Плоди азимини починають достигати з середини вересня
Азимина трилопатева вже на четвертий рік вступає у плодоношення. За вирощування щеплених рослин вона високоврожайна.
Плоди азимини смачні, солодкі, зі складним фруктовим ароматом. Шкірочка надає їм ледь помітної гіркуватості.
Зрілі плоди опадають на землю. Під час спекотної і сухої погоди плоди за 1-1,5 доби перезрівають і набувають сіро-жовтого чи сіро-зеленого кольору. На сонячному боці плодів утворюються опіки – чорні плями. Незрілі плоди, залежно від сорту, забарвлені у різні відтінки зеленого кольору.
Достигання плодів азимини починається з середини вересня. В умовах гарного забезпечення вологою воно триває до 20 днів. Там, де рослини не мали достатньо вологи, було більш злагодженим. За перевантаження дерев урожаєм дозрівання плодів розтягувалося до початку листопаду.
У сорту Prolific найбільший плід мав вагу понад 400 г.
Максимальний врожай із дерева, посадженого дворічним саджанцем, сягав 6,72 кг. У більшості сіянців плоди мали таку саму вагу, як і у сортових рослин, але дещо різнилися формою, смаком і забарвленням.
Після дозрівання смак плодів майже не відрізняється від тих, що дозріли на дереві.
Споживають плоди азимини, коли вони стають м’якими, а їх м’якуш – кремоподібним. Саме тоді вони мають неповторний смак та аромат.
Плоди споживають свіжими, консервують, використовують для приготування кондитерських виробів.
Плоди з рослин азимини і в Україні, і в інших, близьких за кліматом, країнах поки що використовуються дуже обмежено.
Додати коментар