Ціни на яблука скачуть насамперед у країнах виробництва
На зовнішніх ринках ціна яблука залишається більш-менш стабільною порівняно з локальних ринків, де це яблуко виробляють.
Про це у ринковому огляді журналу «Садівництва по-українськи» розповів Володимир Гуржій, керівник USPA Fruit.
«Упродовж активного сезону, який у північній півкулі починається з осені, а в південніших країнах – з кінця літа, і триває до квітня-травня, ціна має деякий тренд підвищуватися, але на це треба дивитись, ураховуючи собівартість виробництва у кожній окремій країні й те, як це впливає на виробника», – пояснив експерт.
Собівартість зростає не лише у фермера, а й в інших гравців ланцюга постачань. Наприклад, у середині сезону завжди є тенденція до збільшення ціни логістики, бо ближче до зими починається період штормів, розповідає Гуржій. Усе це впливає на підвищення ціни та на зовнішніх ринках. Поточний експортний рік складається не найкраще, зауважує експерт: взимку низка негативних чинників зійшлись в одній точці, ускладнивши процес.
«Ще в листопаді ми констатували, що є тренди до покращення ситуації з логістикою, і це не могло не тішити, – сказав Гуржій. – Це був один із променів сонця для експортерів. Ми всі раділи, але буквально протягом місяця почалися страйки на кордоні з Польщею, які потім переросли і в інші європейські страйки, а потім ще додала проблем ситуація у Червоному морі. Таким чином, логістична ситуація значно погіршилася. І, що головніше, дуже складно стало прогнозувати деякі процеси в умовах, коли всі чинники склалися до купи».
Читайте також: Українські яблука їдуть до Гонконгу вже третій місяць