Овочі-Ягоди-Сад

Посуха 2020 року на півдні сталася внаслідок кількох чинників

Особливо жорсткі умови вологозабезпечення вегетації винограду склалися у 2020 році внаслідок синхронної дії кількох чинників: зменшення норми опадів осінньо-зимового періоду та високої температури в цей час, що збільшило втрати на випаровування.

Про це в своїй колонці на AgroTimes написав Іван Шевченко, доктор сільськогосподарських наук, професор Миколаївського національного аграрного університету.

За даними вченого, протягом осені-зими 2019-2020 років норми опадів зменшилися о з 210–220 до 145–150 мм, або 68,6% багаторічної норми. 

«Проте аномально висока температура навколишнього середовища протягом осені та зими 2019–2020 років зумовила втрату близько 500 м3/га на фізичне випаровування, зменшивши як загальні, так і доступні рослинам запаси вологи активного шару ґрунту», – зауважив Іван Шевченко.

Він наголосив, що гарантованим методом запобігання згубній дії посухи є штучне зрошення насаджень, зокрема краплинне.

Читайте також: Полив виноградника підвищує врожайність до 47%