Овочі-Ягоди-Сад

Сучасні препарати дозволяють обмежити кількість рослиноїдних кліщів

Контроль небезпечних шкідників саду в 2023 році

Контроль небезпечних шкідників саду в 2023 році

Рослиноїдні кліщі — одні з найнебезпечніших шкідників. Необхідність захисту від кліщів дуже часто недооцінена, адже при заселенні рослини шкідник проколює епідерміс листка і висмоктує вміст паренхіми. У пошкоджених листках різко пришвидшується транспірація, порушується водний баланс, знижується кількість хлорофілу, погіршуються процеси фотосинтезу, що призводить до загального ослаблення рослини, деформації вегетативних органів і плодів, зниження врожаю.

Сучасні препарати дозволяють обмежити кількість рослиноїдних кліщів, зберігаючи при цьому чисельність корисної фауни. Одним із таких препаратів є інсектоакарицид Вертимек® 018 ЕС, к. е. Цей препарат вирізняється з-поміж інших тим, що його діюча речовина абамектин — це аналог природних абамектинів, який продукується ґрунтовими грибами. І завдяки цьому він має короткий термін очікування — 14 днів. Іншою відмінністю є те, що Вертимек® після проникнення в рослину (протягом 2 год) залишається в паренхімі листка, утворюючи так звані резервуари. Ця властивість дає змогу контролювати кліщів навіть у той час, коли вони живляться з іншого від обробленого боку листка. При цьому препарат залишається недосяжним для впливу погодних умов (високої температури, опадів, ультрафіолетових променів) і має подовжену дію на шкідників. Вертимек® володіє чітко вираженою кишковою та помірною контактною діями, що мінімізує вплив на корисну фауну. Також препарат ефективно контролює чисельність трипсів, медяниць, мінуючих молей.

Використовують Вертимек® (1,0–1,5 л/га) у весняний та літній періоди. Обробіток у весняний період спрямований на знищення самок, які виходять із місць зимівлі, при виявленні 0,3–0,5 особин на лист, бруньку. Зазвичай це відбувається у фазу рожевий бутон у яблуні або в кінці цвітіння сливи, груші, черешні та персика. При літньому застосуванні оптимальною є обробка після цвітіння. У цей час використання Вертимек® (1,0–1,5 л/га) одночасно знищує кліщів (павутинного та кліща Шлехтендаля), медяницю, нижньосторонню мінуючу міль та побічно впливає на попелиць. Або ж обробку проводять при виявленні 3,0–5,0 особин на лист у період від кінця цвітіння до початку збору врожаю.

У фазу росту плодів до рослиноїдних кліщів додається ще один небезпечний шкідник з ряду Лускокрилі (Lepidoptera). Лускокрилі є одними із найчисленніших шкідників у садових насадженнях. Так, у плодових насадженнях у всіх зонах України кількість найбільш поширених лускокрилих шкідників сягає більше ніж 25 видів. У роки масових розмножень вони слугують основним чинником зниження врожайності та якості продукції, а обмеження чисельності личинок шкідника потребує неабияких знань про властивості препаратів. У разі коли відбувається розвиток шкідливих кліщів та проходить масовий літ плодожерки (червень, липень), рекомендуємо внесення препарату Лірум® (1,2–1,5 л/га), до складу якого входять діючі речовини ціантраніліпрол та абамектин.

Ціантраніліпрол має системне і трансламінарне переміщення, тобто рухається по ксилемі до новоутвореного листя. Швидко зупиняє живлення шкідників, зокрема всіх видів лускокрилих і рослиноїдних кліщів, має подовжений період захисної дії та високу стійкість до змивання дощем. Таким чином забезпечується захист як від кліщів, так і від яблуневої плодожерки з можливістю експорту продукції за кордон.

При подовженому льоті яблуневої плодожерки виникає необхідність у повторному внесенні інсектициду, який володіє високою ефективністю проти всіх видів лускокрилих, стійкий до високих температур, без фітотоксичних наслідків і, звісно, безпечний для людей. Таким препаратом є Проклейм® — спеціалізований інсектицид природного походження кишково-контактної дії для контролю більш ніж 40 видів лускокрилих. Унікальність цього продукту полягає в швидкому проникненні в рослину та створенні резервуарів всередині тканин. У гусениці, яка поглинула оброблену тканину, протягом 1–4 год спостерігається порушення нервової системи, що призводить до паралічу шкідника, повна ж його загибель настає впродовж 4 діб після поїдання обробленої рослини.

Проте унікальність препарату цим не обмежується. Він також не втрачає ефективності при високій температурі навколишнього середовища, це пов’язано з тим, що д. р. Проклейм® після проникнення в рослину (повне переміщення д. р. всередину листка складає не більше ніж 2 год після обробки) стає недосяжною для сонячних променів, дощу та температури, водночас не втрачаючи своїх властивостей. Слід зазначити, що навіть нагрівання до температури 95 ⁰С не позначається на ефективності препарату.

Ще одна властивість: на Проклейм® не впливає рН розчину. Це має значення особливо в регіонах, де вода, яка потрібна для приготування робочого розчину, має лужну реакцію, а також розширює можливості агронома при застосуванні бакових сумішей. рН розчину, за якого не знижується ефективність Проклейм®, знаходиться в межах від 3 до 9.

Наступною перевагою Проклейм® є його дія на яйця шкідників у період їх відродження. Це значно розширює термін застосування препарату — від стадії яйця до початку заляльковування, включаючи всі стадії розвитку личинок. Однак найбільший ефект проти лускокрилих досягається при використанні препарату в період, коли шкідник знаходиться у фазі початок відродження гусениць — гусениці молодших віків.

Ще однією важливою особливістю препарату Проклейм® є короткий термін очікування. У садах та виноградниках після застосування Проклейм® продукцію дозволяється вживати в їжу вже через 14 днів після останньої обробки. Це важливо в тих регіонах, де лускокрилі (яблунева плодожерка) мають два повні покоління, а третє є факультативним і часто розвивається в період зберігання продукції. В такому разі остання обробка інсектицидом Проклейм® за два тижні до збирання значно знизить кількість пошкоджених плодів під час зберігання. На практиці за два тижні до збирання врожай обробляють препаратом Проклейм® у суміші з фунгіцидом Світч®, який теж має термін очікування 14 днів, що дає можливість повністю захистити плоди від усіх шкідливих організмів, які можуть розвиватися і завдавати значної шкоди при зберіганні.

Дмитро Тимошенко, менеджер з технічної підтримки засобів захисту спеціальних культур та винограду

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ