Енергетична цінність врожаю винограду нижча за пшеницю

За даними науковців, щоб виростити виноград, потрібна сумарна кількість енергії 50 ГДж для кожного гектара, а отримує виробник з урожаєм лише 32 ГДж. Це одна з основних причин, чому технічне виноградарство стає все менш рентабельним.
Про це йдеться у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».
Арифметика тут наступна: 1 т урожаю винограду містить 2,4-3,2 ГДж енергії в залежності від вмісту цукру. Тобто 10 т/га винограду (які можливо збирати в умовах України) містять 24-32 ГДж.
Для порівняння: у зерновій галузі для вирощування врожаю пшениці на 1 га потрібно приблизно 10-15 ГДж/га енергії, в результати отримаємо в середньому 4,5 т/га. 1 т пшениці, за різними даними, має енергетичну цінність 13,2-14,3 ГДж, відповідно урожай з гектара – 59,4- 64,3 ГДж, тобто майже вп’ятеро більше, ніж витратили.
Ці розрахунки звичайному виробнику важко пов’язати з економічною ситуацією, адже ціни дуже динамічно змінюються, як і курс гривні і умови кредитування. В умовах нестабільності складно зорієнтуватися, де і на чому виробник втрачає та як насправді працює економіка галузі.
Читайте також: Виноградники «Колоніста» досягли 70 га