Овочі-Ягоди-Сад

Ізраїльтяни перетворили відходи кавунів на пальне

Вчені Університету Хайфи (Ізраїль) встановили, що залишки плодів можна використовувати для отримання етанолу, біологічного альтернативного пального для транспортних засобів.

Про це повідомляє Xinhua.

Дослідники виробляли етанол із гібриду кавуна, вирощеного лише для його насіння.

Таким чином, м’якоть та шкірка, які разом становлять 97% ваги кавуна, викидалися на поля як відходи. 

Ці відходи залишаються невикористаними, спричиняючи також хвороби рослин, а також екологічну шкоду, оскільки бактерії та грибки в ґрунті живляться цукрами та виділяють парникові гази.

Учені зібрали десятки кавунів насіннєвого гібриду та зброджували їх сік в етанол, який може використовуватися як пальне для автомобілів. Етанол також є основним інгредієнтом дезінфікуючих засобів, що особливо актуально під час епідемії коронавірусу.

Дослідники також виявили, що кавунові відходи можна використовувати для отримання лікопену, харчової добавки, що продається як антиоксидант.

Читайте також: Херсонські баштанники розробили унікальний контейнер для перевезення кавунів