впливають на загальний стан організму в умовах теплового стресу та дають змогу підтримати продуктивність птиці на оптимальному рівні. 

За теплового стресу птиця починає менше рухатись і зменшує споживання корму, щоб виробляти менше тепла. Це призводить до зниження її продуктивності. Наприклад, у зв’язку зі зменшеним споживанням корму у курчат-бройлерів можуть суттєво зменшуватися прирости та погіршуватися показники конверсії корму. Крім того, тепловий стрес негативно позначається на показниках якості м’яса бройлерів. У курей-несучок в умовах теплового стресу падає продуктивність, зменшується несучість, маса яєць та погіршується їх якість. 

ЕФЕКТИВНЕ РІШЕННЯ ДЛЯ ПТИЦІ В УМОВАХ ТЕПЛОВОГО СТРЕСУ 

В умовах високих температур дуже важливо забезпечити птиці надходження правильно підібраних активних компонентів, які зможуть усунути негативні наслідки теплового стресу. 

Препарат LOVIT Hepavent містить холін, L-карнітин, бетаїн, а також сорбіт. Ці активні речовини гарантують оптимальну підтримку організму птиці (як бройлера, так і несучки). LOVIT Hepavent допомагає підтримувати метаболізм на оптимальному рівні, особливо це стосується оптимізації функціонування печінки. 

Таблиця. Вплив теплового стресу на кожному з етапів досліду

Примітка. Дані вказані як середнє значення + стандартне відхилення;
різні літери (a, b) свідчать про суттєві відмінності (p ≤ 0,05) між групами.

Бетаїн може синтезуватися з холіну і є осмолітом. Осмоліти важливі для клітинної дегідратації, оскільки вони мінімізують втрати води внаслідок осмотичного градієнта і, отже, регулюють водний баланс, а також стабілізують метаболізм тканин. Під час теплового стресу клітини птиці страждають від осмотичного стресу, який може бути зменшений за допомогою осморегулювальних та антистресових функцій бетаїну. Крім того, бетаїн підтримує захист епітелію в кишківника від осмотичних порушень. Це призводить до поліпшення процесів травлення, сприяє ефективнішому засвоєнню та використанню поживних речовин. 

Рис. 1. Вплив LOVIT Hepavent (1 л на 1000 л питної води) на масу тіла (кг) в умовах теплового стресу (дві фази). Контрольну групу без добавок позначено сірим кольором. Дані вказані як середнє + стандартне відхилення; різні літери (a, b) свідчать про суттєві відмінності (p ≤ 0,05) між групами

Холін є компонентом ліпідів у клітинних мембранах і тому важливий для структури клітин і тканин. Крім того, він є донором метильної групи і служить попередником нейромедіатора ацетилхоліну. У періоди високих потреб у поживних речовинах дефіцит холіну може призвести до ліпідозу печінки. 

Основним завданням L-карнітину є транспорт довголанцюгових жирних кислот через внутрішню мембрану мітохондрій, де відбувається окиснення жирних кислот та вироблення енергії. Крім того, L-карнітин збільшує концентрацію вільного коферменту А, тому має регулювальний вплив на метаболізм глюкози та ліпідів. 

Рис. 2. Вплив LOVIT Hepavent (1 л на 1000 л питної води) на коефіцієнт конверсії корму (ККК, кг / кг) в умовах теплового стресу (дві фази). Контрольна група без добавок позначена сірим кольором. Дані вказані як середнє значення + стандартне відхилення

Вплив введення LOVIT Hepavent через питну воду на ефективність вирощування бройлерів було перевірено під час випробувань, проведених у Польщі влітку 2020 року. Дослідна група отримувала LOVIT Hepavent у дозі 1 л на 1000 л питної води протягом періоду підвищених температур, який був розподілений на дві фази (температура протягом першої фази становила 29 °C та 28 °C у другій фазі). Контрольна група не отримувала ніяких добавок. У таблиці показано вплив теплового стресу на кожному з етапів досліду (1–14-й день з 29 °C і 22–28-й день з 28 °C), без додавання (контроль) та з додаванням кормової добавки LOVIT Hepavent на показник живої ваги, середньодобовий приріст живої ваги (СПЖВ), середньодобове споживання корму (ССК) та на коефіцієнт конверсії корму (ККК) курчат-бройлерів на 35-й день. 

На 35-й день, наприкінці періоду відгодівлі птиці, дослідна група, що отримувала LOVIT Hepavent, мала значно більшу масу тіла та кращі щоденні прирости в порівняні з контрольною групою. Фінальна маса тіла була на 2% більше у птиці дослідної групи. Також середньодобове споживання корму в птиці дослідної групи було трохи вищим, ніж у контрольній групі. Застосування LOVIT Hepavent покращило коефіцієнт конверсії корму на 1,3%. Крім того, у птиці дослідної групи була більша вага туші на 2,038 ± 0,066 кг, як порівняти з відповідними показниками у птиці контрольної групи (2,003 ± 0,067 кг).

Під час теплового стресу птиця дослідної групи, що отримувала LOVIT Hepavent, мала значно вищі показники живої ваги (рис. 1). Показник живої ваги в дослідній групі після першої фази періоду теплового стресу був на 5% вище, ніж у контрольній групі. Після другої фази теплового стресу показник живої ваги в дослідній групі був на 2% вище, як порівняти з контрольною групою. Коефіцієнт конверсії корму був кращий у дослідній групі, ніж в контрольній (рис. 2). 

Таким чином, дослід ще раз продемонстрував високу ефективність LOVIT Hepavent на бройлерах в умовах теплового стресу. Це добавка, що мінімізує негативні наслідки теплового стресу та позитивно впливає на продуктивність птиці. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ