Овочі-Ягоди-Сад

Як розрахувати економічну ефективність винограднику площею 2 га

Дохідний виноградник

Дохідний виноградник

Як розрахувати економічну ефективність і окупність невеликого винограднику площею 2 га  з урахуванням витрат і доходів.   

У журналі «Садівництво по-українськи» №3 за 2020 рік  ми оглянули практику створення й догляду в перші роки  невкривного фермерського винограднику на шпалері  типу пергола (арка). А у цій публікації ми розкажемо про  реалізацію, зберігання та перероблення такого винограду та розраховуємо економічну ефективність і окупність  невеликого винограднику площею 2 га з урахуванням  витрат і доходів. 

ЩО ПІСЛЯ ЗБИРАННЯ 

Збирання і продаж стиглого винограду треба проводи ти в кілька етапів мірою достигання. Краще продавати  виноград в ранні строки (липень — початок серпня)  і в пізні строки (кінець вересня — початок жовтня), тоді  ціна на виноград буде вищою. Бажано реалізовувати  продукцію в роздріб на ринках у різних регіонах і містах,  залучаючи для цього як своїх, так і найманих продавців. 

Якщо оптова ціна на виноград у момент збирання буде  достатня для виробника (покриває витрати і дає хоч би  20–30% прибутку), то краще продати весь врожай оптом,  знижуючи ризики з реалізацією продукції. 

За вирощування винограду в великих обсягах треба  завчасно подумати про тимчасове зберігання і перероблення готової продукції. Не завжди фермери в змозі продати  весь виноград за дуже короткий період. 

Обов’язково треба охолодити виноград після збирання.  Тоді він краще транспортується і може деякий час зберігатися. У планах фермера на майбутнє повинна бути  побудова сховища. 

Бувають ситуації, пов’язані з пошкодженням ягід вже  майже стиглого винограду (розтріскування, шкідники  та інше), і реалізація такої продукції за заниженою вартістю буде не вигідна. Тоді таку продукцію пускають  у перероблення. Зі столового винограду можна виробляти:  сік, варення, джеми. Також виноград можна квасити або  консервувати. Це все потребує матеріальних затрат, але  подумати про це слід завчасно. 

ЕКОНОМІЧНА ТАКТИКА 

Розглянемо план робіт і розподілення витрат на перші роки закладання й розвитку винограднику. 

План на перший рік: 

1. Вибирання ділянки під виноградник та проведення  аналізу ґрунту. 

2. Передпосадкова підготовка ґрунту і розмітка ділянки.  Копання посадкових ям. 

3. Внесення добрива із запасом на перші три-чотири роки. 

4. Купівля саджанців у розпліднику і висаджування  в ґрунт. 

5. Артезіанська свердловина й підключення до електромережі. 

6. Огородження ділянки огорожею та побудова господарських споруд (туалет, сторожова будка). 

План на другий рік: 

1. Догляд за кущами. Оброблення від хвороб та шкідників. 

2. Будівництво шпалер та системи градозахисту на ви нограднику. 

3. Облаштування системи поливу. 

4. Купівля техніки: мінітрактор і мотообприскувач. 

План на третій і подальші роки: 

1. Догляд за виноградником. Зелені операції, оброблення від хвороб, підживлення і полив. Нормування  кущів пагонами й гронами. 

2. Відновлення пошкоджених кущів. Садіння нових сортів. 

3. Ремонт техніки, шпалер, оброблення міжряддя. 

4. Збирання і реалізація готової продукції.  Розрахунок витрат і доходів, окупність винограднику.  Умови розрахунку: площа винограднику — 2 га, довжина  ряду 100 м, ширина ділянки 200 м. Схема висаджування  кущів 2 . 3 (відстань між кущами 2 м, міжряддя 3 м).  Загальна кількість кущів винограду — 3300 шт. 

Додатковий заробіток. Використання міжряддя на винограднику в перші три роки для садіння й отримання  врожаю ранньої продукції овочів або ягід. Наприклад:  цибуля зелена рання і цибуля на осінь, картопля, огірки,  помідори тощо. 

Витрати: 

Вартість матеріалів і робіт: 

1. Підготовка ділянки (вирівнювання, механізоване копання ям; аналіз ґрунту): 165 тис. + 2000 = 167 тис.  гривень. 

2. Артезіанська свердловина; підключення до електромережі: 25 тис. + 20 тис. = 45 тис. гривень. 

3. Придбання саджанців: 3300 . 50 = 165 тис. гривень. 

4. Добрива (перегній + NPK): 1 рік = 46 400 грн. 

 5. Огорожа дільниці (стовпчики + сітка, побудова сторожки): 40 тис. + 32 тис. = 73 тис. гривень. 

6. Спорудження шпалери: 

 а) для аркової, горизонтальної (суцільний полог):  3 млн гривень. 

б) для одноплощинної вертикальної (стовпчики +  проволока): 336 тис. + 66 тис. = 402 тис. гривень. 

7. Градозахисна сітка: 120 780 грн. 

8. Облаштування системи поливу (труби, крани; бочка):  275 тис. + 7000 = 282 тис. гривень. 

9. Купівля техніки (мінітрактор; мотообприскувач):  100 тис. + 5000 = 105 тис. гривень. 

Поточні витрати: 

 10. Препарати для оброблення від хвороб і шкідників  (засоби захисту рослин): перший рік — 41 тис. гривень,  другий рік — 82 тис. гривень, третій і надалі — 164 тис.  гривень на рік. 

11. Підживлення, добрива (перегній або NPK) через  три роки: 4 рік = 26 400 грн, 7 рік = 26 400 грн. 

12. Поточні витрати (паливо, ремонт техніки і шпалер  тощо): + 5% від загальної вартості матеріалів і робіт. 

13. Комунальні послуги (електроенергія, вивіз сміття,  та інше): 15 тис. гривень на рік. 

14. Заробітна плата. Кількісний склад — 8 осіб (директор-агроном, бухгалтер, сторож, робітники — 5 осіб).  Директор — 10 тис. гривень, інші — по 5000 грн  на місяць. 

Загальний фонд ЗП за рік: 540 тис. гривень + податки  118 800 грн = 658 800 грн. 

Доходи 

Умови розрахунку: 

1. Для невкривного винограднику на арковій горизонтальній шпалері. Перший врожай на третій рік винограднику з розрахунку 5 кг з куща, другий врожай  на четвертий рік з навантаженням 10 кг, третій врожай —  15 кг, четвертий і надалі з навантаженням 20 кг з куща.  Середня врожайність невкривного родючого винограднику — 5 кг на метр площини стелі. Загальна  врожайність — 33 т/га. Максимальна врожайність  невкривного винограднику — 50 т/га. 

2. Для винограднику на вертикальній одноплощинній шпалері. Перший врожай на третій  рік винограднику з розрахунку 5 кг з куща, другий врожай з навантаженням 10 кг, третій врожай і надалі з навантаженням 15 кг з куща.  Середня врожайність дорослого родючого винограднику — 7,5 кг на метр довжини ряду. Загальна і максимальна врожайність вкривного винограднику — 24,75 т/га.  Розрахунок доходу з продажу винограду роблять,  зважаючи на середню роздрібну ціну за сезон —  35 грн/кг. 

3. Додатковий заробіток за рахунок вирощування овочів  та ягід перші три-чотири роки. Можливе вирощування двох-трьох видів овочів або ягід. 

На прикладі вирощування цибулі в міжрядді винограду.  Середня врожайність — 7 т з гектара обробленої площі.  Для площі в міжряддях винограднику — 4 т/га. Весняний  продаж зеленої цибулі — 30 грн із кг, осінній продаж  цибулі — 7 грн за кг. Сукупний дохід за сезон — 50 тис.  гривень з одного гектара. 

Таблиця. Окупність винограднику 2 га

У таблиці наведено підрахунок витрат і доходів для двох  типів винограднику: невкривний виноградник на перголі  (суцільний горизонтальний полог) і вкривний виноградник на одноплощинній вертикальній шпалері. Окупність  невкривного винограднику — 8 років, вкривного — 7 років. 

При цьому собівартість отриманої продукції столового  винограду на перголі набагато нижче завдяки відсутності  ручної праці під час вкривання на зиму й відкривання  навесні, а також завдяки майже повній відсутності підв’язування пагонів протягом сезону. 

Також максимальна врожайність на перголі за вирощу вання винограду буде 50 т/га, а на вертикальній шпалері  всього 33 т/га. Це обумовлено загальною площиною листкової поверхні (яка за вирощування винограду на перголі  в 1,5 раза більша) та сумою сонячної радіації, яка впливає  на розвиток кущів і набір цукру ягодами. 

При чому вже після строку окупності родючого винограднику на перголі річний дохід буде майже в два рази  більший, ніж на шпалері. Для перголи: 2 310 000 – 873 720 =  1 436 280 грн. Для вертикальної шпалери: 1 732 500 –  873 720 = 858 780 грн. 

Тому надалі розвиток невкривного винограднику буде  більш економічно вигідним і прибутковим, а собівартість  продукції нижча.  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ