Овочі-Ягоди-Сад

Спеціаліст назвав три складові врожаю винограду

Спеціаліст назвав три складові врожаю винограду

Андрій Гайдай, засновник розплідника щеплених саджанців винограду ТОВ «Виноград Одеса» вважає, що запорукою гарного врожаю є  якісний посадковий матеріал, достатня кількість вологи і добрив, зелені операції. Він радить ретельно підібрати постачальника добрив і точно розрахувати їх кількість.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

«Щоб була максимальна врожайність 30–40 т/га, або рекордні 80 т/га, потрібно дуже ретельно розрахувати внесення добрив (основні елементи: фосфор, азот, калій і кальцій). Бренди тут не мають значення – важлива якість. Просто співпрацюйте з чесними продавцями й постачальниками. За кількістю внесення добрив діє принцип: скільки ти хочеш з винограднику отримати – стільки повинен йому віддати», – розповів він.

За словами Андрія Гайдая, виноград досягає базової врожайності на п’ятий рік вирощування, але перші повноцінні ягоди (2 кг з куща) можна отримувати вже на другий рік.

«Ми в цьому сезоні на одній з наших ділянок на захищеному ґрунті, де вирощували Лівію вже на другий рік, отримали близько 15 кг з куща, тому що підгодували його і зробили всі необхідні операції, – зауважив спеціаліст. – Нашим клієнтам вдавалося отримувати і 25 кг з куща на другий рік, але тут багато нюансів».

Читайте також: Кожні 7-11 років змінюють асортимент сортів винограду