Овочі-Ягоди-Сад

Вільне звисання однорічних пагонів винограду максимально скорочує людську роботу

Вільне звисання однорічних пагонів винограду максимально скорочує людську роботу

Вертикальне ведення пагонів виноградного куща плодоносного віку та вільне звисання однорічних пагонів скорочують витрати людської праці.

Про це розповів Андрій Штірбу, завідувач відділу виноградарства Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» під час вебінару «Формування виноградного куща».

«На середньоштамбових та низькоштамбових формуваннях, коли пагони зелені, вони підв’язуються вертикально до виноградної шпалери. Таке формування називається вертикальним веденням пагонів. Є ще такий спосіб, як вільне звисання однорічних пагонів. Він дозволяє повністю виключити зелене підв’язування пагонів, а отже скоротити людську роботу», – зазначає фахівець.

Так, за його словами, обрізування винограду відбувається на висоті штамбу біля 150 см. Далі, у ході росту зеленої частини з кущем нічого не роблять, він просто проростає в різні сторони і звисає.

«Хочу відзначити, що такий спосіб ведення скорочує кількість людської праці. Це особливо важливо при вирощуванні технічних сортів. А от для столових такий спосіб ведення має свої проблеми. Грона ховаються всередині листків, і  часто бувають щільні, що провокує розвиток хвороб», – додає Андрій Штірбу.  

Читайте також: Спеціаліст назвав три складові врожаю винограду