Овочі-Ягоди-Сад

Досвід у фунгіцидному захисті винограду

Досвід у фунгіцидному захисті винограду

Галузь виноградарства в Україні починає набирати обертів, попри те, що значно скоротилися площі, відмічається збільшення експорту перероблених виноматеріалів та крафтового виробництва вина. Якісних напоїв та столового винограду потребує і український ринок. Це спонукає виробників приділяти виноградникам більше уваги, зокрема, технологіям захисту рослин і добривам, повертаючи в бік якісних та надійних препаратів і в такий спосіб забезпечуючи собі отримання якісного врожаю і, звісно ж, прибутку.

Навіть погодні умови, що склалися в 2023 році на Одещині, не вплинули на одержання якісного врожаю, і тут слід віддати належне професіоналізму агронома у прийнятті необхідних рішень. Після відсутності ґрунтової вологи в кінці весни 2023 року пройшли гарні опади, і це був непоганий старт розвитку рослин. Водночас такі умови сприяли розвитку мілдью. Це нетипова хвороба для півдня України, але при значних опадах може почати свій згубний для врожаю розвиток. У цей період високоефективним препаратом виявився Ридоміл® Голд R (5,0 кг/га), що має подвійний вплив на патоген: системно-лікувальна дія Металаксилу-М та профілактично-захисна дія оксихлориду міді. Крім того, останній має превентивний захист від чорної плямистості, антракнозу, чорної гнилі, бактеріозів, що досягається завдяки дисперсній формі, яка забезпечує рівномірне покриття рослини.

Надалі погода була сухою і виноградники потребували захисту тільки від оїдіуму, але у фазу змикання ягід у гроні знов почались опади і створили загрозу для одночасного розвитку вже двох хвороб — мілдью та оїдіуму, з можливим розвитком сірої гнилі. У такий період відмінно показала себе суміш Міравіс® Прайм (1,2 л/га) з Орондіс® Ультра (0,67 л/га). Міравіс® Прайм — це новий препарат, до складу якого входять дві діючі речовини: Адепідин® та флудиоксоніл. І якщо Адепідин® із класу SDHI володіє трансламінарними властивостями з системним ефектом (проявляється при потраплянні Адепідину® на жилки листка) проти оїдіуму, сірої гнилі, антракнозу, альтернаріозу, то флудиоксоніл захищає від усіх видів гнилей. Саме флудиоксоніл проникає тільки в кутикулу рослини і слугує надійним бар’єром від потрапляння патогенів гнилей. У період, коли змикаються ягоди, утворюються щільні й непроникні для захисту грона, знаходження препарату всередині таких грон надійно захищає врожай від будь-яких гнилей.

А Орондіс® Ультра є спеціалізованим препаратом для контролю мілдью винограду. Оксатіапіпролін — одна з його діючих речовин володіє системною дією з лікувальним ефектом, а мандіпропамід проявляє трансламінарні властивості в захисті від хвороби. Мандіпропамід відрізняється від контактних препаратів тим, що після проникнення в рослину рівномірно перерозподіляється у восковому шарі і, якщо відбувається активний ріст ягоди, то мандіпропамід «росте» разом із нею. Такий механізм дії Орондіс® Ультра забезпечує превентивний захист та лікувальний ефект проти мілдью навіть у період активного росту ягід винограду.

Саме використання фунгіцидів Ридоміл® Голд R, Орондіс® Ультра в контролі мілдью та Міравіс® Прайм проти оїдіуму і гнилей забезпечує отримання господарством врожаю найвищої якості без обмежень в експорті.

Дмитро Тимошенко, менеджер з технічної підтримки засобів захисту спеціальних культур та винограду, компанія «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ