Овочі-Ягоди-Сад

Безполицевий обробіток ґрунту виноградних міжрядь зменшує стрес якого зазнають рослини в спеку

Нівелюємо спеку

Нівелюємо спеку

Безполицевий обробіток ґрунту виноградних міжрядь зменшує стрес, якого рослини зазнають унаслідок тривалих спекотних періодів.

Більшість виноградних насаджень Одещини розташовано у південній підзоні українського Степу. Останніми роками цей регіон дедалі більше потерпає від тривалих спекотних періодів із температурою понад +30 °C. Імовірність настання стресових для агрокультур температурних режимів тут сягає 30–40%, що суттєво ускладнює ведення рослинництва, особливо це стосується багаторічних плодових насаджень. Профільною плодовою культурою південної підзони Степу є виноградники. За дефіциту природної вологи та наявності природних водойм на виноградниках застосовують зрошення. Однак через постійне збільшення собівартості поливної води (витрати на транспортування й підйом до рівня ділянки насаджень тощо) цей агротехнічний прийом застосовують не всі господарства. Там, де зрошення облаштувати все-таки вдається, поливна вода не завжди ефективно розподіляється у зоні розташування коренів. Зокрема, за локального зрошення виноградних рослин (системи крапельного зрошення) переважний розвиток коренів спостерігається у масивах ґрунту із оптимальним водно-повітряним балансом. У разі зменшення обсягів зволоження коріння рослини зосереджується в обмеженому ґрунтовому просторі, як наслідок, врожайність рослин стає періодичною, а витрати на підтримку їх життєдіяльності зростають. На додаток кореням, які колонізували ґрунт у зоні штучного зволоження (завглибшки 20–60 см), узимку значно більше загрожує ушкодження морозами. А пристрої для внесення мінеральних добрив, які нині наявні на виноградниках, не здатні подати підживлення у зону зволоження, через це ефект від удобрення зменшується. 

З огляду на викладені міркування для українського південного виноградарства й надалі актуальний пошук способів використання наявної ґрунтової та повітряної вологи. Науковці ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» на підставі багаторічних досліджень розробили для південних виноградників енергоощадну й екологічно безпечну систему обробітку ґрунту. Її основою є безполицевий обробіток замкненою (подібною до петлі) скобою, під час якого шари ґрунту не перемішуються. Завдяки цьому ґрунт вдається розпушити на глибину до 60 см. Це сприяє накопиченню вологи, також і повітряної, а самі рослини раціональніше використовують акумульовану ґрунтом вологу. У посушливих умовах Півдня України такий обробіток є особливо актуальним для виноградників на схилах. 

Фото 1. Безполицевий глибокорозпушувач для міжрядь виноградника РВ-3

Виконання безполицевого розпушення ґрунту в рядах плодоносних виноградників виконують за допомогою глибокорозпушувача РВ-3, конструкція якого зрозуміла з фото 1. Розробником цього знаряддя є НВФ «Наука» (м. Одеса). За необхідності внесення мінеральних добрив знаряддя можна дообладнати додатковими боковими робочими органами (фото 2). 

Одним з ефектів безполицевого обробітку ґрунту на виноградниках за допомогою згаданого безполицевого глибокорозпушувача є омолодження кореневої системи кущів. Адже замкнена скоба перерізає певну частину виноградних коренів, і на заміну їм у зоні зрізу утворюється молоді активні корінці. Завдяки цьому коренева система ліпше галузиться і добре розвивається, особливо за внесення поживних речовин. 

Фото 2. Глибокорозпушувач РВ-3, обладнаний тукоподавальною системою. Докладні креслення знаряддя можна отримати в ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова»

Ґрунт за допомогою знаряддя РВ-3 на виноградниках розпушують через міжряддя та раз на чотири роки, міжряддя чергують. Дослідження і виробнича перевірка, виконані протягом 1982– 1985 рр., довели перевагу безполицевого розпушення ґрунту в міжряддях виноградників порівняно із загальноприйнятою системою обробітку (оранка, чизелювання, культивація). Зокрема, було спостережено, що розпушеність ґрунту зростає на 9%, польова вологість — на 5, а водопроникність — на 16%. Через рік після застосування глибокорозпушувача РВ-3 приріст коренів кущів у зоні розпушення ґрунту збільшився удвічі, урожайність виноградників зросла на 10%, а сукупні витрати енергії вдалося зменшити у 2,5 раза. 

Слід окремо зазначити, що безполицевий обробіток є важливим елементом технології передсадивної підготовки ґрунту, коли розпушення здійснюється за лінією майбутніх рядків виноградника. Якщо ідеться про реновацію насаджень, на ділянці протягом 3–5 років виконують такий перелік робіт: 

• оранка ділянки після корчування виноградника; 

• сівба озимої культури; 

• почергова сівба озимих та ярих культур протягом 3–4 років; 

• унесення органічних і мінеральних добрив і наступне їх заорювання на глибину 20–25 см; 

• розпушення ґрунту знаряддям РВ-3 на глибину до 60– 80 см по лінії садіння саджанців. 

Зазначена технологія підготовки ґрунту дозволяє зменшити витрати на пальне у 5, а затрати праці — у 6,3 раза порівняно з класичною технологією, що базується на суцільній плантажній оранці на глибину 45–50 см. В умовах поступового потепління клімату і зменшення кількості опадів безполицевий обробіток ґрунту на виноградниках є ефективним і невитратним елементом технології, що пом’якшує стресові ситуації для рослин. Застосування глибокорозпушувача РВ-3 для догляду виноградників Півдня України допомагає підтримувати насадження у належній кондиції під час тривалої спеки та забезпечує відчутний економічний ефект.  

Андрій Сапожніков, Михайло Савін, Андрій Кувшинов, кандидати технічних наук, ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»

журнал “Садівництво по-українськи”, серпень 2020 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ